Homeopatiaa iho-ongelmiin?

Lentoaskeleita

Nostan nyt esille elämäni suurimman kirosanan: akne. Olen kärsinyt jonkinlaisesta aknesta ala-asteelta asti, ja kokeillut sen nujertamiseksi oikeastaan kaikkea. Olen käynyt kosmetologilla, kokeillut erilaisia ruokavalioita, voiteita, pesuaineita, luonnonkosmetiikkaa, rampannut lääkärissä ja syönyt pitkiä antibioottikuureja. Aknen taso on omalla kohdallani onneksi lievä, mutta muutaman vuoden se kävi keskivaikeankin puolella. 

18-vuotiaana aloitin e-pillerit, jotka hävittivät iho-ongelmani kokonaan. Parikympin rajan tultua sairastuin kuitenkin auralliseen migreeniin, jonka vuoksi en voi koskaan syödä e-pillereitä. Näpyt puskivat takisin, ja olin takaisin lähtöruudussa. Nyt ihoni on ollut pitkään raskauden jälkeen melko hyvässä kunnossa luultavasti imetyksen ansiosta, mutta lopetin imetyksen joulukuussa, ja kas -minulle ilmestyi taas muutamia inhottavia näppylöitä viime viikolla. Tämä ei tietenkään vielä tarkoita aknea, mutta olen suoraan sanoen paniikissa. Taasko se alkaa?

Olen pyöritellyt mielessäni Roaccutan -kuurin syömistä, ja ehdin jo päättääkin että jos akne nyt puskee päälle niin syön tuon kuurin. Tutkin asiaa netistä, ja tulin kuitenkin toisiin ajatuksiin lääkkeen sivuvaikutuksia tutkittuani (jos jotain kiinnostaa, täältä löytyy tuo pelottava lista). Isotretitioonia käytetään myös syöpälääkkeenä, ja minusta tuntuisi oikeastaan aika hurjalta kuormittaa elimistöäni noin rajuilla lääkkeillä kun ei ole kysymys ihan elämästä.

Toisaalta haluaisin syödä tuon kuurin (jos nyt tilanne menisi siis pahaksi) sillä olen täysin kyllästynyt painimaan iho-ongelmien kanssa. Akne vaikuttaa "päällä ollessa" tosi suoraan itsetuntooni ja masentaa minua. Täytän ensi viikolla 24, eihän tässä iässä enää kuuluisi olla finnejä!

Etsiessäni netistä apukeinoja ongelmani nitistämiseksi, törmäsin homeopatiasivustoihin. Äitini uskoo vahvasti vaihtoehtolääketieteeseen, ja kannusti minua kokeilemaan homeopatiaa. Lupasi jopa maksaa hoitoni vaikkapa syntymäpäivälahjana kuulemma, kunhan vain lupaan olla syömättä Roaccutania (voi äiti <3 ). Olen ehkä hiukan skeptinen, mutta toisaalta miksi en kokeilisi tätä, sillä ajatus isotretitioonista pelottaa ja ahdistaa minua hirveästi.

Nyt täytyisi ottaa selvää Tampereen seudun homeopaateista, ja kartoittaa hiukan että onko homeopatiasta mahdollisesti apua ongelmassani.

Jos jollain tänne eksyjällä on minkälaisia vain kokemuksia homeopatiasta, kuulisin niitä enemmän kuin mielelläni! Kiitos ihan ihan hirveesti jo etukäteen jos jaksat kommentoida!

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Ööö... kyllähän siihen monet uskoo, ja jotkut sen nimeen vannovat.

En oikein tiedä, miten se oikeasti voisi auttaa.
Homeopatiassa on tiettyjä sääntöjä siitä, mitä aineita käytetään minkäkin tyyppiseen vaivaan.

Sen jälkeen kyseistä ainetta laitetaan tippa pulloon. Pulloa sekoitetaan, ja siitä laitetaan tippa seuraavaan pulloon. Liuos sekoitetaan jälleen, ja näin laimennetaan vettä (kai se nyt on tavallista vettä), kunnes alkuperäisestä aineesta on tuskin molekyyliäkään jäljellä. On vain jonkinlainen veden muisti alkuperäisestä aineesta, tai miten asia selitetäänkään.

Elina U.
Lentoaskeleita

Joo minäkin olen selvillä tuosta homeopaattisten lääkkeiden valmistustavasta, ja samaa mieltä -kummaltahan se kuulostaa.

Kuitenkin osa minusta vaan miettii, että täytyyhän sen tehon kuitenkin johonkin perustua, kun niin monet ihmiset ovat kuitenkin löytäneet homeopatiasta avun vaivoihinsa. Olen nyt tilanteessa jossa toinen osa minusta suhtautuu aika skeptisesti koko juttuun, ja toinen puoli toivoo ihan hirveästi että tästä olisi apua. Ehkä kyse on osittain lumevaikutuksesta?

Äitini, joka minulle tuon homeopatia-ajatuksen laittoikin alunperin mieleeni,  uskoo vakaasti homeopatiaan ja hänellä on positiivisia kokemuksia aiheesta. Hyvin erityyppisten juttujen kohdalta kuitenkin, joten en nyt yhtään tiedä miten suhtautua.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei!
Puhuit aurallisesta migreenistä jolloin et voi käyttää minkäänlaisia pillereitä, mutta olen erimieltä. Mullaki on itellä aurallinen migreeni, ja juuri vasta kävin neuvolassa , josta annettiin Zerazette (tai jotku sellaset) pillerit, ja ne sopii myös aurallisen migreenin kanssa. Kannattaa kysyä, jos ne helpottais! :)

nansk

Vierailijalle 19:44: Cerazette on minipilleri, eikä ole samaa tavaraa sisällöltään kuin e-pilleri. Minipillerit sopivat aurallisen migreenin kanssa, toisin kuin e-pillerit, mutta niillä ei (yleensä ainakaan) ole samanlaisia vaikutuksia akneen ja ihoon.

ES (Ei varmistettu)

Iho-oireet lähtevät tasapainottamalla, epätasapainostahan kaikki yleensä johtuu. Eli anna sen olla rauhassa, älä yritä pelotella finnejä karkuun. Äläkä stressaa. Mieti, että sinulla on hyvä iho, ja hyvä iho tulee.

Elina U.
Lentoaskeleita

Kiitos vierailijalle (9:44) vinkistä, mutta kuten nansk totesikin, Cerazette on minipilleri eikä valitettavasti auta akneongelmissa. Tai sellaisen tuomion sain lääkäriltä, että minipillerit saattavat jopa pahentaa aknea.

ES, no joo olen samaa mieltä siitä että elimistön tasapaino on tärkeä tila, mutta eipä tässä ihan vaan ajatuksen voima taida tehota. :/ Mutta! Ehkäpä homeopatiasta löytyisi jokin tasapainottava ratkaisu?

Huomenna on paremmin..

Joo, ja ei se aknetauti millään tasapainottamisella tai ruokavaliolla lähde, kun ei epätasapainosta tai huonosta ruokavaliosta ole lähtöisinkään. 

Mulla on sama ongelma, ja ikää 25. E-pillerit on ainoat millä saan pidettyä aknen poissa, onneksi voin itse niitä vielä syödä ongelmitta. Roacuttaniin minulla on myös sama suhde, lievään mutta sitkeään akneeni sitä on tarjottu, mutta samalla tavalla pelottaa ne sivuvaikutukset ja kuurin rankkuus ongelman keveyteen nähden.

Ajattelin tässä kuitenkin jakaa oman vinkkini yllättäen puhkeavaan akneen (kosmetologin hoitojen lisäksi). Googlailin joskus e-pillereistä tauolla ollessani kotihoitovinkkejä aknen hoitoon. Luin, että joissain tutkimuksissa sinkillä on havaittu yhteys aknen helpottamiseen. Kokeilin, ja kohdallani toimi - lieventävässä mielessä. Jos tuota sinkkikuuria haluaa koettaa (suosittelen kausiluontoisesti, pitkään jatkunut korkea annostus sinkkiä kun heikentää raudan imeytymistä ja aiheuttaa sinällään ongelmia), kannattaa sinkkiä nauttia päiväsuosituksia selkeästi suurempi annostus - tutkimuksissa tuloksia oli saatu 120-150 mg päiväannoksilla (päiväsuositus Suomessa on 15 mg). Määrä on iso ja itse nautin sen siksi aina täydellä vatsalla mahakipujen ja pahan olon välttämiseksi, enkä sivuoireista kärsinytkään. Lisäksi käytin ulkoisesti sinkkivoidetta kaulan, rinnan ja kasvojen iholla öisin. Noin puolessatoista viikossa akne alkoi laantua ja rauhoittua selvästi, aknea tuntui nousevan huomattavasti vähemmän ja nousseet finnit eivät tulehtuneet. (Hauskana ensi merkkinä kuurin toimimisesta huomasin viikon käytön jälkeen, että bikiniraja lakkasi tulehtumasta sheivaamisesta.) Pahimpaan hätään aion siis jatkossa itse käyttää tätä sinkkikuuria ja suosittelen sitä muillekin, pitempiaikaiseksi ratkaisuksi tästäkään ei valitettavasti ole.

Kerro ihmeessä täällä, jos löydät homeopatiasta ratkaisun akneen, olen sitten myös viivana homeopaatin vastaanotolla! :)

-mimmu- (Ei varmistettu)

Olen myös kärsinyt aknesta.
Minulla oli todella hyvä iho n.22 vuotiaaksi saakka, ei ollut suorastaan mitään ongelmia, muistan vain että ihoni kiilsi,joten käytin puuteria. Sitten pilasin ihoni pikkuhiljaa: säikähdin näppyjä niin että selvästi hoidin ihoani LIIKAA: puhdistin, käytin kasvovettä, rasvasin -tämä joka aamu ja ilta. Mitä enemmän puhditin,sitä enemmän näppyjä tuli. Lopulta puhkesi oikea akne ja ihotautilääkäri määräsi ab-kuurin ja sanoi että riittää kun kasvot puhdistaa miedolla puhdistusaineella (vaahto tai maito), rasvaa vain jos iho tuntuu kuivalta. Jouduin jättämään kuurin kesken tullessani raskaaksi ja raskaus- ja imetysajan iho oli hyvin voiva, sitten ilmestyi taas näppyjä ja suurin osa leukaan.
Nyt söin saman kuurin 3kk ajan ja olen jälleen raskaana ja jännityksellä odotan kuinka tällä kertaa käy...yritän nyt olla "rääpimättä" ihoani ja puhdistan sen hellävaroin.

Elina U.
Lentoaskeleita

Elmi ja -mimmu-, en ole tahallani jättänyt vastaamatta kommentteihinne, jostain syystä huomasin ne vasta äsken! Pahoitteluni!

Elmi, kiitos pitkästä kommentista. Kivaa tietää että on kohtalotovereita, vaikka tietysti harmittaa että muutkin joutuvat kärsimään tästä. Kun tämä on oikeesti aika kurjaa. Onneksi e-pillerit sopivat sinulle! Tuo roaccutan on niin rajun oloinen kuuri, että luulen että sitä ei oikeesti kannata syödä ennen kuin on "ihan pakko" ja tosiaan kaikki keinot kokeiltu. Niinpä kiitos kovasti tuosta sinkkivinkistä, aion ehdottomasti tutkia asiaa ja kokeilla!

Olin tänään homeopaatin vastaanotolla, ja kerron ehdottomati täällä aloittamani kuurin mahdollisista (ja toivottavista!) vaikutuksista. :)

-mimmu- Hei voisin suositella sinulle aika lämpimästi luonnonkosmetiikkaa, esim. Dr. Hauschan puhdistusaineita. Ovat tosi hellävaraisia, ja ystäväni oli samanlaisessa tilanteessa raskautta lukuunottamatta, ja hänellä hellävarainen, luonnonmukainen ja mieto puhdistussysteemi sopi tosi hyvin. Itsekin käytin jonkin aikaa noita, ja rauhoittivat aika hyvin ihoani kun olin kanssa saanut sen tosi huonoon kuntoon apteekista ostetuilla rajuilla akneihon puhdistustuotteilla. Sitten siirryin mineraalimeikkeihin (nämä muuten ovat olleet kanssa tosi hyviä iholleni) eikä Dr. Hauschan puhdistusmaito riittänyt enää puhdistaman mineraalimeikkejä niin etsin uuden puhdistussarjan. 

Olen huomannut saman, LIIKA hoitaminen tekee iholle vain hallaa!

Tsemppiä kovasti raskauteen, ja toivotaan että taas käy niin että raskaus ja imetys sopivat ihollesi! :)

Mimmuliini (Ei varmistettu)

Miten tämän homeopatiakokeilun kanssa kävi, ja miten ihosi nyt voi?

Elina U.
Lentoaskeleita

Olenkin monta kertaa ollut aikeissa kirjoittaa aiheesta, mutta sitten en olekaan ollut varma voinko sanoa päässeeni jonkinlaiseen "lopputulokseen" jo. :) Mutta ihan nyt yhteenvetona voisin sanoa, että ihoni parani homeopaattisen kuurin aikana täysin. Söin puolen vuoden kuurista kolme ja puoli kuukautta, ja ihoni muuttui todella hyväksi. Kuitenkin sain selittämättömän allergiakohtauksen, ja tarkoituksenani oli pitää varoiksi pientä taukoa kuurista, jottei allergia johtuisi ainakaan siitä. Ihoni oli kuitenkin niin hyvässä kunnossa, että kuurin uudelleen aloitus jäi... Ennen häitä elokuussa ihoni hiukan huononi stressin alla, ja nyt syksy on stressin myötä tuonut taas vähän epäpuhtauksia iholle. Aion hakeutua uudelleen homeopaatin juttusille, ettei tilanne vain ehdi huonoon suuntaan!

Ellupellu (Ei varmistettu)

Moi! Mitä tuotteita käytit homeopaattisena hoitona? :) itse aloitin juuri aknetippojen käytön :)

Elina U.
Lentoaskeleita

En olekaan kuullut tuollaisista tiposta, ovatko nekin siis homeopaattisia tuotteita? Minulle homeopaatti määräsi sellaisia pieniä hippusia, kahta eri lääkettä joille oli omat annostuksensa. Voi kurja kun en saa millään niiden nimiä mieleen, jokin carbo veg taisi olla toinen, ehkä. Jos päädyn tässä syksyn mittaan kääntymään uudelleen homeopaatin puoleen, niin lupaan kirjoittaa tästäkin kokemuksesta täällä!

Maria12346 (Ei varmistettu)

Hei! Voisitko mitenkään kertoa kenellä homeopaatilla kävit? Olisi kiva käydä jollain, jonka avulla on saatu tuloksia :) laita vaikka spostiin, jos et halua mainostaa. Kiitos hyvästä blogista.

Elina U.
Lentoaskeleita

Hei anteeksi kovasti, että olen unohtanut vastata sinulle! :( Kävin tosiaan Tampereella sellaisessa paikassa kuin Homeopaattinen putiikki, ja homeopaattina toimi Aino-Maija Salla. Ihoni oli kuurin ajan ja sen jälkeenkin ehkä paremmassa kunnossa kuin koskaan, mutta tein virheen kun jätin sen syömisen kesken. Ajattelin keväällä, että kun kerran iho on jo niin hyvässä kunnossa niin en jaksanut uusia enää lääkkeitä. Nyt talven mittaan tilanne on taas huonontunut, ja aion itse asiassa soittaa heti huomenna itselleni uuden ajan. NYT syön kyllä kuurin loppuun!

Olisin vastannut s-postiisikin, sillä en ole varma mahdatkohan enää käydä täältä vastausta etsimässä kun näin kauan kesti vastata. Anteeksi vielä, sillä tosi kurjaa painia tälläisten ongelmien kanssa, ja ettei saa vastausta. Suosittelen ainakin oman kokemukseni perusteella homeopatiaa hyvinkin varteenotettavana vaihtoehtona! Tsemppiä näppyjen selätykseen!

Marjaaa (Ei varmistettu)

Hei! Usko tai älä, mutta löysin blogisi googlen kautta etsiessäni tietoa aknen nujertamiseen, mahdollisesti homeopatian avulla. Tekstisi voisi olla kuin itse kirjoittamani - aknea teini-iästä lähtien --&gt; ainoa apu e-pillerit --&gt; aurallinen migreeni --&gt; ei enää e-pillereitä --&gt; akne takaisin. Aivan äärettömän kiusallinen vaiva, ja tosiaan vaikuttaa niin oleellisesti itsetuntoon ja siten ihan koko elämään. Itse täytän tänä vuonna 26, joten ei tosiaan toivoisi enää näppyjä olevan. Mutta kun. :/ Huomenna ajattelin varata ajan työterveyslääkärille, joka toivon mukaan lähettäisi minut ihotautilääkärille tai jonnekin. Olen valmis kokeilemaan lähes mitä tahansa, on tyystin epätoivoinen olo.

Edellisistä kommenteista ja myöskin äitini kehotuksesta (ihan totta, tekstisi oli kuin omasta kynästäni, tosin minulla ei ole lapsia :D) ajattelin kokeilla homeopatiaa. Tsemppiä!

Elina U.
Lentoaskeleita

Heippa! Ohhoh, onpas tosiaan tismalleen samanlainen tilanne. Tiedän täysin miltä sinusta tuntuu. Olipa hyvä, että google johdatti sinut tänne siinä tapauksessa, jos harkitset homeopatiaa vaihtoehtona jollekin rajulle lääkekuurille. Voin nimittäin todella lämpimästi suositella, että kokeile edes ennen esimerkiksi Roaccutanille ryhtymistä! Eihän homeopatia toki tepsi jokaiselle samalla tavalla (kuten ei länsimainenkaan lääketiede), mutta kannattaa ehdottomasti koittaa. Roaccutanin sivuoireet ja vaikuttavat aineet kun ovat sen verran rajuja, että tätä lempeämpää muotoa kokeilemalla ei todellakaan menetä mitään. Minulla tulokset alkoivat näkyä jo ihan parin kuukauden sisällä. 

Ainakin minä olin todella skeptinen homeopatian suhteen, mutta hyvä että äitini patisti minut kokeilemaan (hyvä äidit! ;) ). Eräs farmaseuttituttuni sanoi, ettei kyllä ymmärrä miten homeopatia muka voisi auttaa, kun on ihan humpuukia, pelkkää vettä jne, mutta meni aika hiljaiseksi kun sanoin, etten tiedä miten se auttaa, mutta ainakin minun ihoni se onnistui parantamaan. 

Jätin kuurin vähän liian nopeasti kesken (tulokset kun tulivat melko nopeasti, ja kun lääkkeet loppuivat muistaakseni n.4kk kohdalla, en "ehtinyt" hakea uusia), minkä uskon olevan syynä siihen, että ongelma palasi alkutalvesta. Nyt olin juuri varaamassa aikaa uudelleen homeopaatille, mutta huomasin, että akneni ei ollutkaan enää hormonaalista (kuten se ehdottomasti ennen homeopaattista kuuria oli), vaan nyt näppyjen syynä oli yksinkertaisesti liian vähä kosteutus ja liian hoitava pesuneste. On niin helpottavaa, kun nykyään ihon kuntoon pystyy vaikuttamaan ihan "tavallisin ihonhoitokeinoin", joista ei akneaikoina ollut yhtään mitään apua. Sain ihan todella avun homeopatiasta, kun mikään muu ei toiminut (paitsi ne e-pillerit). En voi uskoa, että ihoni on nykyään näin hyvässä kunnossa!

Tämä oli minun tarinani, ja kaikki sympatiani ovat kyllä kaikkien aknen kanssa kamppailevien puolella. Tiedän täsmälleen miltä tuntuu kamppailla näppylöiden kanssa, kun mihinkään ei kehtaisi mennä ilman meikkivoidetta ja välillä tekisi mieli vaan itkeä. Tsemppiä, toivottavasti sinäkin löydät avun tähän inhottavaan ongelmaan! <3

Marjaaa (Ei varmistettu)

Voi kiitos kommentistasi! Selailin juuri tuossa homeopaattisten lääkkeiden listaa, huhhei niitä on paljon! Lienee parasta käydä paikallisessa "homeopaattigurun" putiikissa - toivon, että pääsen alkuun pelkästään neuvojen avulla, eikä tarvitse varata aikaa itse homeopaatin vastaanotolle - se lysti kustantaakin sitten reilusti yli 200e/kerta. No, toiveikkaana täällä odotellaan! Mitä lääkettä sinä käytit?

Elina U.
Lentoaskeleita

Hei suosittelen kyllä ehdottomasti käymään alkuun ihan sellaisella "kokonaisvaltaisella käynnillä". Nuo homeopaattiset lääkkeet vaikuttavat nimittäin niin moneen juttuun, että homeopaatti tarvitsee sellaisen kokonaiskuvan. Mutta siis apua mikä hinta!! Ehkä minäkin tuolla hinnalla kyllä yrittäisin pärjätä ihan vain vaikka niillä neuvoilla, joita saa ostotilanteessa. Mulla maksoi 90e, plus ne lääkkeet päälle pari kymppiä. Jos sinulla on mahdollisuus käydä Tampereella, niin suosittelen kyllä tuota Homeopaattista putiikkia. :) Yritin etsiä, olisinko löytänyt niiden lääkkeiden nimiä jostain vielä, mutta en löytänyt mistään. Minulla oli kaksi lääkettä: toinen puhdisti kroppaa syömistäni antibiooteista, ja toinen taas tasapainoitti hormonitoimintaa ja rauhoitti sitä aknea (näin ainakin ymmärsin). 

aknestakärsivä (Ei varmistettu)

Kävin vajaa kaksi vuotta sitten homeopaatilla lievän akneni takia. Homeopaatti määräsi pillerit. Söin niitä yli puoli vuotta, mutta akneni vain paheni. Ennen lievä aknei leuassa ja otsassa vain paheni ja levisi myös poskiin. Nyt koko kasvoni ovat finnien peitossa ja akneni on jo lähes vaikea asteinen. Harmittaa tosi paljon että menin homeopatiaa kokeilemaan. Olen lukenut netistä että monilla on akne homeopatialla lähtenyt mutta minun kohdallani se sitten paheni moninkertaisesti. Nykyään itsetuntoni melko alhaalla finnien takia. Ei monillakaan ikäisilläni näin pahaa aknea ole. Toivottavasti sinulla on homeopatia auttanut jos olet sitä kokeillut.

Elina U.
Lentoaskeleita

Voi miten kurja olo tulikaan puolestasi, kaikki sympatiat täältä. Todella harmi ettei homeopatiasta löytynyt sulle apua vaan että jopa pahensi tilannetta, en ole ennen kuullut että niinkin päin voi käydä. :( Ymmärrän koko sydämestäni kuinka matalalle mielen ja itsetunnon akne voi toisinaan vetää. Minulla homeopatia auttoi (ainakin niin, ettei muutamien satunnaisten epäpuhtauksien kanssa voinut enää puhua aknesta, tällä hetkellä ohi on hyvä mutta se johtuu varmaan eniten imetyksestä), toivottavasti sinäkin löydät keinon. Oletko käynyt ihotautilääkärin juttusilla? Tsemppiä! <3

Sintsu (Ei varmistettu)

Heip! Kirjoitit että jouduit lopettamaan homeopatian allergian vuoksi, millaista allergia sinulle esiintyi? Haluaisin tietää, sillä epäilen itse homeopaattisten lääkkeiden aiheuttaneen minulle allergiaa.

Sintsu (Ei varmistettu)

Heip! Kirjoitit että jouduit lopettamaan homeopatian allergian vuoksi, millaista allergia sinulle esiintyi? Haluaisin tietää, sillä epäilen itse homeopaattisten lääkkeiden aiheuttaneen minulle allergiaa.

Sintsu (Ei varmistettu)

Heip! Kirjoitit että jouduit lopettamaan homeopatian allergian vuoksi, millaista allergia sinulle esiintyi? Haluaisin tietää, sillä epäilen itse homeopaattisten lääkkeiden aiheuttaneen minulle allergiaa.

Elina U.
Lentoaskeleita

Moikka! Sain siis käyttäessäni homeopaattisia lääkkeitä todella rajun allergiakohtauksen, kehooni ilmestyi runsaasti nokkosihottumaa ja huuleni olivat kuin liioitellun botox-käsittelyn jäljiltä. Hengitys tuntui myös ahtaalta. Varmaa syytä tälle reaktiolle ei koskaan löytynyt, mutta lääkäri epäili sen voivan johtua homeopaattisista lääkkeistä ja määräsi minut lopettamaan ne. Syyhän saattoi olla toki jossain muuallakin, eli varmaa tietoa tästä ei ole. Reaktio meni ohi parissa päivässä lääkkeiden avulla ja muistelisin jopa syöneeni homeopaattisen kuurin loppuun tauon jälkeen. Sain kyllä homeopatiasta avun akneeni. Kannattaa olla tarkkana ja ottaa yhteys lääkäriin. 

Kommentoi