Raparperikokki ja läpiveto

WP_20160530_16_26_24_Pro.jpg

Ovi oli paukahtanut tänään itsekseen kiinni eteisessä miehen ollessa takapihalla taaperon kanssa. Poika oli ihmetellyt että kuka sen laittoi kiinni ja miehen sanoessa että se meni itsestään, oli poika ajatellut että siellä olisi ollut kummitus. Mies kuitenkin kertoi sen olevan läpiveto.

Poika on toooodella kiinnostunut kaikesta, hän haluaa tietää asiat tasan tarkkaan eikä melkein, ja niinpä tämäkin asia jäi kaivelemaan mieltään. Siitä seurasi se että kun tämä asia kerrottiin minulle töistä palattua, kävimme porukalla asiaa läpi koko loppuillan. Ensimmäisen puolentoista tunnin aikana ei mistään muusta puhuttukaan kuin läpivedosta!

Siitä piirreltiin monta eri versioita, isi piirsi, Vipe piirsi, äiti piirsi, isi piirsi uudestaan. Sitä demonstroitiin pitämällä ovia auki. Siitä rakennettiin puupalikoilla ja siitä laulettiin. Äitin olisi pitänyt laulaa sama keksitty laulu aina vaan uudestaan. Siitä juteltiin päivällisen aikana ja siitä puhuttiin yhtä innoissaan kuin Supercornerista konsanaan. Siitä kyseltiin siskolta, veljeltä, ja huudeltiin pihatalkoissa naapureillekin. MIKÄ ON LÄPIVETO!? Miksi se on, mikä se on, miltä se näyttää. Kummitus se ei olekaan koska se onkin tuuli. Kasteltiin sormea suussa ja testattiin miltä tuuli tuntuu.

Vipen mielestä läpiveto oli ensin pelottava. Välillä hauska ja sitten taas vähän pelottava.

Välillä nimi unohtui. ’Äiti, mikä se oli se, ööööö, se, ainiin läpiveto?’

Tämä on niin jännää aikaa kun lapsi löytää uusia sanoja. Sanoja joita ei tunne, eikä tajua ja ne ovat ensin pelottavia. Mutta kuitenkin todella kiinnostavia ja niistä pitää saada tietää ja ne pitää saada tajuta. Muita samanlaisia kiinnostavia sanoja on olleet ainakin kaiku ja varjo.

Varjon poika sai päähänsä viime syksynä matkalla Helsinkiin ja sieltä Turkkiin kun cd:ltä kuunneltiin kappaletta ’Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa’ …kun varjo katoaa! Sitäpä sitten kävimme läpi koko Turkin matkan ajan, rannalla, hotellissa, uima-altailla ja lentokoneessa. 

Suomen kieli ja uudet asia todellakin hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa.

Eräänä päivänä pihahommissa Vipe oppi minulta uuden sanan raparperi. Samana iltana hän oli kysynyt isiltään että mikä ohjelma telkkarissa juuri alkaa johon isi oli vastannut Katastrofikokki. Kun minä tulin vähän ajan päästä alakertaan, kertoi poika innoissaan minulle että televisiossa alkaa ’raparperikokki’.

Tarkoittanee sitä että meidän pihalla kasvaa pienoinen katastrofi, hihi

Minulla on villi veikkaus siitä mikä on Vipen huomisen aamun ensimmäinen lause… ’Äiti, mikä on se, öööö, mikä se oli, seee LÄPIVETO!?’

Love, 
Minna/lts

WP_20160530_16_07_51_Pro.jpg

Ylemmässä kuvassa on yksi isin luonnoksista ja alemmassa on Vipen näkemys asiasta nimeltä läpiveto.

 

 

Kommentit (2)
  1. Kyllä, kaikki pitää tietää ja varsinkin ymmärtää 😀

  2. Maiju Korhonen
    30.5.2016, 20:25

    Ai teilläkin on meneillään tämä mikä-mikä-ikä 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *