Saisiko olla hormoneja ja antibiootteja? – kokemuksia amerikkalaisista ruokakaupoista

Ennen tänne muuttoa minua kiinnosti erityisen paljon ne ihan tavalliset arkipäiväiset jutut, erityisesti ruoka ja ruokaostokset. Minulla kävi tuuri, sillä sain todella hyviä vinkkejä alueella olleilta edellisiltä suomalaisilta expateilta (kiitos P!) ja yksi juttu minulle oli heti selvää: en tahdo syöttää lapsilleni geenimanipuloituja tuotteita. En halua perheemme syövän ylimääräisiä hormoneja ja antibiootteja ruokansa joukossa, mutta kun ollaan Amerikassa, niin se ei olekaan ihan simppeli juttu. Paras saamani vinkki olikin tarkistaa, että ruokapakkauksen kyljessä lukisi Non GMO. Mutta mikä ihmeen GMO? Aiheesta löytyy paljon tietoa esimerkiksi täältä, non-gmo-projektin sivuilta. Hyvin pelkistetysti ja tiivistetysti voisi sanoa, että ruuasta löytyy antibiootteja ja hormoneja, joita on esimerkiksi syötetty karjalle rehun joukossa tai joita on imeytynyt hedelmiin ja vihanneksiin kasteluvedestä ja maaperästä. Olen itsekin vielä täysin oppimisvaiheessa tässä aiheessa enkä ole ehtinyt perehtymään siihen niin paljoa kuin haluaisin, mutta selvästi kyseessä on asia, jonka kanssa haluan olla tarkkana. Vaikka niissä tavallisissa maitopurkeissa kuinka lukisikin pikkupräntillä, ettei hormoneista olisi selvästi tutkittua haittaa. 

Ruokakaupassa syynäänkin tarkkaan pakkausselosteet ja suosin luomua sekä noita Non GMO-logolla varustettuja tuotteita. Niitä löytyykin onneksi ihan mukavasti, mutta joidenkin tuotteiden, esimerkiksi juustojen kanssa meillä on ollut aika paljon vaikeuksia löytää orgaanista. Käymme yleensä ruokakaupassa Publixissa, joka on ehkä eniten Suomen Prismojen ja Citymarkettien tapainen. Publix ei ole erikoistunut luomuun, mutta sieltäkin sitä löyty ihan mukavasti kun vähän etsii. Ihan joka tuotteessa meillä ei aina syödä luomua ja joskus (minä) lipsun, halusin esimerkiksi ostaa sellaista leipien väliin laitettavaa perunasalaattia kun se näytti niin hyvältä (ja oli), mutta koska siinä ei ollut mitään merkintöjä, niin eipä se non-GMO:ta ollut. Maidon ja lihatuotteiden kanssa taas ei lipsuta. Ostamme myös veden kanistereissa kaupasta, sillä hanavesi maistuu oudolta. Muita kivoja ruokakauppoja olemme löytäneet mm. Harris Teeterin ja ah niin ihanan mutta niin kalliin Earth Fairin. Silloin kun ei jaksa etsiä luomua vaan napata mitä ensimmäisenä on tarjolla, kannattaa mennä Earth Fairiin, sillä siellä melkeinpä kaikki on suoraan luomua. 

Meidän ruokatottumuksemme eivät ole juurikaan muuttuneet tänne muutettuamme, kokkaan kotona oikeastaan aika samoja ruokia kuin Suomessakin. Ainoastaan feta, jota tykkäsin murustella melkein ruokaan kuin ruokaan, on nykyään sellaista erityisempää herkkua, sillä luomufeta-palanen maksaa n. 8-9 dollaria. Yhdessä jutussa ollaan kuitenkin nykyään hyvin jenkkiläisiä: meillä syödään aina välillä maapähkinävoi/hillo-leipiä! 😀 Yhtään sen epäterveellisemmin tai terveellisemmin emme mielestäni syö kuin Suomessakaan, viikonloppuisin saa herkutella, eikä pikaruokaravintolat houkuta sen kummemmin kuin ennenkään (tietysti ollaan nyt kerran käyty Burger Kingissä). Minulle on kyllä muodostunut yksi lemppari ”pikaruokaravintola” eli Panera Bread. Mieheni vitsailee joka päivä, että olenko taas käynyt Panera Bredissa. Mutta kun siellä on niiin hyviä salaatteja, bageleita, kahveja ja voi että se lasten listan Mac’n cheese. Nam!  En nyt halua kuulostaa foliohattupäisemmältä kuin olen, mutta minulle osa ulkonasyömisintoa laannuttavista tekijöistä on tieto ruuan sisältämistä GMO:ista. Mutta siis kyllä mekin syödään välillä ulkona ja noutoruokaakin, ei täällä pystyisi mitään syömään jos olisi jatkuvasti suurennuslasi kädessä. Se kuuluisa kultainen keskitie kunniaan tässäkin! 😉 

kaupassa.jpg

 

Yksi asia täällä on ihan parasta ruokakaupassa kahden lapsen autokärryjen lisäksi: ostosten pakkaamispalvelu. Jokainen lasten kanssa ruokakaupassa asioinut ymmärtää miksi. 😉 Minusta on myös todella mukavaa kun ostokset autetaan tarvittaessa ihan autoon asti!

Puhutaan nyt myös rahasta: nelihenkiseltä perheeltämme menee kuukaudessa yli tuhat dollaria ruokakauppaan. Sanoisin, että noin 1200 dollaria, mikä on aika paljon enemmän kuin Suomessa. Ruoka on suht samoissa hinnoissa kuin Suomessa, sanoisin, että jopa kalliimpaa, varsinkin luomu. Täällä terveellinen ruoka tuntuu olevan etuoikeus ja se valitettavasti näkyy monella tavalla. Juttelin erään sairaanhoitajan kanssa, joka kertoi kuinka lasten ylipaino on vakava ongelma ja ruuan hormonipitoisuus alkaa näkyä jo varhain erilaisin terveysongelmin, esimerkiksi pienillä pojillakin saattaa kasvaa rinnat. Tämä oli tosiaan vain hänen kertomaansa enkä ole tarkistanut asiaa mistään, mutta kuulostaa todella surulliselta. Sitten taas toisaalta, monet eivät mieti näitä juttuja lainkaan ja voivat ihan hyvin.

Kysymyspostauksessa ruoka-aihe nousi aivan erityisesti esiin, joten päätin vastata ihan kokonaisen postauksen avulla! Ajattelin tehdä myös sellaisen kauppareissu-postauksen jossain vaiheessa. Kysymyspostaukseen saa mielellään laittaa lisää kysymyksiä, kokoan niistä sitten vastauspostauksen tai isommista aiheista ihan omat postauksensa. Todella mukavaa, että niin moni jaksoi käyttää pienen hetken ja kirjoittaa postausideoita! <3

Kommentit (10)
 1. jujukas/Lempipaikkojani
  29.1.2016, 08:57

  Asumme Saksassa ja väitän, että täällä syömme vähän terveellisemmin kuin Suomessa. Täällä on helppo suosia tuoreita kasviksia ja lähiruokaa, koska sitä on saatavilla helposti. Myös luomutuotteet ovat täällä huomattavasti edullisempia kuin Suomessa.

  1. Hei olenkin kuullut tuosta ennenkin, että Saksassa taitaa luomu olla todella suosittua! Nautiskele tuoreesta ja puhtaasta lähiruuasta. 🙂

 2. Syksyisellä lomareissulla Kaliforniassa huomattiin kanssa, että ihan normaali oikea ruoka on jenkeissä ihan älyttömän kallista! Ostettiin airbnb-kämppään aamiaistarvikkeiksi maitoa, juustoa, kinkkua, leipää ja parit hedelmät, ja ruokakauppalasku oli melkein 40 dollaria. Olin aina kuvitellut että jenkeissä kaikki on paljon halvempaa kuin Suomessa, mutta eipä ollutkaan… Sitten kun vähän tarkemmin syynäsin valikoimaa, huomasin että frozen mealit ja roskaruoka oli suhteessa huimasti paljon halvempia. Ja kun Taco Bellissä tai mäkkärissä saa ison aterian alle viidellä dollarilla ja ihan normaalit ainekset kotikokkailuun maksaa monta kertaa enemmän, huomaa että terveellinen ruoka on todellakin vain hyvin toimeentulevien etuoikeus.

  Näitä kulttuurieropostauksia on muuten tosi kiva lukea! 🙂

  1. Samoin minäkin luulin, tai oikeastaan kuvittelin että hintataso olisi joko sama kuin Suomessa tai sitten pikkasen edullisempi. No olisihan se edullisempi, jos haluaisi elää höttöruualla. Voin kyllä kuvitella, että aamiaistarvikkeet maksavat ihan helposti tuon 40 dollaria! Olen vähän yllättynyt, että hedelmätkin kalliimpia, sillä tulevathan ne lähempää. Esimerkiksi kiivit maksoivat juuri tarjouksessa 1,5 dollaria 2 kappaletta, mutta eivätkös ne ole Suomessakin edullisempia? 

   Ja tuosta, että terveellinen ruoka on etuoikeus, niin minulle tulee vielä mieleen kaikki epäterveellisen ruuan terveyshaitat sekä ylipainon aiheuttamat sairaudet, kun taas terveydenhuollossa vasta etuoikeudet ja heikommat kortit näkyvätkin. Ja siellä terveydenhuollossa sitten hoidetaan niitä sairauksia joita epäterveelliset elintavat ovat aiheuttaneet, mainoksissa mainostetaan vuoron perään pikaruokaa ja ummetuslääkkeitä (eli älä syö terveellisemmin vaan hoida ruuansulatusvaivat lääkkein), lääkkeet ovat kalliita. Jokin tuossa yhtälössä vain tuntuu tosi hurjalta. 

   Kiitos kommentistasi ja kiva kuulla, että kulttuurieropostaukset ovat mieleisiä! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *