Riippukehto vauvalle: turhaa vai tarpeellista?

Tässähän on bloggaaja liekeissä: jo toinen postaus tänään! Kohtasin kuitenkin ”ongelman”, jonka pyörittely yksinäni tai mieheni kanssa ei nyt tunnu tuottavan tulosta, niinpä käännyn teidän puoleenne. Otsikko sen jo kertookin, eli kysymys on vauvan riippukehdosta.

leanderin_kehto.jpg

Olen tosi vähän selaillut mitään vauvantarvikejuttuja, sillä pojaltamme periytyy tulevalle pikkuiselle paljon juttuja. Sänkyasia oli tarkoitus ratkaista niin, että pojan todella näppärästi muuntautuva Cosatto-pinnasänky siirtyy vauvalle ja isoveli saa uuden ”isojen poikien sängyn”. Olemme tykänneet tuosta lapsen mukana kasvavasta Cosatosta todella paljon: vaikka se ei ole jatkettava, niin pohjaa ja laitaa säätelemällä tuo sänky on muuntautunut kätevästi ns. parisängyn sivuvaunusta ja perinteisestä pinnasängystä isomman lapsen sängyksi. Nyt kun poika ei tarvitse enää muita ominaisuuksia kuin tuota tavallista lastensänkyä, enää ei ole luvassa laitojen säätelyä tai pohjan korkeuden kanssa pelaamista, niin sängyn siirtäminen suoraan vauvalle tuntui luonnolliselta. Kunnes törmäsin yllä olevaan kuvaan ja näihin sanoihin: 

”Kaunis riippukehto vauvalle, jonka voidaan ripustaa kattoon tai erikseen saatavilla olevaan telineeseen. Huolella suunniteltu ja turvallisuuden kannalta testattu tuote, joka rauhoittaa vastasyntyneen yöunet ja tuo helpostusta myös äidille.

Kehdon liikkeet stimuloivat lapsen tasapainoaistia ja jäljittelevät jo kohdusta tuttuja äidin liikkeitä. Pehmeiden liikkeiden ansiosta vauva tuntee olonsa turvalliseksi ja nukahtaa paljon helpommin.”

Ja nyt arvaatte varmaan, että määki haluun että meidän vauva saa nukkua riippukeinu-unia. Mieheni kuitenkin muistutti, että ainakin poikamme siirtyi aika nopeasti sivuvaunustaan kokonaan meidän väliin nukkumaan, ja että kehdon käyttöikä on hyvin lyhyt. Joo-o hankinnan tarpeellisuus ei ole välttämättä mitenkään superperusteltua, mutta kieltämättä ajatus riippukehdosta kuulostaa houkuttelevalta ja suloiselta. Ja voihan tämän tämän myydä eteenpäin sitten eteenpäin kun emme itse enää tarvitse. Ja mitä jos juuri tämä vauva itkeskelee paljon ja rauhoittuu vain riippukeinussaan? 😉

Eli nyt HELP, onko kellään kokemusta näistä riippukehdoista? Hyödyllisiä vai turhakkeita? Entä kun itse olen katsellut Leander-merkkisiä, onko kellään niistä käyttökokemusta? Olisin aivan hurjan kiitollinen, jos joku asiasta viisaampi jaksaisi vastata tähän! 🙂

Kuva

Kommentit (7)
 1. Meillä oli Mawok-unikeinu http://www.huvikumpu.fi/Mawok-Sovgunga-ensisaenky . Tosi kivan oloinen unikeinu kyllä, saa seinään/kattoon kiinni ja olisi saanut siirrettyä esim. ovikiinnikettä käyttäen helposti eri huoneiseen päivän aikana. On ilmeisen kätevää jos asunto on kahdessa tasossa. Käyttöaika tällä on noin 4 – 6 kk eli siihen asti kunnes lapsi alkaa nousemaan laitoja vasten eikä keinussa ole enää turvallista olla. 

  Käytännössä pidin kuitenkin tytön vieressäni 4kk, minkä jälkeen hän siirtyi sängyn vierelle pinnasänkyyn nukkumaan ja tuli siitäkin vierelleni yöllä. Yritin välillä laittaa tytön päivällä unikeinuun, mutta käytännössä hän nukahteli syliin, sohvalle, meidän sängylle, sitteriin, turvakaukaloon ja vaunuihin. Meillähän ei ollut vatsakipuja tai muuta erityistä tarvetta unikeinulle, varmastikin riippuu lapsesta miten tarpeelliseksi unikeinu tulee ja vanhemmista milloin lapsen haluaa siirtää pois kainalostaan nukkumasta. Käytettiin siis vain muutaman kerran ja myytiin sitten taas eteenpäin.

  Vastaus: meillä siis turhake, mutta toisaalla voisi olla hyväkin ostos! Suosittelen etsimään käytettynä/vuokraamaan niin ei mene eurot hukkaan jos jääkin vähemmälle käytölle.

  1. Voi miten suloisen näköinen univehje tuokin! 🙂 Tuo liikuteltavuus on varmasti aivan tosi hyvä plussa jos vauva tuolla viihtyy. Mielenkiintoista kuulla näistä muiden kokemuksista. Eli tämä voi periaatteessa olla hitti tai huti, mutta kokeilemisen arvoinen ostos kuitenkin. Ja vitsi mikä tilaihme, mahtuu hoitopöytäkin meidän makkariin! 

   1. Ai niin ja kuten Kristaliinallekin tuossa ylempänä kirjoitin, niin mulla kävi aivan mieletön tuuri kun löysin tori.fi:sta käytetyn Leander-kehdon puoleen hintaan alkuperäisestä, tein juuri alustavat puhelinkaupat! 🙂

 2. Meillä on vauvalla amazonasin kaya -riippukehto ja siinä petari valjaineen ja olen pitänyt siitä 5kk:n käyttökokemuksella todella paljon. Ekan lapsen kohdalla todettiin tavallinen pinnasänky ihan turhakkeeksi, koska eihän poitsu siellä koskaan nukkunut edes ”sivuvaunumoodissa”, eikä sitten tällekään sitä viitsitty makkariin rahdata.

  Riippukehdossa vauva viihtyy ja nukkuu pitkiä pätkiä sekä yöllä että päivällä. Kun parissa huoneessa koukku, sen saa näppärästi siirrettyäkin ja välillä sieltä saa seurailla muuta hälinää. Toki lapset on muutenkin erilaisia, mutta sopivasti sängyn viereen kattokoukkuun sijoitettuna on tosi kätevä heilutella pikkunen takas untenmaille. Eikä muuten isoveli pääse vauvaa ilman valvontaa hoitamaan 🙂

  Eikös teillä oo puurakenteinen talo? pieni ammatillinen vinkki: kannattaa sijoittaa kattokoukku vähintäänkin koolauksen kohdalle, jos kattotuoliin asti ei sähköjohtojen yms. reititysten vuoksi uskalla. Ei tuu sitte kestävyyden kanssa ongelmia. 

  Ja hei, ei mee lattiatilaa!

  1. Kiitos kun jaoit kokemuksesi! 🙂 Nimittäin meillä oli poitsun kanssa ihan sama juttu tosi pitkään pinnasängyn kanssa, eli aika turha se oli kun hän oli mielellään vieressä nukkuvaa sorttia, vaikka kuinka sivuvaunujuttuja ym. yritettiin. Itse kuitenkin nukuin aika kevyesti kun poika oli vauvana meidän välissä, sillä pelkäsin että liiskaan pienen, peitto menee naamalle tms. Siksi olisi nyt aivan mahtavaa, jos tuosta riippukehdosta tulisi vaihtoehto pinnasängylle/ihan vieressä nukkumiselle alkuun (varsinkin jos isovelikin tahtoo joskus aamuyöllä kömpiä väliimme)! 🙂 

   Meillä on kuulemma betonirakenteinen talo (oli pakko kysäistä vielä varmuudeksi asiasta, mutta näin on kuulemani mukaan), mutta vinkkisi on varmasti hyödyllinen monille, jotka sattuvat selaamaan tätä tekstiä ja katosta roikkuvat kehdot ovat mielessä. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *