Viikonloppuretki merelle

Lentoaskeleita

Mistä oli meidän viikonloppu tehty?

Laivoista, lokeista ja merimerkeistä...

 

...verottomista lakupiipuista ja salmiakkipastilleista

 

...uimarenkaiden ja delffiinien värittämisestä

 

...lasillisesta ihanaa punaviiniä ja hyvästä pihvistä

 

...ihmeellisen meren katselusta

...kosmetiikkapurkkien hypistelystä, hajuvesien suihkimisesta ja kummallisen vaatevalikoiman ihmettelystä (tuliaiseni, voi miten innoissani olen tuosta Kusmi-teepakkauksesta jonka löysin!)

ja vauhdikkaista pallomeriseikkailuista.

Siinä meidän viikonloppumme.

Minähän olen todella risteilykriittinen tyyppi, ja mielikuvani ruotsinlaivoista ei ehkä yhdisty juuri mihinkään rentouttavaan. Ajateltiin kuitenkin, että lapsen kanssa risteilykokemus voisi olla hauska, hei saman katon alla pääsee uimaan ja saunaan, pallomereen peuhaamaan, syömään hyvin ja että laivalla riittää lapselle ihmeteltävää. Kivaa aikaa koko perheen kesken. Ja näitä kaikkiahan se olikin, paitsi uikkarit jouduttiin jättämään kotiin pojan nuhaisen nenän vuoksi. 

Mutta silti kotimatkalla puhuttiin, että ensi kerralla kokeillaan kyllä jotain muuta. Ihan mukava kokemus, mutta olin vähän luullut että näillä Ruotsiin reissaavilla laivoilla olisi enemmän aktiviteettia lapsille. Leikkitila olikin hirmuisen pieni ja nuhjuinen (no tämä haittasi vain minua, poika oli ihan liekeissä), sekä tälläisesta äitinäkökulmasta miinuksia sai mm. hoitotilojen vähyys. Kaikkein kurjinta oli ihan mistä näkökulmasta vaan se ihan älytön kännimeininki mikä laivalla oli jo puolen päivän aikaan. Luulin, että aamulaivalla meno olisi rauhallisempaa, mutta ne lonkerokoppatarjoukset myivät kuin kuumille kiville jo aamupäivällä, ja siinä päivän mittaan käytävillä saikin jo väistellä kompuroivia risteilijöitä ja desibelit alkoivat nousta korkealle. Yöllä vedin jo verkkareita jalkaan ja olin kiukkuisena menossa kehottamaan hyttinaapureita hiukan hiljentämään äänenvoimakkuuttaan, mutta toisen hytin asukit ehtivät ensin. Harmi vaan ettei vakuuttavan möreällä äänellä karjaistu tyst nu vaikuttanut kuin hetkiksi kerrallaan, siksi päätin vain painaa tyynyä korville.

Ja kun kerran tässä näitä miinuksia alettiin jo laskemaan, niin mainittakoon vielä, että voi mikä pettymys se aamupala. Ei ollut edes hedelmiä (niitä säilykehedelmiä jogurtin vieressä ei lasketa), puuroa tai leivonnaisen leivonnaista, edes niitä Ballerina-keksejä mitä aina kaikkialla on kahvin vieressä. No toisaalta tämä herkkujen puute kyllä otettiin takaisin sitten illalla hytissä niiden lakupiippujen ja sipsipussin muodossa, samalla kun katseltiin miten Tom Cruise sekoitteli drinkkejä 80-luvun New Yorkissa. 

Minkälaisia risteilykokemuksia teillä muilla on?

Kommentit

kirsikkainen (Ei varmistettu)

Millä laivalla olitte? Itellä ei ollut mitkään suuret odotukset viime pääsisäisloman aikaan kun käytiin (lapsi sillon 2,5v.) Laivat tutkiskelin etukäteen läpi ja mentiinkö nyt Silja Serenadella vai Symphonylla (sisarlaivat). Ja yllätyksekseni oli kyllä ihan huippu lapsen kanssa. Leikkipaikka paljon isompi kun Vikingin laivoilla, missä tuli ite käytyä muutama vuosi sitten opiskelijaristeilyllä.. Leikkipaikka oli sen laivan ison kävelykadun varrella, ei missään syrjässä eristettynä. Miehen kanssa pysyttiin siinä "katubaairssa" hörpääseen Irish Coffeet lapsen leikkiessä, pöydistä näki suoraan sisälle leikkipaikkaan. Myös allasosasto oli kiva ja lapselle ihan must (harmi, että teillä oltiin nuhasia). Tuohon sisältyi päivä Tukholmassa ja eihän muksu meinannut malttaa odottaa takaisin laivaan pääsyä, Suomeen tullessakin oli vielä jäätävä "hetkeksi" leikkimään, vaikka muut matkustajat poistuivat jo aikojan sitten :) Ruuat oli hyviä sekä buffetissa ja kävelykadun parissa ravintolassa, mihin ehdittiin.
Eli jos joku miettii risteilyä niin noita laivoja suosittelen perheelle, oli lapset ja aikuiset tyytyväisiä.

Elina U.
Lentoaskeleita

Kiitos kommentistasi, kivaa kuulla muiden kokemuksista! :) Me oltiin Silja Galaxylla. Olisi varmaan myös pitänyt vähän tutkia noita laivoja etukäteen, mutta tuo koko varausprosessi meni oikeestaan vaan näin:

- Pitäiskö meidän mennä vaikka laivalle? (mies)

- Ai ihan vaan laivalle? Ei siis Tukholmaan? Noo vaikka, voishan sitä tietty kokeilla.

- Okei no tässä olisi nyt joku tarjous, varaan meille hytin.

:D Eli ei ihan kauheesti hoksattu mitään vertailla. Täytyy pitää nuo laivat mielessä, sillä ensi kesänä viimeistään on edessä uusi laivareissu, sillä haluan että matkustetaan sinne Astrid Lindgren världiin joten silloin reissataan taas laivalla. Tuo uimamahdollisuus olikin se ehkä suurin syy miksi lähdettiin, kun poika rakastaa polskuttelua! 

Vau mikä vauva!

Haha, me ollaan kans jut lähössä tukholman päiväreissulle :D tosin laivaoletukset on mullakin sitä, että hetkeks pallomereen ja loppuaika hytissä syömässä karkkia.

Elina U.
Lentoaskeleita

Hehee :D No mutta se on niin huippua, kun pikkutyypeille jo meren ja laivojen ihmettely on ihan ihmeellistä ja ihanaa. Hytissäkin tuli ihan raivarit kun päikkäreiden aikaan laitettiin verhot kiinni eikä voinut tähyillä merelle. 

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Mun tekis mieli lähteä poitsun kanssa risteilemään, mutta just ahistaa nuo känniääliöt (köhköh, itsehän en ole koskaan tähän kastiin kuulunut, köh). Itselläni ei siis toistaiseksi ole kokemusta. Mieluiten ehkä tässä kohtaa menisin päiväristeilylle, tai niin, että oltais sitten vaikka yö hotellissa Tallinnassa tms. Monilta oon myös kuullut, että kannattavat ehdottomasti Siljan laivoja lapsiperheille..

Elina U.
Lentoaskeleita

Me mentiin Silja Galaxylla, ja en sitä kyllä välttämättä suosittelisi. Tuollainen päivä Tukholmassa tai Tallinnassa kuulostaa tosi kivalta! :) Ja olin kyllä niin suu auki siitä "risteilykulttuurista" joka oli täydessä käynnissä jo PÄIVÄLLÄ. Ymmärrän kyllä että illalla haluaa juhlia, mutta se, ettei lounasaikaan meinaa pysyä pystyssä on tosi surullista katsottavaa tuolla. Eikä kovin kivaa lapsen kanssa.

Nannannaa
Pahinta Nannaa

Jep, on se oikeesti jotenkin niin surullista katsottavaa, kun aikuiset ihmiset örveltävät keskellä kirkasta päivää. Itsekin on tullut aikoinaan hilluttua laivoilla vähemmän selvinpäin, mutta kyllä nyt aina on jonkinlainen kontrolli ollut päällä, etenkin päiväsaikaa, kun lapsiperheetkin on liikkeellä. Mutta ikävä kyllä, monilla risteilyillä räälläävillä tuntuu olevan se mentaliteetti, että kun kerran ollaan laivalla, niin saa riekkua ihan miten sattuu ja että lapsiperheet ei sinne joukkoon kuulu. :/

Ella F.
Siperian Ella

Mutta lapsella oli kivaa ja säkin sait ilmeisesti vähän murua rinnan alle, ainakin ihanan näköinen kuva on :) Joten ehkä kuitenkin plussan puolella?

Niistä känniläisistä silloin juteltiinkin ja se on kyllä sellaista, mitä ei lapsen haluaisi kokevan, kun en itsekään halua sitä kokea (ja jos oon halunnut pelkästään dokailla laivalla, olen tehnyt muinaisilla Goom-risteilyillä) , sanokoot tähän nyt ne "lapsen pitää nähdä maailmassa muutakin kuin hattaraa"-ihmiset mitä haluavat. Sillä lapsi pelkää humalaista aina, eikä lapsen pidä joutua sellaista kokemaan, ei ainakaan oman alkoholistivanhemman osalta, eikä lätkän mm-juhlissa, eikä laivalla, eikä ylipäänsä yhtään missään. Ei jalosta kenekään luonnetta, ei lapsen eikä aikuisen, joutua pelkäämään. 

Mutta tuo laivan vaihto sinne Turun reitille vesitti nyt kyllä paljon, se Galaxyhan on vanha ryyppy&rällästyspaatti Tallinnan-linjalta :/ Ei siellä lapsia olekaan ajateltu. Kun taas sillä Europalla, mikä siinä ennen meni, oli asiat ainakin vähän paremmin, onhan se pajon uudempikin.

Me mentiin edelliskesänä Vikingillä Åbosta Tukholmaan päivälaivalla niin että auto oli mukana. Kesällähän koko konferenssiosasto on muutettu lapsille sopivaksi, joten alta vuoden ikäisellekin siellä oli paljon touhua. Aamiainen sai täydet pisteet ruuhkasta huolimatta ja siellä oli maailman kiltein tarjoilija, joka käski mun lopettaa meidän tuhojen siivoamisen ja juoda kahvini rauhassa, kun ukkeli vei tylleröisen hyttiin nukkumaan. Eli kyllä Vikingilläkin homma pelittää, ainakin kesällä. 

Tallinnan paateilla meno on aikas melskeisää, kokemukseni mukaan Vikingillä ihan ok, Eckerö puolestaan ei turhaan ole lisänimeltään Änkerö-Line ja Tallink-Siljan uudet ovat kuin unelmia. En tiedä, mihin ne ne känniääliöt laittaa, onko niille peräti joku oma kansi, mutta sen neljä kertaa kun mä olen niillä mennyt, on mulla ollut lattelasi/viinilasi kädessä, ihmisiä on ollut ehkä kourallinen ympärillä ja taustalla on vain hillitysti helissyt flyygeli. 

Nyt vaan kärryporukalla Tallinnaan, jipii!

Elina U.
Lentoaskeleita

Siis joo, kyllä tuosta perheen yhteisen touhuilun ansiosta jäätiin reissusta plussalle kuitenkin! Poika ei ollut onneksi edes moksiskaan känniläisistä, vaikka itseäni kouraisi vatsanpohjasta kun pikkuinen tokaisi että "setä kaatui". En kyllä halua silti että hän joutuu enää näkemään tuollaista, varsinkin kun ymmärrys kasvaa koko ajan. On kyllä ihan uskomatonta, että valittiin vahingossa tollanen rällästyspaatti! :DD

Kärryporukalla Tallinnaan, joo! :)

annakarin
Anna Karin

Kaikkein surullisinta on se, että ne perheelliset ihmisetkin saattavat olla siellä aivan ympäripäissään ja ottaa baariin lapsetkin mukaan. Jotenkin ihan uskomatonta.

Elina U.
Lentoaskeleita

Joo nähtiin yksi tapaus mikä sai mut itkemään. :( En ole koskaan nähnyt aiemmin vastaavaa!

phocahispida

Me ollaan tykätty laivalla ruoista, leikkitiloista ja rauhasta aina. Avainsanoina

- Siljan Serenade tai Symphony

- Promenade/Deluxe/Commodore-hytti

- Maanantai-torstailähtö

Karsii känniääliöt kummasti, mutta vastii kanta-asiakaspojoja ja/tai rahasatsausta

Elina U.
Lentoaskeleita

Kiitti vinkeistä! :) Luulen, että tälläinen pikkujouluaika ja lauantailähtö rellestyspaatilla (ei oikeesti tiedetty!) eivät kuuluneet niihin avainsanoihin!! :DD

phocahispida

Musta tuntuu et pikkujouluaika+lauantai on valitettavasti himpun verran huono idea reissaamiseen yhtään missän Suomen rajojen sisäpuolella tai tämän känniääliömaan lipun alla seilaavalla paatilla. :(

viva la anteeksi

Tää on nyt vähän nolo kommentti, mutta mä suosittelisin kanssa Silja Symphonya tai Serenadea jos haluaa risteillä lasten kanssa. Nolo lähinnä koska oon aina välillä symphonylla duunissa lasten leikkihuoneessa haha. Mutta vankalla kokemuksella voin luvata, että lastenohjelmaan on panostettu varsinkin loma-aikoina, ja muulloinkin lasten leikkitilat on ihan okei. Esim joululomilla saakin sitten varautua ihan järkyttävään tungokseen ku siellä on pahimmillaan 600 alle 12-vuotiasta laivassa, mutta jos matkustaa esimerkiksi tavallisen viikonloppuna niin löytyy vähän extrajuttuja, mutta yleensä ei ole mitään hirveeta tungosta.

Elina U.
Lentoaskeleita

Haha eikä ollut nolo vaan asiantunteva! :) Ja kiitos vinkistä, hyvä saada eri näkökulmia niin ollaan vähän viisaampia ensi kesänä reissulaivaa Tukholmaan valitessamme. Kiitos myös varoituksesta, osataan ainakin pysyä poissa joululomalla ryysiksistä, kuulostaa pelottavalta :D

Kommentoi