LA LA LAND

la la land

La la land (2016) on Damien Chazellen toinen huikea ohjaustyö peräkkäin (ensimmäinen on Whiplash (2014)). 

Muutaman viikon sulattelun jälkeen heräsi yksi ajatus La la landin tarkoituksesta. Siispä SPOILER-varoitus.

  

La la landin loppua on tutkittu mm. oheisessa BryceMakesFilms-käyttäjän Youtube-videossa. BryceMakesFilms summaa lopun montaasin olevan enemmän kunnianosoitus vanhoille Hollywood-elokuville ja sille miten ne päättyivät: onnellisesti. Toiset taas (esimerkiksi videon kommenteissa) arvioivat lopun olevan näkymä siihen, että Sebastianin osalta unelmat eivät olisi toteutuneet, jos suhde olisi selvinnyt. 

Kiinnitin huomiota elokuvan aloittavaan musiikkikohtaukseen erityisesti sen castingin osalta. Kohtauksen useat ”päähenkilöt” olivat kaikista mahdollisista etnisistä ryhmistä, laulamassa siis unelmastaan Hollywoodissa. Elokuvan päähenkilöt ovat kuitenkin kaikki perinteisesti valkoisia. En tiedä onko liikaa tulkittu, mutta ottamatta pois muilta tulkinnoilta, näin lopun montaasin myös eräänlaisena muistutuksena. Nimittäin siitä, että olisivat Mia ja Sebastian tehneet minkä tahansa päätöksen, heille ovet olivat silti auki menestykseen ennemmin tai myöhemmin. Kuten elokuvassa käy hyvin ilmi, molemmat henkilöhahmot ovat erittäin kunnianhimoisia työnsä suhteen ja tekevät paljon hommia päästäkseen uralla eteenpäin. Kyse ei siis mielestäni ole siitä, että he saisivat kaiken vain etnisyytensä vuoksi, mutta kylläkin siitä, että se avaa ovia. 

Voi olla, että tulkitsen liikaa, mutta haluan uskoa, että kyseessä oli elokuvaan upotettu hienovarainen viesti, eikä vain casting-ihmisten huono-omatunto all white-pääosista.

Mitä mieltä? Kiinnititkö huomiota asiaan?

Kulttuuri Leffat ja sarjat Musiikki Suosittelen

A SINGLE MAN

single man.jpg

EI SISÄLLÄ SPOILEREITA.

Vuonna 2009 Tom Ford päätti tehdä elokuvan. Siis Tom Ford, vaatesuunnittelija, muotiguru.

There’s a scale. One nod is good, two nods is very good. There’s only been one actual smile on record and that was Tom Ford in 2001.” Devil Wears Prada (2006) 

Ja siitä elokuvasta tuli täydellinen. A Single Man (2009) pohjautuu vuonna 1964 Christopher Isherwoodin samannimiseen kirjaan. Se kertoo Georgesta, opettajasta, jonka on vaikea keskittyä arkeensa murheellisen tapahtuman jälkeen. Elokuva kuvattiin muutamassa viikossa erittäin tiiviissä tahdissa. Fordille oli luonnollisesti tärkeää, että elokuva näytti hyvältä ja hitto siinä se kyllä onnistuikin. Erityisen mielenkiintoisesti kuvauksessa käytetään väriä kertomaan Georgen mielialan muutoksista.

Ja Colin Firth! Olen edelleen sitä mieltä, että Colin Firth voitti Oscarin seuraavana vuonna The King’s Speech (2010) elokuvasta lohdutuksena siitä, että se riistettiin häneltä A Single Manista. Tämä on elokuva, joka muutti Colin Firthin uran suunnan romanttisista komedioista draamoihin (jo mainittu The King’s Speech, sekä Tinker Tailor Soldier Spy (2011), ainakin hetkellisesti.

singlem.jpg

En voi kuin nostaa hattua Tom Fordille. Hän halusi kertoa lempikirjansa tarinan ja ilman mitään kokemusta elokuvien tekemisestä ja hyvin kokemattoman työryhmän kanssa hän onnistui paremmin kuin moni veteraani. 

Ford sanoi A Single Manin tullessa teattereihin, ettei tiedä tekeekö enää lisää elokuvia. No, kaikkien näiden vuosien ja hukkaan heitettyjen toiveiden jälkeen nyt hän on tehnyt. 7 vuoden odotuksen jälkeen tämän viikon perjantaina Suomen ensi-iltaan tulee uusi Tom Ford elokuva, Nocturnal Animals (2016). 

Joten vahva suositus A Single Manille juuri nyt. Jopa sen traileri on täydellinen:

https://youtu.be/sC9Zm1UJ7zs

Muoti Leffat ja sarjat Suosittelen Trendit