Hassuja amerikkalaisia tapoja

Minun on jo pitkään tehnyt mieli kirjoittaa teille hieman suomalaisen silmään oudoista amerikkalaisista tavoista. Nämä asiat ovat olleet niitä pikkuseikkoja, joita aluksi täällä on hieman ihmetellyt, ja suurimpaan osaan jo jopa tottunutkin. There you go:

 • Muovipussit. Myyjä tai avustaja pakkaa ostokset kaupassa pieniin hedelmäpusseihin, joita kertyy yhdeltä kauppareissulta ihan tajuton määrä. Muoviroskaa tulee muutenkin aivan älyttömästi, sillä kaikki liivinsuojuksista ja juustoviipaileista lähtien yksittäispakataan. Not cool.
 • Kypärät eivät tunnu olevan kovin yleisiä ainakaan täällä etelässä. Tuntuu todella hurjalta ajaa viisikaistaisella moottoritiellä, kun ohi kaahaa motoristi tukka hulmuten! Myös esimerkiksi luistelukehässä lapsetkin luistelivat ilman kypärää, mikä jonkun verran hämmästytti meitä.
 • Päivämäärät kirjoitetaan meidän mukaan väärin päin. Esimerkiksi ensimmäisellä lääkärikäynnillä ilmoitin tyttärelleni väärän syntymäkuukauden tästä johtuen, sillä en ollut koskaan kuullutkaan tästä! Nyt yritän opetella kirjoittamaan päivämäärät uudella tavalla. Eli tänään on 1/18/2016.
 • Liikennevaloissa saa pysähtymisen jälkeen kääntyä oikealle, vaikka punainen valo palaisikin. Tähän kesti tottua, nyt taas toivon, että muistaisin Suomessa punaisen tarkoittavan aina punaista!
 •  Amerikkalaiset eivät käytä veistä aterioidessaan. Ravintolassa tunnistaa heti eurooppalaiset siitä, että he syövät veitsellä ja haarukalla. Juuri viikonloppuna olimme syömässä uusien tuttaviemme luona (!! jee, olemme alkaneet tutustua ihmisiin, tästä lisää myöhemmin) ja pöytään katettiin pelkät haarukat. Itsestäni tuntuu vielä ihan kömpelöltä syödä ilman veistä ja kotona syömme kyllä aina veitsellä ja haarukalla. 
 • Mukitelineitä on kaikissa mahdollisissa väleissä, esimerkiksi meidän tavallisesta henkilöautosta niitä taitaa löytyä 8. Jenkit kulkevat usein jokin iso juoma kädessä, limsat ja jääteet ovat aina xxl-kokoisia. 
 • Verkkopankkeja käytetään tosi vähän. Esimerkiksi palkat tulevat useimmille shekkeinä ja mm. päiväkotimaksutkin maksetaan kortilla. Tämä oli kyllä suuri yllätys, me suomalaiset kun hämmästelemme asioita, joita enää EI voi tehdä sähköisesti. 😉
 •  Ihmisiä puhutellaan etunimillä mm. tervehdittäessä. ”Hi Elina, how are you?”. Tässä on opeteltavaa (minulla on huono nimimuisti, että nyt suorastaan stressaan nimien muistamista). 
 • Sen lisäksi, että kaupassa tai missä vaan saattaa päätyä juttusille kenen tahansa kanssa, on minusta vieläkin tosi hauskaa, jos joku huikkaa johonkin toteamaani ”amen sister, tell me about it!”. Suomessa vastaava lausahdus ruokakaupassa tuntemattomalle saattaisi saada aikaan vain todella vaivautuneen tunnelman, mutta täällä vastaavat puheenparret ovat normaaleista normaaleinta. 

Nämä olivat sellaisia hassuja pikkujuttuja, jotka pistävät vielä silmään/korvaan, mutta joihin on alkanut itsekin tottua ja ajattelin kirjoittaa nämä ylös ennen kuin itsekin unohdan, että nämä mitään eroavaisuuksia olivatkaan! 😉 Have a nice day sisters! 😉 

Kommentit (19)
 1. Voih, nuo verkkopankit! Shekkien käyttäminen tuntui minusta ihan naurettavalta silloin kun asuin vielä rapakon sillä puolen. Omassa shekkivihossani taisi olla jotain lintuja ja kukkasia, miehellä oli teräsmies-shekkejä. Yritä siinä sitten ottaa niitä vakavasti. 😀

  Muovipussien osalta taitaa tosiaan olla isoja eroja alueellisesti, kuten Jenni tuossa yllä kommentoikin. Meidän lähisupermarketissa upstate NY:ssa käytettiin ihan yleisesti kangaskasseja, ja hedelmiä, jauhoja, pähkinöitä ja riisiä tms kuivaruokia pystyi ostamaan paperipusseihin.

  Tuntemattomien kanssa rupatteluun totuin aika nopeasti, siitä tykkäsin ja sitä ikävöin nyt koto-Suomessa. Tosin nykyisin törmään aika usein rupatteleviin suomalaisiinkin – olisikohan tuppisuusuomalaisuus väistymässä..? 🙂

  1. Tämä verkkopankkihomma on kyllä jotain ihan uskomatonta. Ei voi käsittää. 😀 Voih, sanoin jo nyt miehelle, että kylläpä tuntuu oudolta sitten Suomessa, kun kaikki eivät enää juttelekaan keskenään. Että menen ruokakauppaan, ja kukaan muu paitsi kassa ei puhukaan mulle. Paitsi että olen kyllä kanssasi samaa mieltä tuosta tuppisuomalaisuuden väistymisestä! 🙂

 2. Jenni / GCH
  20.1.2016, 23:06

  Tässä taas näkee eroavaisuuksia maan sisällä. 😀 Georgiasta muistan kanssa nuo kypärättömät motoristit, mutta täällä Coloradossa kyllä luistelijat ja laskettelijat käyttävät lähes kaikki kypäriä (motoristeja ei niin näy). Muovipussit taas… Georgiassa tuntui, että minua katsottiin omituisesti, kun tyrkytin omaa kestokassiani, mutta koska nykyisessä asuinkaupungissani muovipussit maksavat kymmenen senttiä kappale (laki määrää), niin melkein kaikilla on kaupoissa mukana kestokassit. Ja luonto kiittää!

  1. En tiedä uskallanko näin vähäisellä kokemuksella vielä saada sanoa näin, mutta miten musta tuntuu, että joissain asioissa etelä on vaan etelä. 😉 Nyt olen bongannut yks kaks muuten joka paikassa uudelleenkäytettäviä pusseja tarjolla, jihuu! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *