Anteeksiantaminen

Anteeksianto on päästämistä irti mielen hyvinvointia heikentävistä kielteisistä tunteista. Anteeksi voi antaa toiselle ihimiselle tai itselleen. Kielteiset tenteet, kuten viha, katkeruus ja pettymys tai kokemus väärinkohtelusta, kuluttavat pitkään jatkuessaan ihmisen elinvoimaa. Siksi on tärkeä kysyä, miten paljon ja kuinka pitkää antaa koetun vääryyden tai omien virheidensä kahlita elämäänsä- luovuuttaa, energiaa ja tyytyväisyyttä elämään.

Miksi pitäisi antaa anteeksi? Eikö vaatimus ole kohtuuton? Jos antaa anteeksi, niin kenen takia sen tekee? Anteeksianto tapahtuu sinun itsesi ja oman mielenrauhasi takia. On tärkeää muista, ettei anteeksianto edellytä koetun vääryyden hyväksymistä tai sen unohtamista. Vaikka kaikkea tapahtunutta ei voi eikä tarvitse hyväksyä, voi silti antaa anteeksi ainakin itsensä takia.

Elämänkokemuksen myötä kyky antaa anteeksi ja armeliaisuus muita ihmisiä sekä itseä kohtaan useimmiten lisääntyy. Elämänkokemus auttaa ymmärtämään oma ja muiden ihmisten epätäydellisyyttä. Raskaistakin kokemuksista voi löytää kallisarvoisia opetuksia tai ylpeyttä omasta rohkeudestaan ja selviytymiskyvystään.

Anteeksianto vaatii oman aikansa. se kypsyy ihmisen sisimmässä ja on usein yksinäinen ja henkilökohtainen tapahtumaketju. Anteeksiantaminen ei välttämättä tarkoita sovinnon tekemistä tai ihmissuhteiden palauttamista. Se ei edellytä vastapuolelta mitään: ei anteeksiantoa tai anteeksipyyntöä. Aidolla ja sydämestä tulevalla anteeksiannolla on vapauttava voima. Ihminen, joka kykenee antamaan anteeksi, ei ole enää vääryyden uhri vaan vapaa ja vastuullinen ihminen.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa