Mieletön ravintolailta Tocassa

IMG_3314.jpg

65795FF1-EABE-4747-8284-29A3909C562C.JPG

Unioninkadulta löytyvä pieni ja intiimi italialais-suomalainen ravintola Toca ei ole jostain syystä koskaan päätynyt ”pakko päästä”-ravintolahypelistalleni vaikka se mm. avautumisensa aikoihin sai Nyt-liitteessä 5 tähteä (mitä ei tapahdu juuri koskaan). Siskoni 30-vuotisillallisille varasimme Tocaan pöydän neljälle, ja vasta varauksen tehtyämme tuli tieto että Tocassa sopivasti on tarjouksessa 4 ruokalajin synttärimenu 45 €:lla. Tähän kuului vielä 5 €:n skumppalasit kaupan päälle, mikä on tämäntasoisesta ruokailusta erittäin kohtuullinen hinta.

Sillä suoraan sanottuna: Toca oli paras ruokaelämykseni Helsingissä aikoihin. Ruokalajit ovat muutamasta ainesosasta tarkkaan laadittuja ja hienostuneita kokonaisuuksia, ja vaikka 4 ruokalajin italialainen menu kuulostaa tuhdilta, sitä se ei ollut. Italialaiset sävyt ovat menussa nimittäin harmonisesti sovussa pohjoismaisten makujen kanssa ja annokset ovat pieniä, kauniita ja täyttäviä. Palvelu oli myös ensiluokkaista: vaikka pieni paikka oli täynnä ja kaksi hersyvää tarjoilijatarta hoitivat salia kahdestaan, ei heillä ollut mihinkään kiire ja he jaksoivat kertoa hauskoja anekdootteja ravintolan arjesta, ja tietysti ruoka-annoksistamme. 4 ruokalajin menuun kuului kaksi alkuruokaa, pääruoka ja jälkiruoka. Ensimminen alkupala oli perinteinen italialainen friteerattu riisipallo basilikajäätelöllä ja mozzarellalla. Kaksi kesää sitten Roomassa yritimme oikein metsästää näitä palluroita – kunpa olisimme tienneet että suussasulavin vaihtoehto löytyykin Kaartinkaupungista! Toinen alkupala oli sokerisuolattua lohta kurkkusorbetilla, sitruunageelillä ja retiisillä – aivan mahtavan raikasta. Pääruuaksi oli kuhaa palsternakkapyreellä – täydellisen pehmeää. Jälkiruoka oli jälleen sitruunaa: sitruunasorbettia marenkivaahdolla ja kamomillalla. Sekä aivan alkuun että jälkiruuan päälle tuli vielä pienet keittiön tervehdykset.

Toca on fine diningia rennossa ja välittömässä ympäristössä – joskus tosi hienoissa ravintoloissa tuntee olevansa ”väärässä paikassa” tai alipukeutunut, mutta Tocaan voisi varmasti tulla tennareissa (tulinkin!), ja olla aivan kotonaan.

Toca jää kesäkuussa remonttitauolle ja avaa elokuun alkupuolella uudestaan. Kesätauon aikana palvelee Tocan Deli vanhassa kauppahallissa.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *