Tartto on uusi Tallinna!

Tarton sydän on Raatihuoneentori ja siellä oleva Suutelevat opiskelijat -patsas on yksi kaupungin symboleista.

Koska lähilomailu rules ja olen päättänyt etten lennä tänä vuonna kertaakaan (toistaiseksi lupaus on pitänyt!), oli ihanaa viettää viime viikonloppuna kolme päivää suloisessa kesäkaupunki Tartossa. (Tartto-sanan taivutus on suuri mysteeri, en lupaa tekeväni sitä oikein.) Tarttoon pääsee Helsingistä näppärästi laiva + bussi-yhdistelmällä, Tallinnan bussiasemalta lähtee puolen tunnin välein erittäin mukava (ja kohtuuhintainen) Lux Express -bussi, joka ajaa Tarttoon 2,5 tunnissa. Lähdimme lauantaiaamuna klo 9 laivalla ja olimme siis Tartossa perillä 6 tuntia myöhemmin.

Kyseessä oli ensimmäinen kertani Tartossa (ja ylipäänsä Virossa Tallinnan ulkopuolella) ja olin aivan ihastunut! Jo bussimatka Tarttoon oli hauska elämys: bussissa olisi ollut lentokonetyyppiset pikkunäytöt elokuvien katseluun, mutta minusta oli hauskempaa katsella maisemia ja bongailla sähkötolppien päältä haikaranpesiä – osa niistä oli aivan valtavia! Itse Tarttohan on kuulu yliopisto- ja kulttuurikaupunki – kaupungissa on ilmeisesti yli 20 museota, joten tekemistä riittää kyllä talvellakin. Mutta näin kesällä kaikista parasta oli vain pyöräillä pitkin kaupunkin läpi menevän Emajoen vartta, ja ihastella sen varrella kauniita puutaloalueita. Jokivarressa on myös paljon kesäisiä pop-up-konttiterasseja, joihin pysähtyä drinkille. Tartto muistuttaakin idyllisyydessään hieman Porvoota. Oli kuin olisi tullut johonkin 50 vuoden takaiseen kesälarppiin!

Muutama vinkki Tarttoon:

  • Umb Roht – erittäin kohtuuhintainen fine dining -ravintola, jonka menu vaihtuu usein. Vegaanivalikoima suppeahko mutta kaltaiselleni pescovegelle löytyi paljon vaihtoehtoja. Trendikäs, ”lontoomainen” sisäpihaterassi! Tartton vanhassa kaupungissa on muutenkin kaupunginosalle tyypillisiä söpöjä pikkuravintoloita ja putiikkeja.
  • Aparaaditehas – Tallinnan yybertrendikästä Telliskiven aluetta muistuttava kompleksi, jossa on mm. useita ravintoloita, kirppari/vintageliike, gallerioita sekä superhieno pienpanimo-oluita myyvä Sip olut- ja viinikauppa. En ole suuri oluen ystävä, mutta pelkkien etikettien perusteella teki mieli maistaa about jokaista!
  • Kansallismuseo ERM – vanhan kiitotien päälle rakennettu uudehko Kansallismuseo on jo pelkästään arkkitehtuurinsa vuoksi näkemisen arvoinen! Vieressä sijaitsee myös jännä kuriositeetti, aivan vain turistien iloksi rakennettu ”väärinpäintalo” Tagurbidi Maja, jonka voisin kuvitella olevan suurempikin Instagram-hitti ja suosittu kohde lapsiperheille.
  • Kauppahalli – muutama vuosi sitten sisältä täysin uusitussa kauppahallissa Tartton keskustassa on erittäin kohtuuhintaisia tuotteita, kuten paikallista kalaa, makkaraa ja leivonnaisia. Yhden kämmenenkokoisen leivonnaisen hinta alle 50 senttiä. Kauppahallin lähellä sijaitsevat myös muut ostosparatiisit mutta niiden valikoima ei kiinnostanut (mm. siksi että liikkeet olivat täysin samoja kuin Helsingissäkin)
  • Toomemäki on iso, hieno mäelle nouseva puistoalue, josta on kivat (joskin kesällä aika pitkälti puiden varjostamat) näkymät kaupunkiin. Mäellä on historiallisia nähtävyyksiä kuten tuomiolinnan rauniot sekä vanha observatorio sekä kaksi siltaa, Enkelinsilta ja Pirunsilta, joista erityisesti ensimmäinen on kuulu nähtävyys. Mutta puisto on myös ihanteellinen paikka ihan vaan piknikille ja kesäiselle haahuilulle!
  • A le Coq -tehdas. Jos olut kiinnostaa, niin A Le Cogin tehtaalla ja sen yhteydessä olevassa olutmuseossa voipi vierailla. Kierrokset päättyvät luonnollisesti oluen maisteluun.
  • Jos aikaa riittää, niin kannattaa vierailla myös hieman Tartton ulkopuolella! Kiva päiväretkikohde on esim. Alatskiven linna, jonka takana on kaunis järvi. Järven ympäri kiertää muutaman kilometrin pituinen kaunis luontopolku, joka johtaa metsämaisemien ja peltojen läpi. Puiden reunustamalla pikkutiellä takaisin linnalle tuntee olevansa kuin Jane Austenin elokuvassa!

Suosittelen Tartoa siis ehdottomasti Tallinnan vaihtoehdoksi kesäiselle Vironmatkalle!

Umb Roht -ravintolan sisäpiha
Umb Rohtin herkkuja
ERM eli Eesti Rahva Muuseum on 300 metriä pitkä, vanhan kiitoradan päälle rakennettu upea rakennus.
ERMin vierestä löytyy myös erikoinen Ylösalainen talo.
Näkymiä kaupunkiin Toomemäeltä.
Alatskiven linna
Alatskiven linnan takana on järvi ja kaunis luontopolku
Haikaranpesiä oli sähkötolpissa vähän väliä! Usein sähkötolpat on otettu jo pois käytöstä, mutta jätetty paikalleen vain haikaroita varten.
Aparaaditehas on trendikäs ravintoloiden, gallerioiden ja putiikkien keskittymä.
Street arttia Aparaaditehaalla.
Sip-olutkaupassa teki mieli maistaa ihan jokaista olutta ihan vaan noiden etikettien takia!
Aivan Tarton keskustan halki menevän Emajoen varrella on upeita luontokohteita.
Tarton vanha kauppahalli on sisältä juuri uusittu.
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *