Ei maitoa meille

Ajattelin lähestyä tätä aihetta vasta myöhemmin, mutta se näyttelee niin suurta osaa arjessamme, niin ajattelin ”avautua” siitä nyt. Poikani on siis maito-ja soija allergikko. Joten ruokakaupassa käynti on meille pakettien pienen pienten tekstien tiirailua. Allergiat todettiin parivuotta sitten, joten perustarpeet joita joka päiväisessä ruokailussa käytämme osaan ulkoa jo unissanikin. Ongelmia allergioitten suhteen tulee lähinnä, kun olemme kylässä tai käymme ulkona syömässä. Uskomattominta mitä en vieläkään pysty ymmärtämään on, kun menee ravintolaan syömään, ja varmistan aina tarjoilijalta ruoan maidottomuuden ja soijattomuuden, saan usein vastaukseksi ”kyllä se on laktoositon”. Enää en enään ylläty vastauksesta, mutta ihmetteen eikö ravintola-alalla työskentelevien pitäisi tietää mitä eroa maidottomuudella ja laktoosittomalla on? ilmeisesti ei. Onnekemme pojalla ei siis ole hengenhätää hänen vahingossa maitoa saadessaan, hän saa inhottavaa ihottumaa ja mahansa menee aivan sekaisin muutamaksi päiväksi. Millaisia kipuja hän siitä saa, en osaa sanoa, ei hän oikein osaa itse vielä sitä kuvailla. Onneksemme kaupoihin on tullut viimeisen vuoden aikana paljon maidottomia tuotteita. Lienekkö allergiat yleistyneet vai mikä, mutta ovat helpottanut meidän arkea huimasti.

Aluksi allergian toteamisen jälkeen tarjolla oi riisi- ja kauramaitoa. Suoraan sanottuna molemmat ovat aika ällöttävän oloisia, eikä maultakaan mitenkään kehuttavia. Varsinkin tuo kauramaito näyttää lähinnä kuravelliltä rusehtavan ulkomuotonsa takia, hyvin nämäkin upposivat kyllä. Tällä hetkellä kuitenkin on tarjolla muutamia mielyttävämpiä vaihtoehtoja, joista meillä kaksi ehdotonta suosikkia ovat mantelimaito ja pähkinämaito. Maidottomia vaihtoehtoja on toki laajempikin kattaus kaupoissa, mutta useimmat niistä ovat soija pohjaisia, jotka ovat meillä myös pois suljettuja. Aluksi allergia tuotti stressiä ja harmaita hiuksia, mutta ajankanssa oppi muistamaan tuotteet jotka sopivat ja valmistamaan muutamat jutut kiertäen ihan samojaruokia mitä ennen allergiaakin. 

Erityisesti näin kesän tullessa iloksemme viimekesänä saapui kauppojen pakastealtaaseen saapui riisimaitopohjainen jäätelö<3 Aikaisemmin kuin meillä oli vaihtoehtona vain mehujäät. Poikani on monet kerrat saanut hymyn minun ja kassalla työskentelevän tädin/sedän kasvoille saadessaan tuon jäätelön kaupasta. Ääneen naurun ja tasajalkaa onnesta hyppiessään kassalla, on kassahenkilönkin ollut vaikea olla hymyilemättä. Muistuttaa aina aarjen keskellä miten pienet asiat voi tehdä toisen niin onnelliseksi. 

Palatakseni vielä tuohon mantelimaitoon. Käytän sitä meillä leivonnaisissa, ja esimerkiksi pulliin tulee todella kiva sivumaku tuosta maidosta, oletuksena siis, että tykkää mantelin/pähkinän mausta. Suosittelen kokeilemaan ihan ei-allergikoillekkin, jos haluaa pientä vaihtelua ihan tavallisiin pulliin. Ainoa missä leivonnassa meillä tulee ongelmia, on jos pitäisi käyttää suklaata. Maidottomia suklaita löytyy muutamista tummista suklaista, mutta niissä on aina (ainakin kaikissa mitä olen itse löytänyt) käytetty korvaavana aineena soijaa, joten eivät sovi meille.

Pojan suhtautuminen allergioihinsa on ollut mahtava, en voisi pyytää enempää<3 Johtuuko siitä, että hän oli hyvin nuori tämä todetessa, ja ei muista elämäänsä maidon kanssa, mutta ei ole ikinä kyseenalaistanut sitä, jos häneltä on jotain kielletty syömästä vedoten siihen että siinä on maitoa. Itse asiassa muualla kuin kotona, jos hän saa joltain tutulta esimerkiksi jotain syötävää, hän yleensä varmistaa vielä minulta saako hän syödä sitä, onko siinä maitoa. Toki voi olla, että kapina tulee vasta myöhemmällä iällä, mutta tähän asti kaikki on ainakin mennyt kuin tanssi.

Haluankin muistuttaa uusia allergikkoja ja heidän läheisiään, ettei kannata turhautua tai säikähtää. Tällähetkellä kaupoissa on niin kattavat valokoimat korvaavia tuotteita, että melkein mikä tahansa resepti onnistuu myös maidottomana, kunhan vain uhraa muutaman ajatuksen perehtyäkseen tuotteisiin 🙂 Lisäksi monilla palvelimilla, jotka tarjoavat reseptejä esimerkiksi netissä, on vaihtoehtona hakea suoraan maidottomia reseptejä. Ja oma suosikkini, jonka toivoisin saavani myös muille ruokapaikoille on sovellus puhelimessani, joka antaa suoraan ruokalistalla olevat ruoat, jotka käyvät maito-ja soija allergikolle. Tällä hetkellä olen siis löytänyt sovelluksen, joka on McDonalds:n ruokiin, sormet ja varpaat ristiin ja pystyyn, että vastaavanlainen tulisi myös muillekkin ketju-ravintoloille. Meillä ainakaan tuo McDonaldsissa syöminen kun ei ole joka viikkoista tai edes kuukausittaista.

Tulen varmasti jakamaan jatkossa muutamia vinkkejäni maidottoman ruoan ja leivonnaisten suhteen. Ainakin kesäkuun puolenvälin tienoilla, kun meillä juhlitaan syntymäpäiviä olisi tarkoituksena kirjoittaa maidottomista juhlaherkuista lastenjuhlissa.

IMG_4350 (2).JPG

 

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma lasten-tyyli
Kommentit (2)
  1. Käykö teidän pojalle Alpron kookosmaito? Se on todella hyvää ja siitä saa makoisia pirtelöitä. Tuo Nordicin kaurapohjainen ruokakerma on uskomattoman paljon parempaa kuin mitkään Valion Flora -ruokakermat. Vaikka meille käy jo hyla, niin silti käytämme tuota Nordicia, kun se paljon parempaa.

  2. On myös riisimaitosuklaata 🙂 kauramaidot on kyllä yleensä surkeita, mutta rainbown versio on mielestäni paras kasvimaito. Oletteko kokeilleet?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *