Lomalla oppimaani

img_20160727_010024_0.jpg

img_20160725_210716_0.jpg

img_20160725_223827_0.jpg

img_20160725_000015_0.jpg

img_20160803_220705_0.jpg

– Kaksi viikkoa on aivan liian vähän lomalle kotimaahan. Loma-aikaan pitää mahduttaa yli puolen vuoden rästiin jääneet jutut, juorut, kahvittelut, illanistujaiset, lapsivapaat aamu-unet (päivät alkavat ohjelman määrään nähden liian myöhään) ja lomailu. Kahdessa viikossa tuntuu jokaisen kanssa, että aika loppuu kesken. 

– Amerikka ei lihota, suomalainen kahvipöydästä kahvipöytään-matkustelu lihottaa. Uskottelen itselleni, että osa vaa’an uusista lukemista on nestettä.

– Kirjan lukeminen ahmimalla on suurinta luksusta, mitä olen kaivannut elämääni. Luin Seija Ahavan Taivaalta tippuvat asiat lähes kirjaa käsistäni laskematta autossa parkkipaikalla, sängyssä yöllä muiden nukkuessa ja ulkona ”vahtien” tyttöni päiväunia. Luin ja luin, kunnes vastahakoisesti luovuin viimeisistä sivuista. Lukekaa tekin.

– Vain hullu pukeutuu valkoiseen lentomatkalle kahden pienen lapsen kanssa.

– On itsensä huijaamista katsoa vain yksi jakso yhtään mitään Netflix-sarjaa. Vähän samaa huttua, kuin ”otan vain yhden irtokarkin” tai ”yksi sipsi vaan”.

– En pelkää enää suomalaisia hämähäkkejä. En olisi uskonut milloinkaan pääseväni eroon tästä fobiastani, mutta näköjään viisisenttisten hämähäkkien raivokas Raidilla suihkuttaminen ja myrkkyhämähäkkien aktiivinen mielestä poissulkeminen ovat tehneet suomalaisista kahdeksanjalkaisista silmissäni ötököitä siinä missä muutkin. Hämähäkki, koppakuoriainen tai kastemato, yhdentekevää. Uskomatonta.

– En ole se siisti tyyppi, joka hyppää järveen pää edellä tai ui ollenkaan alle 25-asteisessa vedessä (jos ihan rehellisiä ollaan, niin sekin on kylmää). Olen sen sijaan se nynny, joka tukkii laiturin tikkaat vitkutellessaan kastautumista ja joko jättää kokonaan kastautumatta tai tekee suuren numeron siitä, kun lopulta pulahtaa veteen kahden uintivedon verran. Olen myös se, joka kehuskelee myöhemmin toisella mantereella, kuinka me suomalaiset kuljemme järven ja saunan väliä tuntikaupalla, joo ollaan tehty niin aina. 

– Voin syödä ihan hullun määrän karkkia. 

– Kannattaa tulla Suomeen asti vakiokampaajalle! 

– Kulttuurishokin voi kohdata myös omassa kotimaassaan. Shokki nyt on tietysti turhan vahva sana, kulttuurihämmennys -tai ärsyyntyminen on lähempänä. Miksi julkisilla paikoilla on ihan ok esittää, että kanssaihmisiä ei ole olemassakaan? Miksi katsekontaktia tai tuntemattomalle puhumista vältellään viimeiseen asti? Miksi ei pyydetä anteeksi, jos osuu kyynerpäällä toisen käteen? Miksi me emme hymyile ohikulkijoille ja tervehdi vastaantulijoita? Minkä vuoksi jo viikon jälkeen Suomessa tämä ei enää hätkähdytä minua?

– Vaihdeautolla ajaminen vuosien tauon jälkeen ei ole välttämättä ihan sulavaa kyytiä. Varsinkaan neljäkymmentäseitsemänvuotiaalla.

– Elokuun tulon pystyy kertomaan ilman vilkaisuakaan kalenteriin. Tuuli muuttuu aavistuksen viileämmäksi ja kahisevammaksi, vihreän sävyt tummemmiksi ja joka puolella tuntuu elokuu. Lasken elokuun lähes omaksi vuodenajaksensa, kaikkein kauneimmaksi kahdestatoista kuukaudesta. 

– On hämmentävää, kun ei ole aina itsekään varma, mitä tarkoittaa puhuessaan kodista.

 

FACEBOOK / INSTAGRAM / LENTOASKELEITA@GMAIL.COM

Kommentit (7)
 1. Tää on niin osuva teksti, vaikka ikäeroa on parikymmentä vuotta ja mantereena ihan Iso-Britannia. Entisistä Suomilomista viisastuneena otin tällä kertaa vapaaksi pari kuukautta ja ovat todellakin tehneet tehtävänsä kun tekee taas mieli Lontoossen ja toiseen kotiin.

  1. Siis Lontooseen jopa!

   1. Moi, onpa kivaa kuulla, että löysit tekstistä tuttuja fiiliksiä. Varmaan moni ulkosuomalainen samaistuu juuri siihen Suomi-loman odotusten, tekemisten ja ajan ristiriitaiseen suhteeseen. Tosi fiksua ottaa lomaan muutama kuukausi! Kaunista elokuuta sinne Lontooseen!

 2. Hei!
  Olen kirjoittamassa opinnäytetyötä liittyen blogeihin ja niiden käytettävyyteen. Tavoitteena on parantaa erästä ilmaista blogipalvelua ja siihen tarkoitukseen tarvitsisin blogia kirjoittavien henkilöiden apua. Toivoisin, että mahdollisimman moni blogin kirjoittaja kävisi täyttämässä alla olevan linkin kyselyn.
  Kysely on helppo ja nopea täyttää ja siihen vastanneiden kesken arvotaan kaksi Finnkinon leffalippua!
  https://goo.gl/forms/Kt7KtvQtGY60anes1

  Kiitos avusta!
  – Tiia Valtonen

  1. Hei totta kai osallistun! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *