Vegepannari // Veggie pancake

Taas olis vuorossa vähän terveellisempää kasvisruokaa! Ja sitäpä tässä nyt kelpaa vedellä naamariinsa, koska viimeset kaks viikkoa on mennyt olympialaisten ja erinäisten kisastudioiden takia hiukan lekkeriks mitä tulee syömiseen. Etenkin koko viime viikko oli aikamoista mättöö. Viikon seitsemästä päivästä neljä sisälsi ranskalaisia. Ranskalaisia ja dippiä, ranskalaisia ja nakkeja, ranskalaisia ja hamppareita…

Sain mää kitusiini ahdettua myös sipsiä, irtokarkkeja, pitsaa ja jätskiä ja milläpä muulla ne kaikki olis huuhtonu alas kun vanhalla kunnon Coca Colalla. Puntarille en oo eksynyt, mutta sanotaanko ny näin, että ehkä ihan kiva, että ne talviolympialaisetkin on vaan joka neljäs vuosi…

Anyway, selailin aikani kuluksi jotain vanhaa lehteä, josta bongasin tän kasvispannarin ohjeen ja koska kaikki ainekset oli valmiina, niin mitäs siinä muuta kun kokeileen. Ainoona pienenä miinuksena, että alkuperäsessä ohjeessa on aika vähänlaisesti mausteita, joten jos tykkäät ruoasta, joka oikeesti maistuu joltain niin suosittelen heitteleen sinne taikinaan reippaammalla kädellä hyväksitodettuja maustekoktaileja. Ite tosiaan käytin vaan suolaa ohjeen mukaan ja aika lällyjä ne valmiit pannarit oli sit uunista tullessaan. Tosin söin omani sit lopulta voin kanssa ja kyllä ne uppos! 

Huomionarvoisena juttuna vielä, alkuperäsessä ohjeessa maitoa kuuluis laittaa yhteensä 9 dl, mutta se oli mun makuuni vähän liikaa. Lopputulokseen ei sinällään vaikuttanu, mutta paistoaika piteni yli 15 minuutilla, koska se taikina oli niin kosteeta, että sen piti paistua ohjetta pidempään. Eli varsinkin sit jos se kasvisraaste on tosi märkää valuttamisesta huolimatta niin sitä maitoo ei kannata hulauttaa sinne täyttä määrä – siitä syystä sitä on tässä reseptissä desin verran vähemmän kun mitä alunperin!

Tästä reseptistä tulee koko pellillinen, eli varmaan jotain 12 palaa.

Seuraavalla kerralla ajattelin testata tästä makeeta versioita, katotaan millanen siitä tulee!

 

3 kananmunaa

8 dl kevytmaitoa

4 dl spelttijauhoja

1 dl kauraleseitä

3 rkl öljyä (2 rkl taikinaan, 1 rkl voiteluun)

1 tl suolaa

250 g maitorahkaa

4 dl kasvisraastetta (mää käytin porkkanaa ja kesäkurpitsaa)

1 dl persiljaa

 

1) Raasta haluamasi kasvikset karkeaksi raasteeksi ja jätä siivilään valumaan. Hienonna persilja.

2) Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita joukkoon maito.

3) Puristele kasvisraasteesta ylimääräiset nesteet pois ja lisää munamaitoseokseen. Sekoita joukkoon myös kaikki loput aineet.

4) Anna taikinan turvota hetken aikaa. Laita leivinpaperi syvälle uunipellille ja voitele kevyesti öljyllä.

5) Paista pannaria uunissa keskitasolla 225 asteessa noin 45 minuuttia.

pannari.png

***

 

The last few weeks have been crazy for me eating wise because of the Winter Olympics. Me and my friends were having all kinds of home game studios and were eating a whole bunch of junk food. 4 days out of 7 we were eating fries! Fries with dipping sauce, fries with hotdogs, fries with hamburgers… Not to mention the chips, candies, pizzas, ice creams and sodas that we got it all down with. Yikes! Haven’t been on the scale or anything but let’s just say that I’m pretty happy that the Winter Olympics are held every four years…

A good time to get back on track now that the games are over. I was browsing through some old magazine where I stumbled upon this healthy recipe of a veggie pancake. I know that a lot of North Americans for instance consider pancakes to be these quickly made, sweet little round pan fried goodies but in Finland, pancakes for us are actually small squares cut out of a bigger square that has been baked in the oven in a baking tray for a longer period of time.

I found that the original recipe sort of lacks seasoning, so if you like your food to actually taste of something, I would suggest throwing some extra seasoning in the batter. Also I found the original recipe to have too much liquid in it because it took way longer to bake than the 45 minutes it suggests, so I cut out some of the milk for this version.

This recipe makes one big baking tray so around 12 pieces.

3 eggs

8 dl of semi-skimmed milk

4 dl of spelt flour

1 dl of oat brans

3 tbs of oil (2 for the batter itself and one for greasing the pan)

1 tsp of salt

250 g of quark

4 dl of grated veggies (I used carrots and zucchini)

1 dl of parsley

 

1) Coarsely grate your veggies and leave in a sieve to drain. Chop the parsley.

2) Beat the eggs and add the milk.

3) Squeeze out any excess liquid from the grated vegetables and add into the mixture. Mix in other ingredients as well.

4) Leave the batter sit for a while and grease a lined baking tray.

5) Bake in the middle of the oven in 225 degrees for around 45 minutes.

pannari3.png

koti ruoka-ja-juoma

Lehtikaalisipsit // Kale chips

Mitä muut edellä, sitä minä perässä. Vihdoin koitti se hetki kun sain aikaseks väsätä ruokablogeista tuttuja – ja jonkin asteista kulttimainetta nauttivia – lehtikaalisipsejä. Melkeinpä kaiken rasvasen ja suolasen ystävänä, mutta myös vihanneksia rakastavana, ajattelin kokeilla josko näistä tulis juustonaksujen terveellisempi kilpakumppani.

Ei tullu. Lehtikaali itsessään on ihanaa, mutta onnistuttuani ensin tietämättäni lorauttamaan lehtien sekaan liikaa suolaa ja sen jälkeen paistamaan sipsejä uunissa muutaman minuutin liikaa, ei se enää maistunutkaan ihan yhtä hyvin kun vaikkapa raakana. Ottakaa tästä oppia älkääkä tehkö samaa virhettä kuin minä, eli varovasti sen suolan kanssa ja Suomi-Kanada pelin seuraamisen sijasta ottakaa lehtikaalisipsit tarpeeksi ajoissa pois uunista.

Netistä ohjeita selatessani tuli vastaan muutamakin ohje, joka kertoi paistoajaksi 20 minuuttia. Meikäläisen uunissa se oli liian kauan, jolloin lehdet pääsi hiukan kärtsäämään, joten suosittelen aluksi hiukan lyhyempää paistoaikaa!

Lehtikaalia

Öljyä

Haluamisia mausteita

 

1. Huuhtele lehtikaali ja irrota lehdet kovan ruodin ympäriltä. Pilko sopiviksi suupaloiksi.

2. Kaada kulhoon öljyä ja haluamasi mausteet, pyörittele lehtikaalit öljyssä.

3. Levitä pellille ja paista uunissa 150 asteessa noin vartti, uunin tehokkuudesta riippuen ehkä 20 minuuttia.

 

***

 

I love all things greasy and salty but I also love vegetables and especially kale so I decided to make these kale chips to see if they are any good. These chips have been really popular – at least on Finnish blogs – so I wanted to see if the hype about them was true. For me, not so much, because I managed to fail completely by at first over salting and then over baking them. Next time I’m having a movie night I’ll probably just stick to my Cheese Puffs and let other people enjoy their healthier kale chips option! Maybe you’ll enjoy them more than I did, though!

Kale

Oil

Seasoning for your own taste

 

1. Wash the kale and remove the leafy part from the hard stem. Chop the leaves up to bitesize pieces.

2. Pour some oil into a bowl and mix in your seasonings. Toss the kale leaves in the oil.

3. Put the kale on a lined baking tray and bake in a 150 degree (Celsius) oven for about 15 minutes. Don’t let the leaves get dark.

koti ruoka-ja-juoma