Pieni pala Japania: Yado Oikawa Pukkilassa
Ikkunassa ja makuuhuoneen ovessa oli japanilaiset liukuovet.
Makuuhuoneessa nukuttiin futonilla ja tattarityynyillä – tosin tarjolla oli onneksi myös normaaleja tyynyjä. Perinteistä japanilaista tyyliä on kuulemma myös nuo ”ikkunapussilakanat”.
Kylpyhuoneen perällä sijaitsi ihana hikoripuinen amme.
Ruokaa oli tarjolla valtavasti: aamiaisella saimme tuoreita hedelmiä, leipää, jugurttia, tonnikala-chilitahnaa, juustoa sekä maissia.
Majapaikkojen bucket listilläni on ollut jo vuosikaudet Pukkilassa sijaitseva japanilainen ”elämysmajoitus” Yado Oikawa ja vihdoin minulle tarjoutui tilaisuus viettää yö japanilaisittain. Yado Oikawa on Porvoonjoen rannalla sijaitseva 66-neliöinen huoneisto, joka on sisustettu japanilaisittain: on shōji-ovet (eli puukehikosta tehty liukuovi, johon on pingotettu läpikuultavaa washi-paperia), on tatami ja matala pöytä, jonka ääressä istutaan lattialla, on futon ja siinä tattarityynyt. Vieraat vastaanottaa majataloa ylläpitävä nainen, joka näyttää meille paikat sekä valmistaa okonomiyaki-munakkaan välipalaksi. Sitten meidät jätetään omaan rauhaamme tutkimaan majapaikkaa.
Huonekalujen lisäksi Yado Oikawassa on paljon japanilaisia esineitä, joiden tutkimiseen vierähtää paljon aikaa. Heti ensi töiksemme puemme päälle kimonot, joissa vaeltelemmekin loppuajan. Saamme kokeilla shamisenia ja muita japanilaisia soittimia, askartelen myös parit origamit. Tarjolla on paljon japanilaista kirjallisuutta sekä lehtiä ja elokuvia. Retrot Japanin matkailumainosvideot, joissa on japaninkielinen selostus eikä tekstejä lainkaan, aiheuttavat ensin hilpeyttä, mutta ovatkin oudon rentouttavia: loppuillan pyöritämme DVD:n toisensa perään ja katsomme kauniita maisemia ymmärtämättä selostuksesta mitään.
Majoituksen kohokohtia on ruokailu. Okonomiyaki on ainoa ruokalaji, joka valmistetaan paikan päällä, kaiken muun saamme tehdä itse esivalmistelluista raaka-aineista. Alkuiltapalana käärimme sushitötteröt, ja illalliseksi meitä varten on jätetty valtava vati raaka-aineita sukiyaki-illallista varten. Sukiyaki on perinteinen pataruoka, jossa ruokapöydän päällä olevassa rautapadassa keitetään lientä ja siinä haudutetaan erilaisia aineksia, tyypillisesti myös lihaa, mutta koska olemme kasvissyöjiä, on meille tarjolla tofua, nuudelia, bataattia, porkkanaa, purjoa, erilaisia japanilaisia sieniä sekä kiinankaalia. Vihannekset jätetään al denteksi ja dipataan raakaan kananmunaan, joka kuulostaa yllättävältä, mutta toimii. Aamiaiseksi meille on jätetty jälleen muhkea asetelma hedelmiä ja leivänpäällisiä, ja iltapäivällä ennen lähtöä juomme vielä japanilaiset teet mochi-leivosten ja suolaisten teekeksien kanssa. Lisukkeita oli tarjolla vielä lisääkin, mutta emme yksinkertaisesti jaksaneet syödä enempää.
Mahtavin juttu vierailussa oli kuitenkin kylpeminen. Vierailla on mahdollisuus kylpeä perinteisessä hikoripuisessa ammeessa, joka kuuluu täyttää n. 40-asteisella vedellä. Japanissa kylvetään lämmitelläkseen (vähän kuten saunassa), ja varsinainen pesu tapahtuu ennen ammeeseen astumista. Kuuma kylpy olikin uskomattoman rentouttavaa ja jätti koko illaksi valtavan raukean ja hyvän olon.
Yado Oikawa on mahtava vierailukohde rentoutumista ja pientä retriittiä etsiville. Varsinaista check-out-aikaa ei ole, joten erityisesti lähtöpäivän aamuna oli ihanaa nukkua pitkään, ottaa rauhassa, lueskella, juoda teetä ja katsoa matkailuvideota. Lisäpalveluina majatalosta voisi ostaa vielä intialaisen päähieronnankin, mikä varmasti kruunaisi rentoutumiskokemuksen. Kesällä paikka on varmasti vielä ihanampi, kun Porvoonjoki virtaa valtoimenaan ja takapihan japanilainen puutarha kukkii.
Suosittelen ehdottomasti kaikille japanilaisest kulttuurista nauttiville – ja samalla varoituksen sana: aiheuttaa akuuttia matkakuumetta!