Ladataan...
Lights & Music

Portmanteau, kuva: Mira Ravald

Cirkon aulabaari palvelee ennen esitystä ja juomia saa viedä saliin asti.

Suvilahdessa sijaitseva Cirko - Uuden sirkuksen keskus on yksi lempiesityspaikkojani ja käynkin siellä usein: sen lisäksi, että Cirkossa esitetään omaa kausiohjelmaa sekä järjestetään vuosittain keväällä nykysirkusfestivaalia, käy siellä paljon erilaisia vierailuesityksiä ja esimerkiksi keväinen Oh My Puppets -nykynukketeatterifestari on löytänyt Cirkolta kodin. Jos nykysirkus sekä uusi esittävä taide kiinnostavat, suosittelen tilaamaan vaikka Cirkon uutiskirjeen!

Eilen kävin Cirkolla katsomassa syksyn kausiohjelmaan kuuluvan Luis Sartori do Valen & Mira Ravaldin Portmanteau-esityksen. Poikkitaiteellisessa esityksessä yhdistyivät jonglööraus ja nuorallatanssi, nykytanssi, musiikki sekä vanhojen kunnon piirtoheitinten luoma visuaalisuus. Piirtoheittimet olivat mielestäni aivan mahtava oivallus: lavastus itsessään oli muuten uskomattoman minimalistinen, mutta piirtoheitinten avulla luotiin upean graafisia kuvia ja nautin esityksen visuaalisuudesta suuresti. Esityksen tunnelma oli intiimi, herkkä ja vähän leikkisäkin. Musiikki loi assosiaatioita romanttiseen vanhaan Pariisiin, jonnekin kesäisen aurinkoiseen päivään puistossa. Jostain syystä tuli mieleen Amélie-elokuva.

Cirkon aulaan avautui eilen myös sympaattinen aulabaari, jonka antimia saa viedä esityssaliin. Tämä sääntö-Suomessa harvinainen piirre ilahduttaa aina!

Runollinen ja visuaalinen Portmanteau sopii paitsi nykysirkuksen, myös nykytanssin ystäville. Esityksiä to 20.9. - su 23.9., lisätiedot Cirkon sivuilta.

Ladataan...
Lights & Music

Milla Vaahteran mobilet ja stabilet ovat kannanotto lasipuhallusperinteen puolesta.

Jackien aperitivoista voi nauttia vaikka Taika Mannilan ja Fanni Suvilan vaaleanpunaisessa tilassa.

Amos Rex on kaiken hypetyksen arvoinen kokemus.

Torstaina juhlittiin Helsinki Design Weekin avajaisia, ja ahdettua iltaan kolme niin ihanaa taide- ja designelämystä, että kotiin tullessa melkein itkin kun oli niin taidetyydyttynyt olo. Käyn paljon erilaisissa tapahtumissa ja esityksissä, joista suurin osa ei lopulta innosta lainkaan, joten liikuttumisen ja inspiraation täyteisiä iltoja oikein kaipaa! Kas tässä siis valmiiksi suunniteltu ihana taideilta Helsingin keskustaan muidenkin nautittavaksi :)

1. Milla Vaahtera: Dialogi (Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23)

Aloita iltapäivä Designmuseolta: helsinkiläisen huonekalumuotoilijan ja taiteilijan Milla Vaahteran näyttely on upea kannanotto lasinpuhallusperinteen puolesta. Dialogi-näyttely koostuu katossa roikkuvista mobileista, sekä maassa veistoksen tapaan seisovista stabileista, jotka on tehty messingistä sekä vapaasti muotoillusta lasista. Lopputuloksena on äärettömän visuaalisia, ilmavia ja kauniita teoksia, jotka tasapainottelevat herkästi sirojen messinkiosien ja muhevien lasiosien varassa. Mobileja tekisi kauheasti mieli liikuttaa ja pistää pyörimään - joskin voi olla että se on kiellettyä. Lasinpuhallus on Suomessa katoavaa käsityöläisperinnettä, jota opetetaan taidekorkeakouluissa enää yksittäisiä kursseja, mikä tämän näyttelyn valossa tuntuu suurelta sääliltä. 23.9. asti on erityisen hieno mahdollisuus nähdä Vaahteran näyttely yhdessä Designmuseon yläkerrassa olevan (muun muassa) lasiesineistään tunnetun Timo Sarpanevan näyttelyn kanssa.

2. Aperitivot vaaleanpunaisessa huoneessa (Jackie, Iso-Roobertinkatu 21)

Osana Design Weekiä Iso-Roballa sijaitsevan Jackien (entinen We Got Beef) takahuone on 13.9. saakka muunnettu ihanaksi vaaleanpunaiseksi tilaksi. Pink Space -installaation takana ovat Fanni Suvila ja Taika Mannila, ja tilaa kuvaillaan "täydelliseksi photoboothiksi", mitä se toki onkin. Jackien erikoisuus on normaalisti torstaisin tarjolla oleva "aperitivo" eli runsas buffet, johon sisältyy mm. pitsapaloja, pastasalaattia, pieniä tapaksia ja nachoja, mikä on siis tarjolla maksutta juomien kyytipojaksi. Nyt Designweekin aikana aperitivo on tarjolla poikkeuksellisesti 11.-14.9. klo 17 alkaen. Täydellinen välitankkauksen paikka siis!

3. Teamlab (Amos Rex, Lasipalatsi, Mannerheimintie 22-24)

Kun vatsa on täynnä, on hyvä hetki lähteä illan viimeiseen kohteeseen eli Amos Rexiin. Japanilaisen Teamlab-ryhmän näyttely uudessa museossa on kaiken hypetyksen arvoinen. Immersiivinen näyttely vie mennessään ja kutsuu tilasta riippuen leikkimään, rauhoittumaan tai vain vaikuttumaan. Näyttely koostuu neljästä huoneesta, joista ensimmäinen muistuttaa kuuluisaa japanilaista aallokko-puupiirrosta. Sen äärellä voisi seistä loputtomiin kuunnellen ja katsoen aaltojen kuohuntaa. Toinen huone on valtava sokkelomainen satumetsä, jonka seinissä ja lattioissa vilisee värikkäitä eläimiä. Pian selviää, että eläimet ovat yleisön itsensä tekemiä: useassa piirustushuoneessa voi käydä värittämässä oman sisiliskon tai perhosen, ja sitten skannata sen ja vapauttaa sen metsään muiden eläinten joukkoon. Kolmas huone on pyörryttävä Vortex, joka hyödyntää upeasti museon kupolimaista tilaa. Sen perällä on kuitenkin kaikista hienoin elämys, josta en viitsi kertoa sen enempää: sanonpahan vain että kyseessä oli ehkä elämäni parhaimmat 4 minuuttia. Poistuin näyttelystä kyyneleet silmissä, niin vaikuttunut olin. 

Taide on parasta silloin kun se yllättää totaalisesti, kun astut tilasta ulos ja huomaat olevasi kananlihalla koska olet juuri kokenut jotain uskomattoman hienoa ja odottamatonta. Teamlabin näyttely oli ainakin itselleni tuollainen kokemus, viimeksi vastaava olo minulle on tullut Punchdrunk-ryhmän Drowned Man -esityksessä Lontoossa neljä vuotta sitten. Suosittelen ehdottomasti kaikille!

Ladataan...
Lights & Music

Fredrikintorille entisen Torin tiloihin on avautunut mitä sympaattisin Green Hippo Café, josta Nyt.fi kirjoitti heinäkuussa varsin mairittelevan arvion. Kesästä valikoima on osittain muuttunut, mutta Instagramissakin vilisseet smoothie bowlit ovat yhä valikoimissa. Arkiaamuisin tarjolla on erittäin kohtuuhintaista aamiaista: listalta voi valita yksittäisiä aamiaisannoksia kuten avokadoleivän tai tuorepuuron, ja valmiiksi on mietitty muutama aamiaiskombo, joihin sisältyy samoja annoksia. Seurueemme valitsi Combo Bombon (7,50 €, sis. juustoleipä, chiavanukas ja kahvi) sekä Hilbert's Specialin (9,50 €, kaurapuuroa nutellalla ja marjoilla, smoothie sekä erikoiskahvi). Lisäksi värikkäät smoothie bowlit sekä muut yksittäin tilattavat annokset kuulostivat ja näyttivät herkullisilta. Suomessa usein aamiainen on joko valmislautanen tai buffet, muualla maailmassa olen tykännyt nimenomaan kahviloista, joissa voi koota aamiaissettinsä itse, tästä siis hipoille pisteet!

Combo Bombon juustoleipä on hyvän kokoinen reissumies aika perinteisillä täytteillä, chiavanukas erinomainen, mutta settiin upgreidattu latte oudon vetelä ja epäesteettinen (koska ruuassa on tärkeintä hyvä kuva). Hilbertin erikoisessa on Nutellaa liikaa, mutta marjat kompensoivat onneksi settiä. Mistään tajunnanräjäyttävästä makuelämyksestä ei siis ole kyse, mutta hinta-laatusuhde on kohdillaan: näin kohtuuhintaista aamiaista tuskin saa Helsingistä muualta. Ensi kerralla skippaisin kombon ja valitsisin tuotteet yksitellen - viereiseen pöytään mennyt avokadoleipä näytti herkulliselta!

Green Hippon tunnelma on kohdillaan ja tila mukavan iso. Sunnuntaisin on tarjolla brunssia, joka täytyy vielä testata erikseen. Kaikin puolin tervetullut tulokas kaupunkiin!

Pages