Stifado
Meidän ehdoton lempiruokamme on kreikkalainen lihapata stifado. Me tehdään sitä varsinkin juhlassa mutta usein myös arjessa, kuten tänään. Ruoan valmistusaika, noin 6 tuntia, tosin tekee siitä vain erityisten päivien ruoan. Syksyllä sateisena päivänä mikään ei olekaan ihanampaa kuin porpattava lihapata liedellä. Huumaavat tuoksut valtaavat kodin ja nälkä kasvaa odotellessa aivan mielettömäksi. Olemme tarjoilleet tätä myös vieraillemme luottoruokana ja jos et ole päässyt meillä tätä maistamaan niin suosittelen kokeilemaan reseptiä kotona. nyt. heti. Nam.
STIFADO
1/2 kg naudan paistia
1/2 kg sipulia
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 laakerinlehti
2 dl punaviiniä
1/2 dl tomaattimehua
1 rkl punaviinietikkaa
1/2 dl persiljaa
25 g voita
suola, mustapippuri, kanelitanko, kumina
Kuutioi liha peukalonpään kokoisiksi paloiksi ja ruskista ne pannulla oliiviöljyssä, pieni määrä kerrallaan. Siirrä ruskistuneet lihat pataan. Kuullota myös sipulisilppu paistinpannulla. Lisää lihojen päälle sipuli, suola sekä mustapippuri ja paista hetki.
Kaada joukkoon viini, mielellään kreikkalaista vaikka me tänään käytämmekin espanjalaista. Olemme joskus tehneet padan myös alkoholittomaan viiniin, sekin oli ihan hyvä vaihtoehto. Kaada pataan myös tomaattimehu. Me ostamme aina litran tomaattimehupurkin, josta pakastamme pataan sopivia desin annoksia aina valmiina käyttöön pitkäksi ajaksi.
Lisää lihojen sekaan vielä etikka, kumina, laakerinlehti, kanelitanko sekä valkosipuli. Myös sokeria hieman oman maun mukaan.
Keitä sekaan 1 dl vettä ja anna padan kypsyä 2,5-3 h miedolla lämmöllä kannen alla. Sekoittele välillä ja tarkasta onko lämpötila sopiva. Neste ei saisi liikaa haihtua.
Kuori puoli kiloa sipulia ja viillä ne ristiin. Kuumenna voi kattilassa ja lisää sinne 0,75 dl kuumaa vettä sekä sipulit. Kiehauta ne pehmeäksi. Lisää lihojen joukkoon ja muhittele taas 1 tunti.
Ripottele pinnalle silputtu persilja ja anna hautua kannen alla vielä 1/2-1 tunti.
Tarjoile tuoreen salaatin sekä mieleisesi lisukkeen kera.
Herkullista sunnuntaita!
Minna/lts
Ehkä kokeilen….Ehkä tuunaan. Ei kiireisen ruoka tämä 🙂
Ei ole ei, vaan fiilistelijän 🙂
Suosittelen kokeilemaan, vie kielen mennessään!