Karnevaalihumua Toscanassa

carnevale1.JPG

carnevale2.JPG

carnevale3.JPG

Viime viikon aikana multa kysyttiin monesti, että vietetäänkö Suomessa karnevaalia. Yritin selittää jotain kermavaahtopullista ja pulkkailusta, mutta se oli varmaan tosi laimean kuuloista, kun kuulijat vaikuttivat aina ihan pettyneiltä suomalaiseen laskiais”riehaan”.

Viikonloppuna matkustin tuttujen luokse Toscanaan, ja pääsin sitten näkemään ensimmäisen karnevaalini ikinä! Ajeltiin autolla Foiano della Chianan pikkukaupunkiin, jossa karnevaaliriehaa järjestetään helmikuun ajan joka sunnuntaina. Foianossa on vain noin 8000 asukasta ja siksi ajattelin, että karnevaalitkin juhlittaisiin vähän pienemmällä volyymillä, mutta nämä toscanalaiset vetävät mieluummin vähän överiksi. Noin puolet kaupungista on mukana valmistelemassa karnevaalia, ja sen takia show onkin aina ihan mieletön. 

carnevale4.JPG

carnevale5.JPG

carnevale6.JPG

carnevale7.JPG

Vastoin odotuksiani karnevaali ei ollutkaan mitenkään erityisen lapsiystävällinen tapahtuma: musiikki pauhasi todella kovaa ja isot, liikkuvat hahmot olivat munkin mielestä välillä aika pelottavia. Karnevaaliin kuuluu olennaisesti myös rajojen rikkominen ja auktoriteettien kyseenalaistaminen, ja itse ilahduin myös siitä yhteiskuntakritiikistä, jota karnevaalin kautta esitettiin. Kaikkea symboliikkaa en tietysti millään ymmärtänyt, mutta suosikkeihini kuului esimerkiksi vaunu, jossa punahilkka juoksi valtavaa sutta karkuun. Se esiteltiin nimellä ”Non è una favola – tämä ei ole mikään satu”, tarkoituksenaan kritisoida naisten kohtaamaa väkivaltaa. Toinen vaikuttava vaunu oli tuon ylläolevan kuvan hurjasti heiluva laiva, jossa avuttomat ihmiset ojentelevat käsiään: se symboloi Välimeren aalloissa hengestään taistelevia pakolaisia. Kuten muussakin taiteessa, monikerroksisuus on mielestäni aina ilahduttavaa: on kiva, että halutessaan voi katsoa taitavaa kädenjälkeä tai vaihtoehtoisesti pohtia syvempää merkitystä. Tai kuten tässä tilanteessa, lähinnä sain ravistella taivaalta satavaa paperisilppua pois hiuksistani. 

Muuten viikonloppu Toscanassa oli erittäin miellyttävä, ja karnevaaliriehan lisäksi sain kokea myös ihan maalaisrauhaa, syödä hyvää ruokaa, rapsutella koiria ja leikkiä parin söpön lapsen kanssa. Tuntui ihanalta viettää aikaa maisemissa, jotka ovat tuttuja jo lapsuudesta. Viihdyin niin hyvin, että palasin Perugiaan vasta maanantaiaamuna tyytyväisenä ja rentoutuneena. 

carnevale8.JPG

carnevale9.JPG

carnevale12.JPG

IN ITALIANO: Quasi tutti mi hanno chiesto che come si festeggia il carnevale in Finlandia. La nostra tradizione include solo i giochi con la neve e un dolce con marmellata e panna montata, e quindi è un po’ più noioso di quella italiana. Però la settimana scorsa ho visto il mio primo vero carnevale in Italia! Sono andata in Toscana per trovare degli amici e loro mi hanno portato a vedere il carnevale di Foiano della Chiana. Mi è piaciuto tantissimo perche non avevo mai visto niente di simile, era veramente una fantastica esperienza culturale. 

Ho anche passato due giorni splendidi al loro agriturismo vicino ad Arezzo. Era un piacere mangiare bene, giocare con i bambini (e gli animali!) e anche vedere questi paesaggi bellissimi in cui trascorrevo tempo anche da bambina. Grazie mille Marta e Mauro, alla prossima!

kulttuuri suosittelen ajattelin-tanaan matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *