Asioita, jotka olisin halunnut tietää imetyksestä

Lentoaskeleita

Ennen esikoistani minulla ei ollut oikein minkäänlaista käsitystä imetyksestä. Lähinnä ajattelin, että niin vauvoja ruokitaan, tissi suuhun vaan jos maitoa tulee. Esikoista odottaessani saimme neuvolasta todella hyvää ohjausta imetykseen, mutta silti ensi kertaa vauvaa sylissä pidellessäni tunsin olevani ihan pihalla siitä, että mitä tulee tehdä. Imuotteen kanssa oli ongelmia, vauvan paino tippui, imetys sattui ja poistuimme sairaalasta rintakumin kanssa. Monen sattuman summana kuitenkin mekin saatiin imetys synkkaamaan ja homma tuntui helpolta ja luonnolliselta. Toisen lapsen kanssa imetys on ollut huomattavasti helpompaa, sillä osasin jo varautua moniin asioihin. Viime viikolla vietettiin kansainvälistä imetysviikkoa, jonka merkeissä aloin kokoamaan ylös listaa asioista, jotka olisin ennen esikoistani halunnut tietää imetyksestä ennen äidiksi tuloa. Ihan imetysviikon aikana en ehtinyt saada tuota listaa valmiiksi, mutta julkaisen listani nyt kuitenkin. :)

Maidon nouseminen sattuu. Ihan hemmetin paljon. Miksi kukaan ei kerro tätä? Muutaman päivän kuluttua synnytyksestä rinnat muuttuvat hetkeksi kuin mönkään menneen täyteoperaation jälkeisiksi kivipalloiksi ja ainakin minulla maito meinasi pakkautua miten sattuu. Auts. Ensiapuna kuumaan suihkuun lypsämään rintoja, kylmiä kääreitä kuumotukseen ja mahdollisimman paljon sitä imetystä. Jälkimmäinen ei ole välttämättä ihan itsestäänselvää jos vastasyntynyt haluaisikin ruokailun sijaan nukkua, tällöin kannattaa turvautua rintapumppuun, mutta ei kuitenkaan liikaa ettei maidontuotanto yliaktivoidu. Niin ja ne kaalinlehdet. Itse luulin kätilön vitsailevan kun hän toi minulle niihin karseisiin mutta käteviin verkkopikkareihin pilkottuja kaalinlehtiä "tuubitopiksi" rintojen päälle, mutta kaalihaude todella helpottaa. Myös imetys voi sattua aluksi ja ainakin itse ajattelin, että apua miten tähän voi muka ikinä tottua. Onneksi kipu kuitenkin helpottaa ensimmäisten viikkojen jälkeen eikä imetys enää satu.  

Muista pitää rinnat lämpimässä ja suojassa vedolta! Olen itse ollut suorastaan hysteerinen tämän kanssa, sillä rintatulehdus kuulostaa niin kurjalta taudilta, että sitä ei kukaan kyllä halua. Itse olen tältä taudilta säästynyt, mutta kaveripiirini kokemuksella voin kertoa, että se voi iskeä pahimmillaan vaikkapa toppi päällä pakastimen avaamisen seurauksena tai kesäillalla saunan jälkeen pyyhe päällä laiturilla vilvoittelusta. Ylivarovaisuudessani en mennyt edes kertaakaan uimaan viime kesänä, mutta enpä tiedä onko ihan moinen varovaisuus tarpeellista. Rintatulehduksen voi aiheuttaa myös mm. liian pienet liivit tai imettäessä painava kaarituki, joka aiheuttaa ilkeästi maidon pakkaantumisen. Pari kertaa olen tuntenut kuumottavan ja punertavan pakkaantuneen kohdan, mutta olen saanut lämpimällä suihkulla, tiheällä imetyksellä ja kevyellä hieronnalla imettäessä tuon menemään ohi. 

Maito ei lopu. Voi kun olisin tämän joskus heti alkuun sisäistänyt, niin olisin monilta stressauksilta välttynyt. Maidontulo sen sijaan tasaantuu ensimmäisten viikkojen jälkeen, jonka seurauksena rinnat voivat tuntua yks kaks "tyhjiltä". Maitoa kuitenkin tulee silti, vaikka rinnat tuntuisivatkin tyhjiltä ja vaikka vauva viihtyisikin jatkuvasti rinnalla. Tämä on ihan normaalia. Jatkuva rinnalla olo kertoo enemmänkin vastasyntyneen läheisyydenkaipuusta tai sitten vain vauva "tilailee" maitoa lisää (maidontuotantoa säätelee kysynnän ja tarjonnan laki). Se onkin toinen juttu, onko jatkuva sohvalla/sängyllä kököttäminen ja imetysmaratonit ihan helppo järjestää, varsinkin jos menossa pyörii mukana vauvan sisaruksia. Jos vaan vauvalta tulee pissaa ja kakkaa ja kasvu on ok, niin kaikki stressaaminen maidon riittävyydestä on täysin turhaa. Tärkeintä toki on, että vauva kasvaa hyvin ja on tyytyväinen, eikä lisämaidon antamista tarvitse missään nimessä pitää epäonnistumisena. <3 Stressi maidon riittävyydestä voi jopa vaikeuttaa maidon herumista. Itse luulin useiden "tuleeko sulta maitoa" ja "riittääkö maito hyvin" -kyselyiden tarkoittavan sitä, että on ihan yleistä että maito vähenee tai loppuu. Tällaista huolta ei kuitenkaan ole. :) Jos maitoa ei tule pumppaamalla tai sitä tulee vain vähän, niin se ei myöskään kerro mitään maidon "riittävyydestä". Maitoa vain ei heru kaikilla mekaaniselle pumpulle (itsellänikään ei tule välillä mitään pumpatessa, vaikka täysimetin reilua viikkoa vaille 6kk ja jatkan edelleen imetystä). Muista myös itse syödä ja varsinkin juoda riittävästi! 

Vauvaa ei voi myöskään imettää liikaa, eikä imettääkseen tarvitse katsoa kelloa. Jos vauva itkee, vaikka olet juuri antanut sille rintaa, niin anna uudelleen. "Eihän sillä voi olla taas nälkä" -ei välttämättä olekaan, mutta imetys on vauvalle niin paljon muutakin kuin pelkkää ravinnon tankkausta. Varsinkin esikoisen kanssa olin tästä vähän hämmentynyt ja joskus katselinkin kelloa ihmeissäni ja mietin, että kyllä sitä nyt jokin muu kuin nälkä harmittaa. Varsinkin ihan sylivauvat voisivat olla rinnalla vaikka 24/7 ja se on ihan normaalia (eikä kerro myöskään mitenkään maidon "vähenemisestä").

Kannattaa miettiä jo etukäteen muutamia vaatteita valmiiksi, joissa on helppo imettää. Niiden ei ole pakko olla varsinaisia imetysvaatteita, mutta varsinkin muutaman imetystopin hankkiminen helpottaa elämää kummasti! (Nyt kuopuksen imetysaikana olen ostanut yhden boobin imetyscollegemekon ja kieltämättä se on kyllä tosi kätevä.) Myös avonaiset ja kaula-aukostaan venyvät perustopit tai kesällä tuubitopit käyvät toki hyvin. Imetys esimerkiksi löysän neuleen kanssa on kivempaa kun koko vatsaa ei tarvitse paljastaa, vain vilauttaa vähän kaula-aukkoa ja kerätä neule päälle tuomaan lisää näkösuojaa. Esikoiseni kohdalla koin pienen järkytyksen tajutessani, ettei minulla ollut melkein yhtään imetyskelpoisia vaatetta kaapissani. Käteviä ovat toppien kaveriksi mm. neuletakit, neuleet, edestä napitettavat paidat ja väljät ohuet paidat alustopin kanssa, mitkä on helppo rullata ylös. Tai jos ei jaksa säätää imetyskelpoisten vaatteiden kanssa, niin esimerkiksi suomalaisen Söpön imetyssuojat ovat käteviä! Vauvan kanssa ei tosiaankaan tarvitse linnoittautua kotiin, vaan imettää voi oikeastaan missä vaan. Imetysliivien kokoa voi olla hankala arvioida etukäteen, toiset onnistuvat tässä, toiset eivät (kröhöm). Siksi suosittelen tässäkin taas esim. Lindexin luomupuuvillaisia imetystoppeja, joissa on kevyesti rintoja tukeva toppiosio sisällä. Sitten kun alun pahin turvotus laskee, voi lähteä käymään liiviostoksilla. Niin ja laita liivinsuojukset ostoslistalle jo ennen vauvan syntymää, niin ei tarvitse niitäkään sitten kotiutumispäivänä mistään metsästää. 

Aina vaikkapa oikea imuote ei välttämättä löydy ihan itsestään ja sen sijaan, että sitä yrittäisi itse löytää kotona google kaverina, kannattaa heti kysyä apua vaikkapa neuvolasta tai synnytyssairaalasta ja katsoa ihan "kädestä pitäen" oikea ote. Muutenkin olen sitä mieltä, että missään imetysasioissa ei kannata jäädä yksin ihmettelemään, vaan pyytää heti apua. Suosittelen lämpimästi esimerkiksi Imetyksen tuki ry:tä ja ainakin liittymistä Imetyksen tuen facebook -ryhmään, jossa voi kysyä milloin vain mitä tahansa imetykseen liittyvää ryhmän koulutetuilta tukiäideiltä. 

Tämä lista koostuu niistä asioista, jotka juuri minä olisin halunnut tietää jo esikoista odottaessani. Millaisia asioita sinun listallasi olisi?

 

Kommentit

Piipo79

Tuo maito ei lopu on aivan supertärkeä kommentti. Moni menettää toivonsa kun vauvalle tulee tiheän imun kausia tai jos pumpatessa ei tule mitään. Mulla ei tullut kymmentä milliä enempää pumpatessa mutta niin vaan rintamaidolla mentiin yli vuoden ikään. Toisen vauvan kohdalla olen huomannut että samalla maidolla kasvukin voi olla aivan eri kaliiperia. Siinä missä esikoinen veti kilo per kuukausi, on toinen kerännyt massaaa muutamia satoja grammoja kuussa. Onneksi oli toinen lapsi niin tietää että ei ole maidosta kiinni vaan aivan geeneistä. Vauva syö sen minkä tarvitsee. Yksi hyvä vinkki tuohon maidon riittävyyteen on se, että itse vaan luottaa, että maitoa riittää vaikka rinnat tuntuisivat kuinka tyhjiltä. Silloin on rennompi eikä stressaus ainakaan hankaloita herumista!

Elina U.
Lentoaskeleita

Siis juuri näin. Tuolla hetkellä olisi erittäin tärkeää äidille saada imetystukea ulkopuolelta, jos omat epäilyt maidon riittämisestä heräävät. Niin kuin sanoit, stressaaminen hankaloittaa herumista!

Heh ja aivan samanlainen tilanne myös täällä noiden lasten kasvun suhteen. Oikein nauratti kun vertasin neuvolakortteja: siinä missä esikoinen painoi viiden kuukauden iässä lähes kymmenen kiloa, oli kuopus juuri ja juuri seitsemän kiloa, senttejä saman verran! :D

Asikaine
Asikaine

Haha! Niin tuttua tuo kellon tiirailu esikoisen kohdalla.. Ei voi näin kauaa ja mää oon imettänyt kaksi tuntia, sillä on varmaan nälkä, apua! Nyt osaa ottaa maltillisemmin:)

Olipa hyvä, kannustava ja käytännön läheinen kirjoitus.

Elina U.
Lentoaskeleita

Joo! Että "nyt se itkee, hetkonen, vartti mennyt syömisestä - voiko muka haluta taas rintaa" ja sitten kuvittelin, että maito varmaan tässä on loppunut. Onneksi neuvolassa tsempattiin. Ja kiva kuulla, kiitos! :)

Nii
En vaihtais sekuntiakaan

Mä olisin halunnut varoituksen jälkisupistuksista imettäessä... voi jestas sitä shokkia kun iski aivan hirvittävä kipu ensimmäisenä aamuna kun otin vauvan rinnalle. Grah. Nyt siihen tietää jo varautua :D

Elina U.
Lentoaskeleita

No tämä!! Voisin lisätä myös omaan listaani, jestas miten odottamattoman voimakkaita ne jälkisupistukset olivatkaan!

Vau mikä vauva!

Mä oon parille kaverille sanonut (varovaisen neutraalisti tietysti), että vaikka muuten ei etukäteiset vauvahömpötykset ja "vauvanhoidon opiskelu" kiinnosta, niin muutaman imetysoppaan vilkasusta voi olla hyötyä. Imuote ja imu-/imetysasento voi olla niiiin oleellisia sille miten imetys lähtee käyntiin ja miten se jatkuu, että on pieni vaiva tarkistaa alahuulen asento jo ennen kun on pari kuukautta tuskastellut roiskuvan maidon ja jatkuvan rintakivun kanssa.

Ja toi että sattuuko imetys vai ei, "onneks" toisen kohdalla osas jo odottaa että aluks sattuu aivan sairaasti. Rintakumit on ollu molempien kohdalla ihan ehdottomat hetken aikaa, en oikeesti tiiä oisinko pystynyt jatkaan imetystä jos ois pitänyt sinnitellä ilman. Ja tästä tuli mieleen, kun olin prisman vauvatarvikeosastolla hakemassa jotain, ja vieressä oli nuori tyttö ilm äitinsä kanssa, tytöllä maha pystyssä ja ne katseli että mitähän kaikkee näistä tarvii. Sillä tais olla jotain nännirasvaa kädessä, ja se puhu äitilleen että tartteekohan tätä, joku tuttu oli sanonut että imetys voi sattua. Ja se äiti oikein ihmetteli että mitennii, ei häntä oo koskaan sattunut yhtään, imetys on oikein mukavaa. Oli aika hilkulla etten kertonut omaa kommenttiani :D vaikka siis ajatus mulla oli kertoo että niin ei se satukaan sit hetken päästä mut alkuun voi olla hyvä käyttää kumeja/voidetta, niin en tiedä kuinka innostavia on ventovieraan kertomukset nännikivuista...

Elina U.
Lentoaskeleita

Olen niin samaa mieltä! Että monissa jutuissa pärjää kyllä ihan maalaisjärjellä ja eivät ne vauvanhoito-oppaat ole välttämättä tarpeellisia jos yhtään on kokemusta vauvoista, mutta tämä imetysasia on sellainen, ettei kyllä yhtään haittaa vähän vaikka opiskella etukäteen. Varsinkin tuo oikean imetysasennon ja imuotteen löytäminen ovat niin tärkeitä! 

Haha ja voin kuvitella tilanteen, mä en varmaan olisi osannut olla edes ihan hiljaa! :D Oli varmaan tällä äidillä joko käynyt tosi hyvä tuuri (voiko edes olla niin ettei satu yhtään?) tai sitten aika vähän kullannut muistoja. ;) 

nn (Ei varmistettu)

1) Imetysliivejä ei kannata kauhean monia ostaa ennen lapsen syntymää. Rintojen kasvua/kokoa on vaikea arvioida etukäteen ja aikasin hankitut imetysliivit voivatkin olla pienet. Imetystopeilla pärjää mainiosti alkuajat.
2) Imetysliiveillä on välilä. Kokeile erilaisia. Kaarituelliset tai liivit, jotka painavat jostain, saattavat aiheuttaa rintatulehduksia. Itelleni kävi näin ja lopulta vain yhdet tietyt liivit sopivat. Niinpä kuopuksen kanssa tästä viisastuneena käytin aluksi pitkään vain imetystoppeja.
3) Rintatulehdus on hirveän kivuliasta muttei missään nimessä kannata lopettaa imetystä sen takia. Imetys nimenomaan auttaa. Jos saat rintatulehduksen lämmitä kipeää kohtaa esim. kauratyynyllä ja tyhjennä rinta imetyksen jälkeen käsin. Käsinpumppaukseen ohjeita löytyy googlettamalla. Käsinpumppauksella saat paremmin tyhjennettyä tukkeutuvat kohdat. Imetä usein kipeästä rinnasta ja vaihtele imetysasentoja. Välillä istuen, välillä maaten, välillä kainalonkautta jne. Ja tyhjennä rinta huolellisesti aina jos jokin kohta tuntuu oudon kipeältä/kovalta. Ja kyllä, imetys, se sattuu aivan järkyttävän paljon jos tulehdus on, mutta siitä selviää. On myös hyvä pohtia miksi tulehdus tulee, tuleeko nyt liikaa maitoa, onko huonot liivit jne.
Tähän liittyy myös se, että jos rinta on aivan täynnä voi lapse olla vaikea syödä siitä ja hän mielummin haluaa syödä aina vaan toisesta tissistä. Pumppaa tissiä tyhjemmäksi ja kokeile sitten imettää. Muutenkin suosittelen pumppauksen opettelua. Koneella ja käsin.
4) Jos rintaasi tulee piimäkokkare, hoida sitä heti. Sekin tekee järkyttävän kipeää, mutta ei ole este imetykselle. Google auttaa.
5) Ota rennosti. Imetys ei useimmiten ole tissi suuhun ja maitoa, vaan vaatii kaikenlaista säätöä ja opettelua. Opettele rauhassa. Sinä et ole huono äiti jos et osaa tai se ei heti onnistu. Etkä ole huono äiti vaikkei onnistuisi ollenkaan. Kaikki tilanteet ovat erilaisia, kaikki äidit ovat erilaisia. Relaa.
6) Hanki hyvä yöpaita millä on helppo imettää. Jos imetät lasta läpi yön, niin hyvä yöpaita on kultaakin kalliimpi varsinkin talvella.
7) Maidon nousu, jälkisupistukset, imetys, ne sattuvat ja paljon!

Nää ny tuli äkkisältää miäleen.

Elina U.
Lentoaskeleita

Tosi hyviä kohtia olet tähän listannut, kiitos näistä - toivottavasti näistä on jollekin hyötyä. :) Varsinkin kohta 5 on huippu. <3 Ja tuo yöpaitakohta on tosi tärkeä myös, olen jopa harkinnut imetysyöpaidan hommaamista, mutta pärjännyt tähän asti noilla mainitsemillani Lindexin imetystopeilla. 

Äiti ihmemaassa

 

Allekirjoitan joka kohdan! Hyvä postaus :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elina U.
Lentoaskeleita

Jes, kiitos! :) 

morning glory
Morning Glory

Toi maito ei lopu on niin tärkeä juttu, koska jokainen imettävä äiti varmaan jossain vaiheessa epäilee omaa maidontuontantoansa. Jotkut myös kertoo, kuinka maitoa ei vaan enää tullut - mutta kun se on kysynnän ja tarjonnan laki, eli ei se vaan lopu tuosta vaan vaikka siltä voisi tuntua. Ja itselleni tuli yllätyksenä, kuinka paljon imettäminen aluksi sattui ja se tuntui todella epämiellyttävältä, mutta sekin meni äkkiä onneksi ohi. Tärkeä aihe ja hyvä kirjoitus <3

Elina U.
Lentoaskeleita

Niinpä, ja myönnän sen ajatuksen käyneen taas toisellakin kertaa mielessäni maidon tasaantuessa, VAIKKA tiesin kyllä tarkalleen mistä on kyse (mutta tällä kertaa osasin onneksi olla antamatta stressille valtaa ja luottaa siihen, että kroppa kyllä hoitaa hommansa ja myös ihana neuvolantätimme katkaisi heti huoleni alkuun). Tosi kiva kuulla myös teidän muiden kokemuksia! Ja kiitos! <3

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

Mulla on vähän eri näkökulma tähän, koska mullahan ei maitoa tullut. Syystä että kävin aikoinaan rintojen pienennyksessä, eli tilanne oli odotettavissa. Musta olisi ollut kivaa jos joku muukin kuin kätilö olisi ollut asiaan ymmärtäväinen. Että kun ei tule, ei tule. Sen sijaan että katsotaan pahasti kun ostaa korviketta tai antaa pullosta ihan pienelle. Välillä tuntui että olisi pitänyt kantaa jotain vastuuvapauslappua paidassa että piuhat poikki, ei tule maitoa, en ole silti paha ihminen. 

Mun kätilöt olivat kyllä superhyviä, koska ne muistivat toki aluksi kertoa montakin noista sun kohdista! Jee TAYSin kätilöt :)

 

Asikaine
Asikaine

Hyvä näkökulma!

Itse olin ja olen yllättynyt, kuinka paljon ihmiset siitä maidosta kyselevät. Siis ihan melkein puolituntemattomat kaupassa..onko maito riittänyt? Onko maito riittänyt?

Tokihan varmaan  tarkoittavat kysymyksellään hyvää ja vaan kysyvät asiaa samaan tyyliin, onko menny hyvin, nukkuuko lapsi jne..mutta jos asian kanssa kamppailee suuntaan tai toiseen ja jos sattuu vielä olemaan harmissaan asiasta, niin (*****ako se sulle kuuluu) mielensäpahoitus käy mielessä...

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

Mua vähän hämmensi kyllä tilanne jossa myin käyttämättömäksi jääneen rintapumpun eteenpäin, ja ostaja kertoi melkoisen suorin sanoin että vain huonot ja laiskat äidit eivät imetä. Itse jätin mainitsematta että silläkin hetkellä mies kotona juotti tuttipullosta kuukauden vanhoille tyypeille tuttelia.. Ja sitten opettelin vaan sanomaan noille kyselijöille että "juu hyvin syövät" kun maidon riittävyydestä tai imetyksestä kyselivät.

Elina U.
Lentoaskeleita

Joo siis eihän kukaan tuolla kysymyksellä mitään pahaa tarkoita, mutta se voi ihan tahattomasti lisätä stressiä asiasta tai jopa aiheuttaa epäilyä maidon riittävyydestä! Tai ainakin itse silloin ajattelin, että on varmaan aika yleistä ettei se maito riitä, kun niin moni kerran asiasta kyselee.

Elina U.
Lentoaskeleita

Kiitos tästä näkökökulmasta keskusteluun! Todella surullista, että olet törmännyt tuollaiseen asenneilmapiiriin. Olen vähän salaa toivonut, että sellaiset ääneen paheksujat/arvostelijat olisivat urbaanilegendaa, mutta näköjään ei. :( Yhtä tärkeää kuin keskustelu imetyksestä on kyllä myös sen esille tuominen, että kaikilla se vain ei syystä tai toisesta onnistu ja tsemppi (tai ainakin arvostelemattomuus) olisi silloinkin tervetullutta. Niin kuin jo kirjoitinkin, niin tärkeintähän on että vauvoilla on hyvä olla ja että kasvavat. 

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

Monethan noista paheksujista (kuten esimerkin pumpunostaja) ei ees niinko tienneet imetinkö vai ei, mutta se oma kanta julistetaan heti kuuluville. Aika harvoinhan noita paheksuntoja tuli, mutta yleinen ilmapiirikin on nykyisellään vähän sellainen että oot vaan laiska/mukavuudenhaluinen/jotain_negaa, jos et imetä. Tai että nimenomaan et halua imettää. Siitä ei kuitenkaan monellakaan liene kysymys. Itsekin opin nopeasti vain välttämään aiheesta jauhamista, enkä jaksanut alkaa myöskään selittelemään omia tekoja muille. Kyllä sitä saa olla mun puolesta imetysmyönteinen ihan rauhassa :)

Elina U.
Lentoaskeleita

No niinpä, mutta imetysmyönteisyys on ihan eri asia kuin arvostella muiden tapoja ruokkia lapsiaan. Tai ainakin itse olen oikein imetysmyönteinen, mutta ei tulisi ikinä mielenkään arvostella muiden imettämättömyyttä tai nousta millekään jalustalle julistamaan, että onpas tuo laiska kun ei imetä!? :D (Sitä paitsi respect siitä pullojenpesemis-/keittämis-/maidonlämmitysrumbasta kaksosten äidille.)

sanumaria
Etkaisäänymuavarte

Pulloralliin kehittyi hyvät rutiinit :) Ja kyllä, imetysmyöteisyys on eri asia kuin arvostelu. Toiset vaan ei tajua olla arvostelematta.

morning glory
Morning Glory

Tietty tällaiset tilanteet on ihan eri asia! Mä lähinnä viittasin nyt siihen, että jos maidontuotanto on jo kunnolla käynnissä niin se maito ei vaan lopu yhtäkkiä tai sen tulo ei hiivu jos vauva saa vierailla rinnalla niin usein kun haluaa. Mä itse ainakin itkin jossain vaiheessa kuopuksen kanssa, että multa ei tule tarpeeksi maitoa ja mun maito on loppumassa kun vauvalla oli tiheänimun kausia ja rintaraivareita jne. 

Ja tosi kurjaa, että olet joutunut kohtamaan tuollaista! Mä itse imetin esikoista aina kotona, ja muualla sai maitonsa pullosta koska rintakumi-huonoimuote-rintataivarit olivat melkoista helvettiä julkisilla paikoilla. Muutamia kommentteja tai lähinnä kysymyksiä sain joskus kun kaivoin repusta korvikkeen ja pullon esille, mutta en onneksi mitenkään hirveästi. 

Elina U.
Lentoaskeleita

Joo siis nimenomaan ihan samaa kanssasi tarkoitin, että jos se maidontuotanto on lähtenyt käyntiin niin ei silloin ole pelkoa sen äkillisestä loppumisesta! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Tosi hyvä postaus! Imetykseen tuntuu liittyvän niin vahvoja uskomuksia, mitä sukulaiset saattaa sitten jälkipolville koittaa välittää, tietenkin hyvää tarkoittaen... :) mut onneks Imetyksen tuesta saa niin paljon tietoa, sieltä oon ite varmaan kaikki imetykseen liittyvät asiat oppinu vasta synnyttäneiden kavereideni lisäks :D Neuvolassa sen sijaan ei ollu minkäänlaista imetysopastusta ennen synnytystä, vaikka kävin joka valmennuksessa :O tämä varmaan vaihtelee paikkakunnittain/ajoittain.. Minäkään en nimittäin tienny imetyksestä yhtikäs mitään ennen kun vauvan sain, onneks kerkes sit vielä oppia. Ja aion kyllä palkita itseni jotenkin, kunhan kohta tulee vuosi imetystä täyteen!! :D

t. Bakteerikauhalukija :D

Elina U.
Lentoaskeleita

Imetyksen tuki on kyllä ollut ihan korvaamaton täälläkin! Hui aika uskomatonta, ettet saanut mitään imetysopastusta neuvolasta. Tosiaan varmaan paikkakuntakohtaista, mutta tuosta voisi laittaa ihan palautetta menemään. Onneksi teillä on kuitenkin jo kohta vuoden imetystaival takana tuosta neuvolan tahon tiedonpuutteesta huolimatta, palkinnon oot kyllä ansainnutkin! :) (aloin heti miettiä, olisinkohan minäkin ansainnut jonkun palkinnon, vaikkapa kengät... Näen jo mieheni ilmeen, kun hän kysyisi, että onko mulla uudet kengät ja vastaisin, että "joo, nämä on mun imetyspalkinto" :DDD)

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo sähän ansaitset jo kaks imetyspalkintoa!!! :D että shoppaileen vaan! Voit sanoa miehellesi, että tää on aivan tavallinen imetykseen kuuluva juttu! :D

Juliaihminen
Juliaihminen

Haa, aion palata tähän postaukseen vielä monesti myöhemmin!

Kiitos! <3

Elina U.
Lentoaskeleita

Jes, loistavaa! <3 Ja hei tuohon imetyksen tuen fb-ryhmään voi liittyä jo etukäteenkin, niin sieltä saa tosi nopeasti vastauksia mihin tahansa imetyskysymyksiin ja aivan älyttömästi imetystietoa! Kuten tuossa LauraEm yllä kommentoikin, niin vaikka ei muuten vauvanhoito-oppaita lukisikaan, niin imetys on kyllä asia, johon kannattaa etukäteen vähän perehtyä. 

Riinanen
Onnenavaimia

Mulla maidonnousu ei tuntunut niin yhtikäs miltään, eikä sellaista silikonirintaefekti tullut koskaan (Onneksi vai valitettavasti? ;)). Tämän vuoksi toki mietinkin, että tuleeko sitä maitoa nyt ollenkaan. Muistan kun kaverit kyseli, että "no joko se maidonnousu on tapahtunut ja joko rinnat on ihan kivikovat?". Ööö... Ei.. Että se maito voi myös nousta ilman mitään tuntemuksia. :) tuntemuksia alkoi toki siinä kohta tulla kun vauva imee tunteja päivässä nännejä, jotka on viimeiset reilu 26-vuotta olla ihan rauhassa! 

Elina U.
Lentoaskeleita

Ai niinkin voi käydä! :) No, nämä on tietysti niin yksilöllisiä juttuja. Ja vastauksena kysymykseesi, ehdottomasti onneksi! :DD

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.