Lasten tyyliä amerikkalaisittain

Minusta on aina tosi hauskaa bongata eri paikoista ne pukeutumisessa näkyvät selkeät ”trendijutut”, jotka ovat vähän erilaisia joka puolella. Ja tietyistä syistä pidän aihetta silmällä tällä hetkellä vähän sellaisesta mutsinäkökulmasta. Esimerkiksi Suomessa voisi sanoa olevan tällä hetkellä trendikästä pukea taaperot ja isommat lapset värikkäisiin ja selkeisiin printteihin, kuten Noshin, Me&I:n, Gugguun, P.o.P:in ja mitäs muita näitä nyt onkaan vaatteisiin. Esimerkiksi raitaa tai graafisia eläinprinttejä, vaatteet näyttävät reippailta ja mukavilta. Vauvojen ”pukemistrendinä” voisi nähdä vaikka sellaisen aika neutraalin hempeän, esimerkiksi Lindexin ja Kappahalin Newbie-mallistoista löytyvät lempeät luomupuuvillaiset vaalean murretut sävyt. Suloisia kevyitä printtejä, pehmeitä vaaleita materiaaleja. Oletteko samaa mieltä? Suomalaiset panostavat lasten ulkovaatteisiin, joissa yhdistyy teknisyys, reippaat värit, kuosit ja nykyään printitkin. Äidit tunnistavat kyllä herkästi ne Reimat ja Molo Kidsit. Kengissä mukavuus ja teknisyys on ykkönen, vaikka monilla on erikseen ”kaupunkikenkiä”, kuten meillä sanotaan. Eli esimerkiksi tennareita tai sellaisia siistimpiä herrastelukenkiä, joissa ei ole kuitenkaan tarkoitus mennä rymyämään päivittäin hiekkalaatikolle. 

img_0564.jpg

Tämän hetken ihan lempparijuttujani meidän tytölle, vaikka ollaankohan me nyt varsinaisesti juuri muodikkaita kummankaan maan mittarilla 😉

Täällä on ollut vuorostaan hauskaa huomata, kuinka erilaiset jutut ovat täällä tällä hetkellä ”trendikkäitä” (ainakin täällä etelässä itärannikolla, pohjoisessa ja vaikka länsirannikolla voi olla varmasti ihan omat juttunsa!). Esimerkiksi tyttövauvoille on tarjolla todella paljon kaikkea hörhelöä. Hörhelöä ja kimallusta. Ja en nyt tarkoita sellaista minunkin hurahtamaa röyhelöpyllyhörhelöä, vaan ihan kunnon tyllihameita ja tylliruusukkeita pään ympärille. Siinä missä suomalaiset eivät välttämättä korosta pienten vauvojen sukupuolta pukeutumisessa kuin muutamalla jutulla, niin täällä ei kyllä kauheasti tarvitse pohtia, onkohan nyytti tyttö vai poika. Olen nähnyt jo alle parikuisilla vauvoilla noita mainitsemiani balettihameen tyylisiä tyllihörhelöitä masun ympärillä ja korvakorut korvissa. En tiedä kuinka yleinen tuo tapa lävistää vauvojen korvat todellisuudessa on, mutta tosi tosi paljon yleisempää kuin Suomessa ainakin. Tämä tuntui muuten aluksi vähän hämmentävältä, mutta nyt se ei enää hätkäytä. Minun on ollut myös vähän vaikeaa löytää ihan perus bodyja tytöllemme, sillä melkein kaikissa tuntuu olevan jonkinlainen ”sweetheart”-teksti tai kultaisia tekstiprinttejä, ja minä kun vähän vieroksun kaikkia tekstiprinttejä muutenkin. Taaperoikäiset tytöt taas puetaan aika samaan tyyliin kuin Suomessakin, ehkä täällä kyllä näkyy paljon enemmän esimerkiksi kultaa, glitteriä ja hopeaa kuin Suomessa. Niin ja niitä pään ympärillä käytettäviä pantoja (onko niille jokin oma termi?) käytetään ihan arkenakin, meillä Suomessa kun ne tuntuvat olevan enemmänkin juhlajuttu. Sellaisia Nosh-tyylisiä värejä ja printtejä ei näy ollenkaan niin paljoa.

Pienten poikien pukeminen taas ei oikeastaan eroa juurikaan Suomesta. Tai no, Suomessa on ihan ok käyttää vaikka punaisia leggareita pojalla eikä siinä ole mitään ihmeellistä, mutta täällä taas sellaisia ei juurikaan näe. Suomalaisissa poikien vaatteissa käytetään mielestäni muutenkin rohkeammin värejä ja printtejä kuin täällä, mutta muuten täältä on kyllä helppo löytää hirmuisen kivoja vaatteita pojallemme. 

Teknisiä ulkovaatteita täällä etelässä ei tunneta (kuten lumimyrsky-postauksessa kirjoitinkin), vaan kylmällä ilmalla puistossa näkee tosi nättejä kaupunkitakkeja (puhutaanko teillä kaupunkivaatteista?) ja esimerkiksi parivuotiailla tytöillä on jo aikuistyylisiä saapikkaita. Kengät ovat yksi osa, jossa Suomen ja Amerikan tyylit eroavat toisistaan. En ole nähnyt sellaisia Viking-tyylisiä goretexeja kellään muulla kuin meillä. Kenkienkin halutaan olevan kauniita, enkä tiedä pohtiiko edes kukaan niiden vedenkestävyyttä tai lämpimyyttä. Meidän tyttömme oli varmasti amerikkalaiseen silmään hyvin hämmentävä näky isoveljensä ja serkkunsa vanhassa vaaleanvihreässä ulkoiluhaalarissa ja Suomesta tuoduissa ensiaskelkengissään lumiviikonloppuna jään päällä mönkiessään. Ensinnäkään vauvoja ei laiteta maahan, eikä kukaan muukaan istu maassa märällä kelillä ja toiseksi, moni ihan ihmetteli, ettei ole koskaan nähnyt sellaista ulkoilupukua. Puhumattakaan siitä, että laitoimme tytön päälle poikien vaatteita. 😉

img_0567.jpg

Meidän pojan kenkävalikoimaa, arvaatteko mitkä on tuotu Suomesta?

Äitien ”trendeistä” en ole vielä ihan päässyt kärryille, sillä kuten Suomessakin, jokaisella on oma tyylinsä ja ehkä on löydettävissä erilaisia trendijuttuja (esim. Suomessa toisille on trendikästä pukeutua jonkun tietyn merkin imetysvaatteisiin, toisen kirppisasuihin, kolmas taas haluaa pukeutua juuri samoin kuin ennen äidiksi tuloa jne), mutta raporttia varmasti tulossa kun pääsen tästä asiasta jyvälle! Mamat pukeutuvat mielestäni aika samaan tapaan täälläkin, paitsi yksi ero suomalaisissa ja amerikkalaisissa äideissä on: nimittäin housut. Suomessa kotiäitien luottojuttu oman kodin seinien sisällä (okei ja ainakin minulla aika usein sen ulkopuolellakin) on collegehousut. Täällä joogahousut ajavat saman asian ja pakko myöntää, että olen itsekin jo tainnut vaihtaa kotihousuissa collegesta joogatrikoisiin. 

Kommentit (7)
  1. Täällä Espanjassa menee kauneus käytännöllisyyden edelle. Ja yleensäkin tytöt ovat tyttöjä ja pojat poikia heti pienestä pitäen. Suomesta tutut ”unisex” vaatteet ja kuosit eivät ole espanjalaisten mieleen. Täällä tytöille laitetaan esim. korvakorut heti syntymän jälkeen jotta ei vahingossakaan kukaan satu luulemaan pojaksi. Suomalainen äitiyspakkaus olisi täällä enemmänkin kauhistuksen kuin ihastuksen aihe. Jo pienille vauvoillekin puetaan ns. normaalit vaatteet sillä potkupuvut ja muut vastaavat ovat täällä yöpukuja eikä kukaan pukisi sellaista vauvansa päälle kaupungille lähtiessä.

    Muuten kyllä osaavat pukea lämpimästi ja esim. täällä Kanarialle vedetään toppatakit ja pipot lasten päälle kun lämpötila laskee vähänkin alle 20 asteen. Silloin on paikallisten mielestä kylmä.

    1. Hih, tuo toppatakit alle 20 asteessa laittoi vähän hymyilyttämään! Tästä tulikin mieleeni, että täällä taas itselleni tulee ihan kylmä jo katsellessa, kun paikalliset ovat kuumien kesien etelän asukeiksi ihmeen karastuneita kulkiessaan varvastossuissa melkein nollakeleilläkin. Unisexia ei täälläkään kovin suosita!

  2. Tämä oli jotenkin tosi mielenkiintoinen teksti, vaikkei minulla lapsia olekaan. 🙂

    1. Hei onpa kiva kuulla! 🙂 Ehkä tuollaiset lasten pukeutumisjutut kertovat myös maan kulttuurista, eivätkä liity pelkästään lastenvaatteisiin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *