Circo Aereon in_between -striimi tarjoaa maailmanluokan nykysirkusta kotoa käsin

Kuva: Cirko – Uuden sirkuksen keskus

Circo Aereota voi pitää Suomen vanhimpana ammattimaisesti toimivana nykysirkusryhmänä. Ryhmän uusimman esityksen piti saada ensi-iltansa Cirko – Uuden sirkuksen keskuksessa viidellätoista esityksellä, ja jatkaa sen jälkeen esityskauttaan Berliinin Chamäleon-teatterissa puolen vuoden ajan. Koronapandemia muutti suunnitelmat täysin ja nyt in_between -esityksen ensi-iltaa juhlittiin virtuaalisesti viime torstaina. Ensi-illan jälkeen esitys on vielä katsottavissa tallenteena torstai-iltaan 4.2. asti, ja halvin lippuvaihtoehto kustantaa kokonaiset 5€ (+ toimituskulut). Vielä ehtii siis nähdä maailmanluokan nykysirkusta kotoa käsin ja varsin edulliseen hintaan!

in_betweenissä on lavalla kuusi huikean taitavaa esiintyjää ympäri maailmaa. Sen kummempaa juonta esityksessä ei ole, kuten nykysirkuksessa useinkaan, vaan esitys koostuu erilaisista kohtauksista. Kohtaukset ovat hauskoja, villejä, erikoisia, visuaalisesti upeita, toiset pidempiä ja toiset lyhyempiä. Näemme mm. käsilläseisontaa baaritiskin päällä, jonka toisessa laidassa odottavasti sormiaan pöytään naputtelee luuranko. Villit kotibileet, joissa esiintyjät roikkuvat lampuista ja sukeltavat sohvan ja seinien sisään. Näemme uskomattoman taitavaa pari-akrobatiaa sekä tasapainottelua riikinkukonsulalla. On myös herkkää ilma-akrobatiaa sekä köysillä että renkailla sekä huikeanvarmaa jonglöörausta. Musiikki tukee numeroita saumattomasti, luoden tunnelman, joka kantaa helposti kotisohvalle asti. Kabareehenkeä korostaa leikittely esiripulla sekä ”tirehtöörin” välispiikit (joskin puheosuuksia varten olisi pitänyt mikittää esiintyjä erikseen, nyt puheesta oli aika vaikea saada selvää).

Olin etukäteen aika skeptinen siitä miten nykysirkusesitys taipuu verkkoversioksi, mutta oikein kelvollisesti se taipui! 60-minuuttinen esitys oli juuri sopivan napakka siihen, että jaksoi keskittyä räpläämättä puhelinta, ja kohtausten tiheä vaihtuvuus piti huolen siitä, että esitystä todella jaksoi seurata. Livenä in_between olisi toki toiminut varmasti upeasti: monet hienovaraisemmat kohtaukset, jotka pelaavat erityisesti valojen luomalla tunnelmalla, eivät siirtyneet ruudulle niin hyvin. Muutenkin esityksen valaisu oli ehkä tehty liveversiota varten ja joissain kohdissa näyttämö oli ruudulta katsottuna liian tumma tai liian valoisa, jotta yksityiskohtia olisi erottanut tarpeeksi. Eikä mikään tietenkään korvaa live-esityksen tunnelmaa, erityisesti sirkusta on mielestäni ihana katsoa katsomosta käsin ja pidättää henkeä yhdessä muun yleisön kanssa jonkun vaativan tasapainoilu- tai ilma-akrobatianumeron aikana. Kuitenkin parasta nykysirkuksessa on mielestäni se, miten esitystä katsoessasi et voi koskaan tietää mitä seuraavaksi tapahtuu. Nykysirkus – ilman varsinaisia silmänkääntötemppujakin – on mielestäni niin lähellä taikuutta kuin mitä ihminen nykymaailmassa voi kokea ja oli aivan IHANAA kokea se täydellinen yllätetyksi tulemisen tunne jälleen.

Jos nykysirkus kiinnostaa, mutta olet kokenut lajin vieraaksi tai esitykseen ei helposti tulisi lähdettyä, on tässä hyvä matalan kynnyksen vaihtoehto. Suosittelen lämpimästi!

Lisätiedot ja liput striimiesitykseen Facebookissa tai Cirkon sivuilla.

kulttuuri teatteri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *