Täällä ollaan!

Ensifiilikseni Amerikasta olivat hyvin hälyisät, lentokenttä oli kuin suoraan elokuvasta, enkä tajunnut heti antaa tippiä tilanteessa, jossa sitä olisi kuulunut sujauttaa. Ensitunnelmani olivat siis edeltävältä reissultamme vuodelta 2008 * ja samanlainen tuntuma JFK:lta muodostui jälleen maanantai-iltana kohdatessani sekä yltiöavuliaita että kliseisen tylyjä lentokenttätyöntekijöitä. Tajusin lennosta väsyneenä ratkaisevat pari sekuntia liian myöhään, että kantamustemme kanssa meidät seuraavaan turvatarkastukseen auttanut vihreäliivinen mies olisi tietysti kaivannut paria seteliä vuolaiden kiitosten sijaan, tästä viisastuneina siirsimme dollareita hollille. Katselin nousevan lentokoneen ikkunasta New Yorkin yösiluettia ja mieleni teki nipistää itseäni, että ollaanko siis tässä oikeasti.

(*Tällä kertaa en ollut kuitenkaan lennon aikana kerennyt kertaakaan  murehtimaan vaikkapa kirjan kesken loppumista, inhottavasti kiristäviä beauty sleep-silmälappusia tai muuta tosi tylsää ;).

Pitkän matkanteon jälkeen saavuimme illalla Pohjois-Carolinaan Charloten kentälle (Suomen aikaa aamuyöllä, ja sen kyllä jo huomasi matkaseurueestamme). Oli niin helpottavaa tunnistaa väkijoukossa meitä matka –ja asuntoasioissa auttanut nainen. Hyppäsimme (onneksi!) väliaikaisen miniminiauton rattiin ja ajoimme uuden ystävämme perässä noin puolen tunnin ajomatkan Rockhilliin. Ylhäällä vaijereissa roikkuvat keltareunaiset liikennevalot, ohitsemme kiitävät neliskanttiset paloautot ja valtavat saloissa liehuvat amerikanliput tekivät tunnelman kieltämättä elokuvamaiseksi, mutta silmiä painava väsymyt ja takapenkiltä kuuluvat kysymykset muistuttivat tehokkaasti, että elokuvakohtauksen sijaan ajoimme tie seiskaseiskaa ihan oikeasti.

Asuntomme oli positiivinen yllätys, sillä huoneet ovat livenä paljon tilavampia kuin kuvissa, eikä vaalea kokolattiamattokaan ole niin kamala mitä ajattelin. Pölyä keräävä varmasti kyllä (enkä halua oikein ajatellakaan asiaa tarkemmin, hrr…), mutta ainakin ihan kätevän pehmeä maahan muksahtelevan vauvan kanssa. Sen sijaan tuntui ihan luonnottomalta edes yrittää kävellä vaalealla matolla kengät jalassa, toisin kuin amerikkalainen ystävämme. Olisitte nähneet hänen hämmästyneen ilmeensä, kun koko perhe riisuimme kengät riviin oven viereen! 😀 Asunto vaikutti siistiltä ja sieltä löytyi lähes kaikki mitä tarvitaan alkuun pääsemiseen. Ja hei parasta: molemmista kylppäreistä löytyy jenkkityyliin kylpyammeet.

Seuraavana aamuna lähdimme etsimään ruokakauppaa ja onneksi lähistöltä löytyi Wallmart (josta ei kyllä tullut meidän kauppa). Vaelsimme melko väsyneinä hyllyjen välissä ja löysimme kuin löysimmekin myös antibiotittomia ja sokeroimattomia tuotteita. 😉 Saimme vierähtämään jo ihan pelkällä kauppareissulla monta tuntia, sillä meidän piti ostaa tietysti kaikki keittiön ja kodin perustarpeet oliiviöljystä pesuaineisiin, aikaa meni myös kaiken ihmettelyyn ja Wallmart-reissu jäikin megapäikkäreiden lisäksi tiistain ainoaksi ohjelmaksi. Keskiviikkona kävimme vielä Ikeassa ostamalla ”mopoauton” täyteen tavaraa (poikani keksimä nimitys on aika kuvaava, onneksi mieheni työsuhdeauton pitäisi saapua kohta, sillä minua ihan pelottaa tuolla kotterolla matkaaminen!), mukaan tarttui kaikkea mahdollista leikkuulaudoista pyykkikoreihin. Ja peitot. Siis nukutaanko täällä tuollaisten outojen huopien ja päiväpeittojen kanssa, ilman pussilakanoita? Sain ”samettisesta” polyesterihuovasta jo ekana yönä astmakohtauksen ja voi että kuinka ihanaa olikaan sujahtaa taas kunnon täkkien väliin.

Jos vertaan kokemustani etelästä aiempaan New Yorkiin perustuneeseen mielikuvaan Amerikasta, on ero kuin yöllä ja päivällä. Siinä missä New York on kuin pysähtymätön muurahaispesä, täällä tapahtuu asiat verkkaisammin ja kaikki on väljempää. Varoittelut siitä, että täällä ei pääse mihinkään ilman autoa pitävät todella paikkansa, sillä pyörä/kävelyteitä ei vain yksinkertaisesti ole. Etelävaltiot ovat aika köyhiä, mikä näkyy monin tavoin, tähän täytyykin palata vielä ihan oman postauksen muodossa. Olemme todellakin raamattuvyöhykkeellä, sillä jo lyhyellä matkalla kohti Rockhillin keskustaa oli niin monta kirkkoa, että sekosin laskuissa. Mielenkiintoista päästä seuraamaan, vaikuttaako uskonto eri tavoin arkeen täällä kuin Suomessa. Myös pikaruokaloita on valehtelematta jokaisen kulman takana. Aksentti on todella leveää, välillä en meinaa saada edes selvää siitä, mutta tahattomana murresiepparina luulen tuovani itsekin täältä tuliaisksi etelän vivahteen englantiini. 😀

Viiden päivän jälkeen valehtelisin, jos väittäisin, etten olisi kokenut minkäänlaista kulttuurishokkia. Varsinkin Rochkillissa ja monissa käytännön asioissa on totuttelemista, vaikkakin arvostan todella omaa asuntoamme ja sen sijaintia. Mutta miten sen nyt sanoisi, no ystäväni kielikuvaa lainaten Rockhill ei ole todellakaan mikään metropoli. 😀 Onneksi täältä hurauttaa Charlotteen vain puolessa tunnissa ja asennehan se on joka ratkaisee. Ensi viikolla saamme kotiin netin ja omatkin liittymäasiani ratkenevat kohta, joten sitten kerron taas lisää ja saan ladattua kuviakin.

Palataan, hyvää viikonloppua tyypit! <3

(PS. Lähes kokonaan netittömän ajanjakson jälkeen olen muuten aivan pihalla kaikista uutisista ja somemaailman jutuista.)

Kommentit (9)
 1. Eri osavaltioissa on eri kaupat. Voi olla ettei teillä ole Giantia siellä 🙂 Targetissa ei olla käyty ruokaostoksilla kun ei ole tässä lähimaastossa Targetia mutta oon kauneustuotteita ostanut (sellasia mitä en välttämättä löydä Walmartista) ja paketointitavaroita ollaan joitain ostettu. Muualla myydään niin tylsiä paketteja mitä lähettää Suomeen 🙂 

  Jätti-imurit on ihan arkipäivää täällä…Meillä on Dyson Pet-imuri mikä on suunniteltu eläintalouteen kun se imaisee eläinten karvaa tehokkaammin. Mutta painaa kun synti ja portaita imuroidessa tarvii kaksi ihmistä. Yksi imuroi ja toinen pitää kiinni imurista ettei sitä saa imuroidessa niskaansa -_- Asutaan vielä toistaiseksi appiukon luona (ens vuonna täytyy kyllä jo päästä omaan vaikka täällä ihan ok on mennytkin…On vaan tää eka vuosi mennyt mun asioiden hoitamiseen ja maksamiseen jne. ja jos nyt tässä ens vuoden alkupuoliskolla saisin kans töitä niin päästäs asioissa eteenpäin..) mutta jos omassa kodissa on portaat niin haluan pienen imurin portaita varten. Ja ei tosiaan taivu näiden imurit mihinkään. Ei ainakaan nämä isot. Kai niitä kätevämpiäkin on mutta sitten taas ne on vaan pieneen imurointiin eli periaatteessa tarvitsis kuitenkin kaksi imuria koko siivoamiseen…Huoh 😀

  Voi mua kai jo vähän konkariksi kutsua kun tuli eilen vuosi täyteen (ja juhlistin sitä käymällä juurihoidossa…) ja oon täällä aikaisemminkin ollut pari kuukautta kerrallaan 🙂 Harmi tosiaan kun ei asuta lähempänä!

  1. Vau, vuosi jo täynnä! Juurihan me saatiin lukea muuttojuttujasi… 🙂 Hei saanko muuten kysyä, että otitko paikallisen liittymän kännykän kanssa vai ilman? 

   1. Juu meillä on Verizonin puhelimet ja liittymät. Meillä on myös joku parin dollarin lisä siitä, että puhelimet on international. Mies halusi sen jos tulee hätätapaus ja haluan soittaa kotiin. Otti sen sillon vuosi sitten ja se on vaan jäänyt sopimukseen vaikken ole kertaakaan käyttänyt. Skype ja WhatsApp kun on kätevät koti-Suomeen jutellessa 🙂 En tiedä miten nää teidän tapauksessa toimii kun mut vaan lisättiin miehen sopimukseen ja muutettiin sitä hieman kun on yhden sijaan kaksi puhelinta. Puhelin oli ilmainen kuten oli miehenkin kun täällä saa ns. upgraden kahden vuoden välein. Upgradeksi sitä kutsutaan vaikka kyse on siitä, että sopimukset on aina 2 vuotta kerrallaan ja muutama puhelin on aina ilmainen kahden vuoden täyttyessä, jotta houkuttelevat sut jäämään asiakkaaksi. Saa toki muunkin luurin ostaa jos haluaa, mutta miksipä maksaisi uudesta puhelimesta jos maksutta saa (ellei siis halua vaihtaa puhelinyhtiötä). 

 2. Olis niin monta kommenttia kun niin moni asia kuulosti samalta kun omat ajatukset. Ne alkuajan ajatukset ja nykyiset 😀 Mun eka kerta täällä tai tänne saapuminen kuulosti ihan samalta kun sun tunnelmat. Kaikki oli uutta, sekavaa, erilaista ja asioita tapahtui – etenkin lentokentällä – turhan nopeaan tahtiin. Itse oon saapunut lähinnä BWI:n lentokentälle mutta kerran tuli lähdettyä JFK:ltä. Lähteminen oli helppoa, mutta sinne saapuminen on tuskaa. Siksikin ollaan menty Baltimore- Heathrow – Helsinki- väliä ihan mieluusti. 

  Meillä on myös vaalea kokolattiamatto. Ainoa plussa on sen lämpö kylmänä vuodenaikana. Ja toki teillä pehmeys on plussaa. Meillä se pitää vanhalla koiralla tassut paremmin missä pitää eikä luista kuten keittiön muovilattia luistaa koiran alla. Mutta jatkuvasti saa imuroida kun on kaksi koiraa…Ja matolla ei kävellä. Ei todellakaan. Ei kävele tässä talossa enää kukaan muukaan sen jälkeen kun mä tänne muutin xD 

  Walmartissa ei mekään juuri käydä ruokaostoksilla mutta noin muuten joo kun on halvempaa. Giant on meidän ruokakauppa 🙂 Ja joskus Whole Foods mutta se on tunnin päässä ja kallis niin harvemmin tulee käytyä. 

  Kyllä – täällä on varsin normaalia nukkua ilman pussilakanoita. Mulla on kun sellasen halusin, miehellä ei kun sille tulee niin helposti kuuma. 

  Uskonto arjessa, en osaa sanoa näkyykö. Ainakaan täällä ei, mutta teidän kulmilla voi olla sitten eri asia. Täälläkin kirkkoja on tiheään mutta en kyllä juuri huomaa uskontoa sen kummemmin. Toki juhlapyhinä se usein ilmenee. 

  Anyway, tervetuloa tälle rannikolle ja oottelen mielenkiinnolla lisäpostauksia 🙂

  1. Voi heti tuli koiran tassuista ikävä meidän Peteä… 😀 <3 Me löydettiin nyt kivan oloinen kauppa myös, en juuri nyt muista nimeä, mutta sellainen luomupainotteinen. Vähän kalliinpi, mutta sieltä on helpompi löytää niitä antibiotittomia tuotteita. Giantista en ole kuullutkaan, mutta Target vaikutti ihan kivalta kans. Mä vähän ounastelinkin tuota pussilakanahommaa, siis miten voi olla! 😀 Ja hei tuosta mattoasiasta, kuuluuko niitä imuroida tuollaisilla jätti-imureilla, jotka eivät taivu mihinkään koloihin? Voi vitsi miten kivaa kuulla ”konkarilta” kokemuksia sopeutumisesta, voi harmi kun ei asuta lähempänä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *