Kulttuurit kulttuurin sisällä.
Meillä jokaisella on varmasti omat mielikuvamme siitä minkälaista on Amerikassa. Monille tulevat mieleen suurisuiset, roskaruokaa ahmivat himokristityt, jotka istuvat päivät pitkät telkkarin ääressä. Monilla on käsitys, etteivät amerikkalaiset tiedä mitään ympäröivästä maailmasta. Uutiskynnyksen iltapäivälehtiin ylittävät yleensä jutut, joissa päivitellään milloin kenenkin amerikkalaisjulkkiksen seonneen täysin. Netti on täynnä Walmarteissa napsittuja kuvia ”perusjenkeistä”, jotka pukeutuvat vähintäänkin kyseenalaisesti.
Mutta Amerikka on iso maa. Pelkästään Californiassa asuu noin 38 miljoonaa ihmistä, koko maassa noin 318 miljoonaa. Oman lisänsä tuovat lukuisat eri taustat joita ihmisillä on. Yleensä uusia ihmisiä tavatessa heti ensimmäisiin kuulemiini kysymyksiin kuuluukin ”what’s your race?” , jonka jälkeen paikalliset ovat ihmeissään etteikö muka mitään muuta löydy taustalta kuin suomalaista. Monen isovanhemmat tai vanhemmat kun ovat muuttaneet tänne jostain muualta eikä ole ollenkaan harvinaista, että taustalta löytyy italialaista, irlantilaista, japanilaista ja ecuadorilaista perimää, noin esimerkkinä. Californian väestöstä noin 40% on valkoisia, 38% latinoja ja 13% aasialaisia. Eikä näissä laskelmissa tosiaan ole edes huomioitu kunnolla ihmisiä, jotka ovat niin sanotusti ”mixed race”.
Omien kokemusteni perusteella valkoista taustaa(oli taustalla sitten norjalaista, saksalaista tai brittiläistä) olevat ovat niitä, jotka meillä usein mielletään perusamerikkalaisiksi. He eivät yleensä ole säilyttäneet perinteitään vanhempiensa tai isovanhempiensa kotimaista. Sen sijaan latino- ja aasialaisperheissä kulttuuriperinteet on säilytetty yleensä paljon näkyvämmin. Amerikkalaisten juhlapyhien lisäksi näissä perheissä vietetään muita perinteisiä juhlia ja valmistetaan perinteisiä ruokia niiden tyypillisten hampurilaisten ja piiraiden lisäksi. Tyypillinen meksikolais-amerikkalainen perhe on hyvin erilainen kuin ranskalais-amerikkalainen.
Myös viidenkymmenen osavaltion välillä on suuria eroja. Ajomatka Los Angelesista New Yorkiin on noin 4470km ja tälle matkalle mahtuukin jos jonkinlaista kylää ja kaupunkia. Aina aurinkoinen San Diego länsirannikolla on täysin erilainen paikka asua, kuin kunnon lumipyryjä saava New York. Amerikkalaiset itsekin muodostavat stereotypioita osavaltioiden välille. Länsirannikkolaiset pitävät itärannikkolaisia ylpeinä ja pidättyväisinä, eteläisiä osavaltioita sen sijaan vanhoillisina ja rasistisina. Länsirannikon pohjoisosissa sijaitsevaa Oregonia pidetään tällä hetkellä ainakin Californiasta katsottuna hipster-osavaltiona, jonne muuttaa pääasiassa luomua syöviä maailmanparantajia. Eteläinen California sen sijaan on tunnettu rantapummeistaan.
Itsessäni tämä monikirjoisuus herättää lähinnä fiiliksiä siitä, kuinka tärkeänä pidän säilyttää omia suomalaisia tapojani täällä. On ihanaa käydä istumassa iltaa pienellä jazz-klubilla tai piipahtaa tuttavien illanistujaisissa, joissa kuunnellaan perulaista kansanmusiikkia niin kovalla ettei koko naapurusto varmasti nuku. Silloin tällöin on kuitenkin mukavaa piipahtaa läheisessä Ikeassa hakemassa puolukkahilloa illalla tehtävien pinaattilettujen seuraksi.