Asioita, jotka olisin halunnut tietää imetyksestä

Ennen esikoistani minulla ei ollut oikein minkäänlaista käsitystä imetyksestä. Lähinnä ajattelin, että niin vauvoja ruokitaan, tissi suuhun vaan jos maitoa tulee. Esikoista odottaessani saimme neuvolasta todella hyvää ohjausta imetykseen, mutta silti ensi kertaa vauvaa sylissä pidellessäni tunsin olevani ihan pihalla siitä, että mitä tulee tehdä. Imuotteen kanssa oli ongelmia, vauvan paino tippui, imetys sattui ja poistuimme sairaalasta rintakumin kanssa. Monen sattuman summana kuitenkin mekin saatiin imetys synkkaamaan ja homma tuntui helpolta ja luonnolliselta. Toisen lapsen kanssa imetys on ollut huomattavasti helpompaa, sillä osasin jo varautua moniin asioihin. Viime viikolla vietettiin kansainvälistä imetysviikkoa, jonka merkeissä aloin kokoamaan ylös listaa asioista, jotka olisin ennen esikoistani halunnut tietää imetyksestä ennen äidiksi tuloa. Ihan imetysviikon aikana en ehtinyt saada tuota listaa valmiiksi, mutta julkaisen listani nyt kuitenkin. 🙂

img_8923.jpg

Maidon nouseminen sattuu. Ihan hemmetin paljon. Miksi kukaan ei kerro tätä? Muutaman päivän kuluttua synnytyksestä rinnat muuttuvat hetkeksi kuin mönkään menneen täyteoperaation jälkeisiksi kivipalloiksi ja ainakin minulla maito meinasi pakkautua miten sattuu. Auts. Ensiapuna kuumaan suihkuun lypsämään rintoja, kylmiä kääreitä kuumotukseen ja mahdollisimman paljon sitä imetystä. Jälkimmäinen ei ole välttämättä ihan itsestäänselvää jos vastasyntynyt haluaisikin ruokailun sijaan nukkua, tällöin kannattaa turvautua rintapumppuun, mutta ei kuitenkaan liikaa ettei maidontuotanto yliaktivoidu. Niin ja ne kaalinlehdet. Itse luulin kätilön vitsailevan kun hän toi minulle niihin karseisiin mutta käteviin verkkopikkareihin pilkottuja kaalinlehtiä ”tuubitopiksi” rintojen päälle, mutta kaalihaude todella helpottaa. Myös imetys voi sattua aluksi ja ainakin itse ajattelin, että apua miten tähän voi muka ikinä tottua. Onneksi kipu kuitenkin helpottaa ensimmäisten viikkojen jälkeen eikä imetys enää satu.  

Muista pitää rinnat lämpimässä ja suojassa vedolta! Olen itse ollut suorastaan hysteerinen tämän kanssa, sillä rintatulehdus kuulostaa niin kurjalta taudilta, että sitä ei kukaan kyllä halua. Itse olen tältä taudilta säästynyt, mutta kaveripiirini kokemuksella voin kertoa, että se voi iskeä pahimmillaan vaikkapa toppi päällä pakastimen avaamisen seurauksena tai kesäillalla saunan jälkeen pyyhe päällä laiturilla vilvoittelusta. Ylivarovaisuudessani en mennyt edes kertaakaan uimaan viime kesänä, mutta enpä tiedä onko ihan moinen varovaisuus tarpeellista. Rintatulehduksen voi aiheuttaa myös mm. liian pienet liivit tai imettäessä painava kaarituki, joka aiheuttaa ilkeästi maidon pakkaantumisen. Pari kertaa olen tuntenut kuumottavan ja punertavan pakkaantuneen kohdan, mutta olen saanut lämpimällä suihkulla, tiheällä imetyksellä ja kevyellä hieronnalla imettäessä tuon menemään ohi. 

Maito ei lopu. Voi kun olisin tämän joskus heti alkuun sisäistänyt, niin olisin monilta stressauksilta välttynyt. Maidontulo sen sijaan tasaantuu ensimmäisten viikkojen jälkeen, jonka seurauksena rinnat voivat tuntua yks kaks ”tyhjiltä”. Maitoa kuitenkin tulee silti, vaikka rinnat tuntuisivatkin tyhjiltä ja vaikka vauva viihtyisikin jatkuvasti rinnalla. Tämä on ihan normaalia. Jatkuva rinnalla olo kertoo enemmänkin vastasyntyneen läheisyydenkaipuusta tai sitten vain vauva ”tilailee” maitoa lisää (maidontuotantoa säätelee kysynnän ja tarjonnan laki). Se onkin toinen juttu, onko jatkuva sohvalla/sängyllä kököttäminen ja imetysmaratonit ihan helppo järjestää, varsinkin jos menossa pyörii mukana vauvan sisaruksia. Jos vaan vauvalta tulee pissaa ja kakkaa ja kasvu on ok, niin kaikki stressaaminen maidon riittävyydestä on täysin turhaa. Tärkeintä toki on, että vauva kasvaa hyvin ja on tyytyväinen, eikä lisämaidon antamista tarvitse missään nimessä pitää epäonnistumisena. <3 Stressi maidon riittävyydestä voi jopa vaikeuttaa maidon herumista. Itse luulin useiden ”tuleeko sulta maitoa” ja ”riittääkö maito hyvin” -kyselyiden tarkoittavan sitä, että on ihan yleistä että maito vähenee tai loppuu. Tällaista huolta ei kuitenkaan ole. 🙂 Jos maitoa ei tule pumppaamalla tai sitä tulee vain vähän, niin se ei myöskään kerro mitään maidon ”riittävyydestä”. Maitoa vain ei heru kaikilla mekaaniselle pumpulle (itsellänikään ei tule välillä mitään pumpatessa, vaikka täysimetin reilua viikkoa vaille 6kk ja jatkan edelleen imetystä). Muista myös itse syödä ja varsinkin juoda riittävästi! 

Vauvaa ei voi myöskään imettää liikaa, eikä imettääkseen tarvitse katsoa kelloa. Jos vauva itkee, vaikka olet juuri antanut sille rintaa, niin anna uudelleen. ”Eihän sillä voi olla taas nälkä” -ei välttämättä olekaan, mutta imetys on vauvalle niin paljon muutakin kuin pelkkää ravinnon tankkausta. Varsinkin esikoisen kanssa olin tästä vähän hämmentynyt ja joskus katselinkin kelloa ihmeissäni ja mietin, että kyllä sitä nyt jokin muu kuin nälkä harmittaa. Varsinkin ihan sylivauvat voisivat olla rinnalla vaikka 24/7 ja se on ihan normaalia (eikä kerro myöskään mitenkään maidon ”vähenemisestä”).

Kannattaa miettiä jo etukäteen muutamia vaatteita valmiiksi, joissa on helppo imettää. Niiden ei ole pakko olla varsinaisia imetysvaatteita, mutta varsinkin muutaman imetystopin hankkiminen helpottaa elämää kummasti! (Nyt kuopuksen imetysaikana olen ostanut yhden boobin imetyscollegemekon ja kieltämättä se on kyllä tosi kätevä.) Myös avonaiset ja kaula-aukostaan venyvät perustopit tai kesällä tuubitopit käyvät toki hyvin. Imetys esimerkiksi löysän neuleen kanssa on kivempaa kun koko vatsaa ei tarvitse paljastaa, vain vilauttaa vähän kaula-aukkoa ja kerätä neule päälle tuomaan lisää näkösuojaa. Esikoiseni kohdalla koin pienen järkytyksen tajutessani, ettei minulla ollut melkein yhtään imetyskelpoisia vaatetta kaapissani. Käteviä ovat toppien kaveriksi mm. neuletakit, neuleet, edestä napitettavat paidat ja väljät ohuet paidat alustopin kanssa, mitkä on helppo rullata ylös. Tai jos ei jaksa säätää imetyskelpoisten vaatteiden kanssa, niin esimerkiksi suomalaisen Söpön imetyssuojat ovat käteviä! Vauvan kanssa ei tosiaankaan tarvitse linnoittautua kotiin, vaan imettää voi oikeastaan missä vaan. Imetysliivien kokoa voi olla hankala arvioida etukäteen, toiset onnistuvat tässä, toiset eivät (kröhöm). Siksi suosittelen tässäkin taas esim. Lindexin luomupuuvillaisia imetystoppeja, joissa on kevyesti rintoja tukeva toppiosio sisällä. Sitten kun alun pahin turvotus laskee, voi lähteä käymään liiviostoksilla. Niin ja laita liivinsuojukset ostoslistalle jo ennen vauvan syntymää, niin ei tarvitse niitäkään sitten kotiutumispäivänä mistään metsästää. 

Aina vaikkapa oikea imuote ei välttämättä löydy ihan itsestään ja sen sijaan, että sitä yrittäisi itse löytää kotona google kaverina, kannattaa heti kysyä apua vaikkapa neuvolasta tai synnytyssairaalasta ja katsoa ihan ”kädestä pitäen” oikea ote. Muutenkin olen sitä mieltä, että missään imetysasioissa ei kannata jäädä yksin ihmettelemään, vaan pyytää heti apua. Suosittelen lämpimästi esimerkiksi Imetyksen tuki ry:tä ja ainakin liittymistä Imetyksen tuen facebook -ryhmään, jossa voi kysyä milloin vain mitä tahansa imetykseen liittyvää ryhmän koulutetuilta tukiäideiltä. 

Tämä lista koostuu niistä asioista, jotka juuri minä olisin halunnut tietää jo esikoista odottaessani. Millaisia asioita sinun listallasi olisi?

 

Kommentit (31)
  1. Mulla maidonnousu ei tuntunut niin yhtikäs miltään, eikä sellaista silikonirintaefekti tullut koskaan (Onneksi vai valitettavasti? ;)). Tämän vuoksi toki mietinkin, että tuleeko sitä maitoa nyt ollenkaan. Muistan kun kaverit kyseli, että ”no joko se maidonnousu on tapahtunut ja joko rinnat on ihan kivikovat?”. Ööö… Ei.. Että se maito voi myös nousta ilman mitään tuntemuksia. 🙂 tuntemuksia alkoi toki siinä kohta tulla kun vauva imee tunteja päivässä nännejä, jotka on viimeiset reilu 26-vuotta olla ihan rauhassa! 

    1. Ai niinkin voi käydä! 🙂 No, nämä on tietysti niin yksilöllisiä juttuja. Ja vastauksena kysymykseesi, ehdottomasti onneksi! :DD

  2. Haa, aion palata tähän postaukseen vielä monesti myöhemmin!

    Kiitos! <3

    1. Jes, loistavaa! <3 Ja hei tuohon imetyksen tuen fb-ryhmään voi liittyä jo etukäteenkin, niin sieltä saa tosi nopeasti vastauksia mihin tahansa imetyskysymyksiin ja aivan älyttömästi imetystietoa! Kuten tuossa LauraEm yllä kommentoikin, niin vaikka ei muuten vauvanhoito-oppaita lukisikaan, niin imetys on kyllä asia, johon kannattaa etukäteen vähän perehtyä. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *