Kirjavinkki: Brooklyn

img_4818.jpg

En aiemmin lämmennyt e-kirjoille, mutta täällä olen kokenut ne tosi käteviksi kun suomenkielistä kirjallisuutta ei ole muulla tavoin saatavilla!

Colm Tóibín kirjoittama Brooklyn on niitä kirjoja, joita ei millään malttaisi laskea käsistään. 1950-luvulla Irlannista Amerikkaan muuttavan nuoren Eilisin tarina käsittelee kasvamisen, ulkopuolisuuden, uuteen kulttuuriin sopeutumisen ja koti-ikävän tunteita niin ajattomasti ja paikattomasti miljööstä ja aikakontekstista huolimatta, että tarina ui aivan ihoni alle. Iltaisin kun muut nukkuivat minä tahdoin lukea aina vain lisää, vakuuttaa päähenkilölle että kaikki se helpottaa ja toiset näkevät hänet todennäköisesti aivan eri lailla kuin hän itse. Tahdoin silittää selkää ja sanoa, että koti-ikävä ei tunnu aina noin pahalta ja kehottaa katsomaan ympärilleen. 

Vaikka 1950-luvun Brooklyn on asenneilmapiiriltään ahdas, nautin teoksessa aistittavasta ajan murroksen kuvauksesta. Tóibín kuvaa taitavasti eleettomällä tyylillään myös juuri niitä pieniä juttuja, jotka jokainen naiseksi kasvanut on varmasti kokenut. Tunnelmat 50-luvun tanssiaisissa eivät välttämättä poikkea niin paljoa 2010-luvulta, kuin äkkiseltään ajattelisi.

Teoksessa ulkopuolinen kertoja kuljettaa tarinaa eteenpäin. Eilis on lukijalle samaistuttava epävarmuuksineen, mutta lujasta tunnereaktiosta huolimatta ajattelin koko ajan lukiessani, että hänen hahmonsa pitäytyy etäisenä, kuin kohteliaan välimatkan päässä. Tämä sopii teoksen hillittyyn kerrontaan, joka kuvaa kirkkaasti sitä tunnetta, kuin olisi kahden maailman välissä. Jokainen ulkomailla asunut tai asuva luultavasti tietää mitä tarkoitan. Vierautta, josta ei välttämättä pääse silloinkaan irti kun palaa kotimaahansa. Brooklyn on kerronnallisilta keinoiltaan melko erilainen kuin lempikirjani yleensä, mutta silti ihastuin. 

Ystäväni tokaisi heti hänelle kirjaa kuvaillessani, että hän on juuri nähnyt teoksen elokuvaversion! Nyt yritän innoissani etsiä kyseistä leffaa käsiini. Oletteko lukeneet Brooklynin tai nähneet elokuvaversion? Mitäs piditte?

 

 

LENTOASKELEITA FACEBOOK / INSTAGRAM / OTA YHTEYTTÄ LENTOASKELEITA@GMAIL.COM

Kommentit (5)
  1. En ole vielä päässyt lukemaan kirjaa, mutta leffan olen nähnyt jo sattumalta pariinkin otteeseen. Ihanan ajaton tarina rakkaudesta, itsenäistymisestä ja oman tien kulkemisesta. Kummallakin kerralla toi kyllä kyyneleet silmiin liikutuksesta, etenkin näin jenkkeihin muuttaneena, mutta kyllä Eilisin tarinaan voi samastua varmasti kuka vain ulkomaille muuttava. Voin siis ehdottomasti suositella myös leffaversiota 🙂 Ja kirja on nyt ehdottomasti omalla lukulistalla!

  2. Luin kirjan ja katsoin leffan jälkikäteen – kirja oli ehdottomasti parempi (kuten aina :D) mutta leffakaan ei ollut suuri pettymys. 

    1. No kiva tietää, että minullakin on sitten oikea järjestys! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *