Saariston rengasreitti pyöräillen 5 päivässä

Yksi kesä-bucketlistini kohdista on jo pitkään ollut pyöräillä Turun saariston kuuluisa rengasreitti. Reilu 200 kilometrin mittainen reitti tarjoaa mahdollisuuden tutustua saaristoon ilman omaa venettä ja se kulkee mm. Nauvon, Korppoon, Houtskarin ja Iniön saarten läpi. Reitistä on myös lyhyempi versio, joka kulkee Seilin saaren läpi.

Matkaa suunnitellessamme moni tuttavani, joka reitin oli pyöräillyt, totesi, että hommaan menee vain muutama päivä. Koska olen nautiskelija, tein silti matkasuunnitelman 5,5 päiväksi ja jälkikäteen voin todeta, että viikkokaan ei olisi ollut liikaa. Varsinkin ulkosaaret ovat ihanan rauhallisia ja moneen paikkaan olisin halunnut jäädä toiseksikin yöksi! Jos haluaa vain pyöräillä 200 kilsaa tosi nopeasti, voi mennä polkemaan kuntopyörää lähisalille – Saariston Rengasreitin paras puoli ovat spontaanit pysähdykset paikallisten kahviloiden parissa, yllättävät luontopolut ja sympaattiset bed&breakfast-majoitukset. Meidänkin aikataulumme oli sen verran tiukka että monena päivänä tuntui että vaikkapa 10 km päässä olisi hieno luontopolku, mutta jo valmiiseen 50 kilsan päivämatkaan ei tehnyt mieli tehdä ylimääräistä kymmenen kilometrin lenkkiä. Ensi kerralla suunnittelisin siis päivämatkat reilusti lyhyemmiksi, jotta spontaaneille kohteille jäisi enemmän aikaa!

Reittimme:

Päivä 1:
Lähtö Turusta iltapäivällä, ajo Kaarinan Bilteman kautta Paraisille, jossa ensimmäinen yö airbnb-kämpässä. Parainen ei vielä ollut mitenkään erityinen kohde, kävimme illalla syömässä ravintola Kamussa hyvää, mutta ylihintaista kalaa. Päivän kohokohta oli huippuhieno kalkkilouhos! Paraisilla sijaitsee Pohjoismaiden suurin avolouhos, jonka näköalapaikalta avautuu huikeat näkymät louhokseen.

Päivä 2:
Ajo Paraisilta Nauvoon. Matka ei kilometreissä mitattuna ollut pisimmästä päästä (n. 27 km) mutta Paraisilla tie oli yhtä ylä- ja alamäkeä, mistä syystä olin aivan puhki perille päästyämme. Päivän kohokohtia olivat yllättävän herkullinen vegaaniannos sympaattisessa Sattmarkin kahvilassa sekä aivan ihana majapaikkamme, Bed & Breakfast Västergård. Perille päästyämme grillasimme Västergårdin hyvinvarustellussa kesäkeittiössä omat eväämme ja saunoimme rauhassa – ihanan tunnelmallinen ilta! Tänne tulemme ehdottomasti uudestaan. Seuraavan aamun aamiaisen itsetehtyne leipineen ja hedelmäsalaatteineen söimme muiden matkailijoiden kanssa pitkän pöydän ääressä.

Päivä 3:
Ajoimme Nauvosta Korppoon kautta Houtskariin. Korppoossa söimme upean lounaan hotelli Nestorissa (jälkiruokana oli churroja omenasorbetilla ja vaniljajäätelöllä!), jonka liepeiltä lähti myös hieno metsässä sijaitseva ympäristötaidenäyttely Paljasjalkapolku. Polun kiertämiseen kannattaa varata noin tunti. Illaksi ajoimme (sateessa) majapaikkaamme Hyppeis Värdshusiin, jossa majoituimme romanttisessa ullakkohuoneistossa. Emme tienneet etukäteen, mutta majatalossa vaihtuu kesäisin kokki viikottain ja kokit ovat Suomen huippuluokkaa – tietämättämme saimme siis Vuoden kokki 2017 ja Suomen kokkimaajoukkueen jäsen Mattias Åhmanin valmistaman erinomaisen illallisen! Myös Hyppeisiin olisi tehnyt mieli jäädä toiseksi päiväksi – seuraavana aamuna oli ihana auringonpaiste ja hotellista olisi voinut vuokrata soutuveneitä ja sup-lautoja.

Päivä 4:
Jatkoimme matkaa idyllisten ja rauhallisten ulkosaarien läpi kohti Kustavia. Iniön saari, jonne yhteysalus meni vain muutaman kerran päivässä, oli jotenkin aivan ihana paikka, jossa vallitsi pysähtynyt ja raukea tunnelma. Tännekin olisi mieluusti jäänyt tutustumaan pidemmäksi aikaa! Jatkoimme sen sijaan Kustaviin, jossa yövyimme Peterzensin vierasvenesatamassa hauskassa olkikattoisessa kalastajamökissä! Etukäteen jännitti olisiko satamassa lauantai-iltana hirveä hulina, mutta paikka oli selkeästi lapsiperheiden suosiossa ja ilta oli todella rauhallinen. Illalla kävimme vielä Art Teatrossa, joka on entisten Cirque de Soleil -tähtien pitämä sirkuskoulu Kustavissa. Siellä järjestetään kesäisin saariston sirkusfestivaalia, ja näimme kokoillan sirkusesityksen, jota voi suositella erityisesti lapsiperheille. Mutta kyllä myös meidän kaltaisemme sirkusta enemmänkin nähneet katsojat saivat esityksestä paljon irti.

Päivä 5:
Tämä oli pisin päiväajomme Kustavista Naantaliin, ja erityisesti koska pariin otteeseen jouduimme ajamaan sateessa, tuntui päivä tosi rankalta. Peterzensissä oli mukavan myöhäinen check-out joten otimme kalastajamökkimme terassilla aurinkoa klo 12 asti ennen ajamaan lähtöä. Yhteysalus Hakkenpäästä Teersaloon menee vain kerran päivässä, joten olimme lautta-aikataulun armoilla. Matka tuntui loputtomalta mutta Naantalissa oli ihana päästä b&b Villa Sukkaan lepäämään.

Päivä 6:
Ajoimme viimeiset parikymmentä kilometriä Naantalista Turkuun aamulla aamiaisen jälkeen.

Vinkkejä rengastiellä pyöräilyyn:

Majoitusvaihtoehtoja saaristossa ei ole mitenkään yllinkyllin, joten majoitukset kannattaa varata ajoissa. Majoitukset ovat kuitenkin pääasiassa supersympaattisia ja kaikkia tässä postauksessa mainittuja paikkoja suosittelen lämpimästi! Palvelut majapaikkojen lähellä kannattaa myös tsekata etukäteen, koska kaikkialla ei ole ravintolaa tai kauppaa 5 km säteellä, jolloin on hyvä jos iltaruokatarpeet on ostanut jo etukäteen matkalta.

Majoituksen varaaminen kannattaa myös siksi, että silloin reitti tulee suunniteltua etukäteen ja erityisesti ulompana saaristossa yhteysaluksia saattaa mennä vain pari kertaa päivässä, joten niiden aikataulut kannattaa ehdottomasti tsekata etukäteen. Olin etukäteen pelännyt että kala-kasvissyöjänä joutuisin syömään koko viikon jotain ankeita vegehampurilaisia tai fish&chipsiä, mutta melkein joka paikassa sai todella laadukasta kasvisruokaa!

Ja viimeisenä vinkkinä: varaa tarpeeksi aikaa!

Paraisten hieno kalkkilouhos

Sattmarkin kahvila Paraisilla on yksi must-pysähdyskohde rengasreittiläisille

Yhteysaluksissa on tunnelmaa!

B&B Västergård oli ihana majapaikkamme Nauvossa. Hyvinvarustellut ja tilava huoneet oli laitettu vanhaan latoon.

Iniössä vallitsi ihanan raukea ”menneen ajan” tunnelma

Korppoossa kannatta ehdottomasti pysähtyä ympäristötaidenäyttely Paljasjalkapolulle

Houtskarin majapaikassamme Hyppeis Värdshusissa oli upea laituri

Aamiainen Hyppeis Värdshusissa

Mossalan lauttarannassa söpöjä venevajoja

Yhteysaluksilla oli melkein aina kahvio, josta sai tuoretta munkkia

Kustavissa majoituimme Peterzens Boathousen hauskoissa kalastajamökeissä

Kesäisin Kustavissa järjestetään Saariston sirkusfestivaalia

kulttuuri matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *