Jouluhaaste

Ajattelin jostain syystä ensin etten ottaisi tavoistani poiketen tätä haastetta vastaan, vaikka olenkin erittäin kovasti jouluihminen. Ei vaan jotenkin meinannut irrota tähän mitään, mutta nyt jostain syystä kun lueskelin Onnenpäivän version niin sainkin itsellenikin moodin, varsin innokkaan sellaisen vielä.

joulu_2008_069.jpg

Olkoon tämä samalla tämän päivän joulukalenteri, eli luukku nro 18.

1. Parasta joulussa?

Itseasiassa kyselin tätä vähän aikaa sitten perheeltäni ja kinkun ja suklaan lisäksi sieltä tuli aika paljon vastaukseksi yhdessäoloa.
Yhdessäolo, kiireettömyys, jännitys, ruoka, perinteet ja kodikas tunnelma kokonaisuudessaan. (ja lahjat tottakai!)
Eli periaatteessa tähän varmaan voisi vastata että maut, hajut, tunteet, äänet ja ihmiset.
 

joulu_2008_043.jpg

2. Joulumusiikkisi?

Viime vuosina lempikappaleekseni jouluisista biiseistä on muodostunut Tulkoon joulu
Kuuntelen mielelläni joulumusiikkia, enkä saa sitä minkäänlaista ähkyä,
nytkin joulukuun alusta lähtien meillä on soinut jouluradio, josta tulee sopivasti kaikenlaista. 
Pidän sekä tunnelmallisista kotimaisista, kuten Sydäämeni joulun teen, Varpunen jouluaamuna. Mutta pidän tosi paljon myös esim amerikkalaisista jazz-versioista. Siis melkein kaikki menee. (’rankutuksetkin’ oli ihan kivoja lapsena mutta ei enää)

joulu_2008_116.jpg

3. Tykkäätkö katsella jouluelokuvia? Millaisia?

Tykkään. Mistäpäs jouluisesta en tykkäisi. Olen varmasti kaikki mahdolliset katsonut. Pidän sekä amerikkalaisista hömpötyksistä kuin piirretyistäkin. 
Suosikkini kuitenkin on klassikko Ihmeellinen on elämä.
Ja esimerkiksi Lumiukkohan on jouluaaton ehdoton elämys!

joulu_2008_089.jpg

4. Jouluherkkusi?

Helppo! Kinkku! 
Toki on paljon muutakin, esimerkiksi kinkun kanssa on ehdotonta myös sinappi ja lanttulaatikko. Ja entäs suklaa jouluna, nams nams ja kaikki jouluisen makuiset kaakut ym. Sekä yleisesti vaan se mahtava makujen sinfonia jota jouluna saa kokea, ja varsinkin se kun saa käydä jääkaapilla vaikka koko aika.
Ottaa piparia sinihomejuustolla, ottaa juustoja, ottaa kinkkua karjalanpiirakan päälle sinapin kera, ottaa kahvia ja kaakkua jne. Oooo.
Mutta kinkku.

joulu_2008_102.jpg

Fondue-iltamat

5. Mitä ehdottomasti pitää olla jouluaterialla?

No..Kinkku! 
Ettei ihan niin tylsäksi jää vastaus niin meidän perheemme pöydästä löytyy myös mm. karjalanpaistia, lanttu- ja porkkanalaatikot, paria erilaista kalaa, salaattia..

6. Koska joulukoristeet pääsevät kotiasi koristamaan?

Ensimmäiset pikkuiset ilmestymiset tulevat jo marraskuun puolella ja loput hiipivät sitten joulukuun alussa. Viimeistään itsenäisyyspäivänä. Tykkään siitä että niistä kerkeää nauttimaankin kun onhan niistä vuosien aikana jo tullut rakkaita muistoja. Meillä onkin sitten tapana jo Tapaninpäivänä tai viimeistään Uudeksi Vuodeksi karsia kaikki joulu pois. Silloin alkaa uusi arki ja koti ’puhdistuu’.

joulu_2008_139.jpg

7. Joulu kotona vai jossain muualla?

Periaatteessa missä vaan. Mutta hmm.. tämä on vähän kinkkinen juttu. Tykkään laittaa joulun kotiin ja siten myös viettää sitä kotona. Mutta voisin myös kuvitella että pistäisimme kimpsut kasaan ja menisimme esimerkiksi johonkin mökkiin juhlimaan. Samoiten olen jopa viime aikoina osannut ajatella että joskus olisi jännä viettää sitä ihan ulkomaillakin, jopa etelässä! 
Itselle kun kuitenkin tärkeintä on että meidän pikku perhe on kasassa. Kaikista rentoutunein olen/olemme kun olemme oman perheen kera.
Ja tosiaan, yksi parhaista jouluistani on kun kokoonnuimme koko minun lähisuvun kanssa eräällä isolle vuokramökille sitä viettämään.  Menimme sinne jo reilusti ennen aattoa ja teimme kaikki jouluvalmistelut siellä porukalla. Sinne sisältyi jos jonkinlaista illanviettoa ja päivän ohjelmaa.
Se oli ihana ihmeellinen ja ainutlaatuinen joulu ja siihen sisältyi paljon joulun taikaa. Itseasiassa kuvat tässä postauksessa on mökkijoulultamme.

Eli oikeastaan sitä on valmis melkein kaikkeen..

joulu_2008_041.jpg

8. Itsetehdyt lahjat, kaupasta ostetut, vai molempia?

Tykkään tehdä itse, jouluisin. Siitä saan joulun tunnelmaa. Mutta kun ei tuo repertuaari osaamiseen ole mitenkään laaja, niin pakko on käyttää myös kaupan antimia. Ostaisin lahjat kaikille jos minulla olisi varaa. Rakastan lahjojen suunnittelmista ja antamista. Mutta meillä esimerkiksi sisaruksia on 4, sisarusten lapsia on 12 ja siihen lisäksi kummilapset ja muutama ystävän lapsikin joita haluan muistaa ja mummo/ukki-paikkojakin on 4 niin harmillisesti pakko on rajata lahjan antamista kummilapsiin ja isovanhempiin. Sekä ystäviä tulee myös usein muistettua ja kiitettyä kuluneesta vuodesta.
Tänä vuonna lahjojen hankinnassa meillä oli kiva teema joka helpotti lahjojen miettimistä ja teki siitä oikeastaan todella mukavaa. Sen lisäksi teimme ihan itse kaikille lähellä asuville ystäville ja sukulaisille kotitekoista sinappia ja magneetit. Se oli kivaa! Minä myös piirtelin muutamalle lyijykynä-taidetta. 

joulu_2008_057.jpg

9. Laitako ulkovaloja pimeyttä valaisemaan?

Laitan. Lokakuussa jo mies virittelee takapihalle valon, ja juurikin sen pimeyden vuoksi.
Useampikin saisi mielestäni tehdä niin että saisimme tänne pimeään Suomeen pimeimpänä vuodenaikana edes jotain iloa ja valoa. 
Enkä suinkaan nyt tarkoita mitään pimpelipompeli soivia värihässäköitä vaan ihan kivoja kirkkaita tai sinisiä perusvaloja. 
Eihän ne enää edes ole mitään jouluvaloja vaan ulkovaloja.

joulu_2008_122.jpg

10. Joulu oman perheen kanssa vai isommalla porukalla?

Tähän tulikin jo vähän jotain tuolla aikaisemmassa kysymyksessä. Meillä on jo niin monta vuotta ollut joulu oman perheen kera että emme osaa sitä noin vain mennä muuttamaan. Meillä on tämän pikku perheen kanssa niin omanlainen elämäntyyli sekä arjessa että juhlassa että siihen ei ihan jokainen sutjahdakaan sekaan. (Onneksi K:n poikakaveri sutjahti, hihi, toivoa siis on myös muiden suhteen) Emme siis osaa/halua kotiimme kutsua jouluksi ketään äkkiseltään. Mutta kuten jo aiemmin sanoin että se mökkijoulu suvun kesken on yksi parhaimpia joulujamme. Eli jos suunnittelun alkaisi ajoissa niin voisimme hyvinkin poiketa totutusta kaavasta . Yhtenä toiveenani olisikin viettää joulua erään ystäväperheen kanssa vielä joskus. Mikään ei ole poissuljettu ikinä. Poikkeus piristää.

joulu_2008_098.jpg

11. Onko sinulla jokin joululahjatoive?

On. Ja luulen sen saavani. Ei siitä sen enempää.

12. Paras saamasi joululahja?

Tähän on ihan pakko vastata että Kävelevä nukke!
Minun lapsuudessani leluja ei paljoa ja turhaan saatu. Olin kävelevää nukkea toivonut jo pitkään mutta uskoin etten sitä silti saisi. Hämmästys pienellä tytöllä oli suurensuuri kun paketista löytyi se mitä hartaasti toivoin. Nukke on vieläkin tukka sotkuisena jossain kaappini perukoilla. Voih.
Aikuisiällä parhaiten muistiini on jäänyt eräänä jouluna saamani koristeflyyygeli jonka sisällä oli kultainen koru sekä simpukkakännykkä. Kultainen koru olikin sitten oikeasti kultainen. Mieheni oli luullut maksaneensa siitä 9,90 mutta olikin maksanut 99 euroa. Olin toivonut korua ihan vain laittaakseni siihen erään riipuksen jolta oli oma ketju mennyt rikki. Hieman oli kallis siihen käyttöön. Emme saaneet palautettua ketjua mutta saimme vaihtaa sen muuhun tavaraan, siispä ostimme mm. kellot molemmille sekä seinällekin vielä. Simpukkapuhelin oli lempipuhelimeni monta monituista vuotta kunnes meni rikki.
Yksi rakkaimmista on myös viime vuonna saatu lemmenlukko, joka tällä hetkellä onkin Katajanokan sillassa kiinni ja avain meressä. Vara-avainta ei ole.
Myös lapsilta saadut joululahjat on ihania. Sekä ystäviltä tulee myös yleensä aika osuvia lahjoja.

joulu_2008_173.jpg

13. Kamalin saamasi joululahja?

Sori, ei ole. En voi inhota kenenkään minulle antamaa lahjaa. 
(Mutta kerran kyllä sain synttärilahjaksi vitsillä siskoni mieheltä ruoholle haisevan kynttilän. Sitä piti ihan leikilläänkin vihata, hihi)

14. Kuvaile unelmien joulusi.

Elän sellaista.

15. Mikä on ärsyttävin joululaulu?

Joku rankutus, en osaa nimetä. Vaikkakin kyllähän nekin sopii johonkin tilaisuuteen. 

16. Oletko tehnyt jo jouluvalmisteluja tälle vuodelle? Mitä?

Olen tehnyt paljon mutta vielä olisi paljon jäljelläkin. Vielä olisi leipomista ja muita ruokavalmisteluja, lopulliset menu-mietinnät sekä se tärkein, eli puketointi.
Joulukuusikin on vielä laittamatta! Mutta kaikki jouluviemiset on viety, eilen viimeiset! Jee sille!

17. Paras joulujuoma?

Hmmm. Minulla ei oikeastaan ole mitään tiettyä joulujuoma-suosikkia.
Ruoan kanssa maistuu punaviini, glögi tuo mieleen joulun, joulusaunan jälkeen jouluolut, jouluomenalimpparikin maistuu sekä kotikalja. 
Jälkiruoan kanssa ehkä joku jälkiruokaviini?

joulu_2008_132.jpg

18. Oikea kuusi, tekokuusi vai ei kuusta ollenkaan?

Kuusi ehdottomasti ja mielellään oikea. Muutamana vuonna meillä oli muovikuusi allergiaepäilyjen takia mutta ei se mitenkään tuonut samaa tunnelmaa kuin oikea havuja pudotteleva kuusi! Nytkin minulla on jo maljakossa havu ollut pitkään tuomassa tunnelmatuoksua. 

joulu_2008_034.jpg

19. Käykö teillä joulupukki?

Käy, mutta millainen.
Me ei vuokrata ikinä pukkia vaan meillä se tapahtuu yleensä oman perheen voimin. Isin pitää käydä avaamassa sukulaisen ovi tai äiti on vessassa tms. Ja silloin just pukki käy. Kerran on käynyt niin että pukki olikin käynyt meidän ollessa saunassa ja oli jättänyt vain säkin ja kirjeen sekä kuvansa K:n puhelimeen.
Ja kerran oli lahjat ilmestynyt hautausmaakeikan jälkeen kuusen alle.
Sen jälkeisinä vuosina K aina juoksi parkkipaikalta kotiin ja olohuoneeseen että josko taas olisi paketit jo tulleet, mutta eipä enää ikinä ollutkaan.

joulu_2008_161.jpg

20. Paras joulumuistosi lapsuudestasi?

Kyllä ehdottomasti yksi parhaista on se Kävelevä nukke.
Mutta sitten muistan kun olin jo isompi ja sain toimia tonttuna! Voi sitä jännitystä kun puin itselleni punavalkoisen kylpytakkini ja alakerrasta hiivin säkin kanssa olohuoneeseen ja jaoin lahjat. Sinä samana vuonna saimme joululahjaksi minun kauan toivomat videot! OOOoooooooo, voi sitä juhlapäivää!

joulu_2008_108.jpg

Mun äiti

21. Laittaudutko aattona hienosti vai hölläiletkö koko päivän yöpuvussa?

Ei ole mitään sääntöä, miten milloinkin. Saatan olla gollegeissa tai sitten mekossa. Riippuu päivän fiiliksestä. Mutta ei yöpuvussa kuitenkaan.
Ehkä niin että päivällä on jotain vähän nätimpää yllä mutta illalla saunan jälkeen jo vaihtuu rennommat kuteet. Yleensä kuitenkin jotain punaista.
Tänän jouluna ajattelin laittaa päälleni punaisen tunikan. 

joulu_2008_140.jpg

Maailman paras Tiernapoika-esitys

22. Peruna-porkkana-bataatti- vai lanttu?

Lanttu on paras ja porkkaanaa myös löytyy. Perunaa ei meillä ole jostain syystä totuttu tekemään ja bataatti voisi olla mielenkiintoinen uusi elämys.
Ehkä ensi vuonna?

23. Paras joulusuklaa?

After eight!

24. Joulutortut vai -piparit?

Hmm.. ehkä tortut.

joulu_2008_053.jpg

Ja vielä Onnenpäivän bonuskysymys: Perinnejoulu vai joka vuosi uusi tyyli?

Jos on pakko valita niin perinne. Mutta kuten sanottua, olen valmis kaikkeen.

Elämässä pitää olla muuttuvia tekijöitä, myös jouluna!

joulu_2008_103.jpg

Eli ei stressata!

joulu_2008_068.jpg

 

 

 

 

Kommentit (2)
  1. Hah hah, näin ne paljastuu =D
    Taidan jatkaa tätä vanhojen kuvien kaivelua, hihi. 
     

  2. Isoin Ämmä
    19.12.2013, 14:47

    Toi mun pipo <3 on mystisesti kadonnut. Saanen epäillä pienintä Ämmäämme! En kylläkään muistanut sen olemassaoloa ennen tuota kuvaa 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *