Kuinka saada yritys menestymään? 10 vinkkiä aloittelevalle naisyrittäjälle!
Nyky-Suomessa ei ole miesten ja naisten töitä, vaan jokainen voi tähdätä juuri haluamalleen alalle sukupuolestaan riippumatta. Miehet ovat kuitenkin selvästi yliedustettuina yritysmaailmassa, sillä maassamme vain noin kolmasosa yrittäjistä on naisia. Hyvien ideoiden puutteesta tämä epäsuhta ei varmasti johdu, joten potentiaaliset naisyrittäjät olisi vain saatava esiin koloistaan.
Moni nainen on ehkä pyöritellyt päässään ajatusta oman yrityksen perustamisesta, mutta alkuun pääseminen, mahdolliset rahalliset riskit sekä yrittäjyyden stressaavuus ja kuormittavuus saattavat mietityttää. Entä kuinka saada yritys menestymään ja päästä omille jaloilleen usein haastavan alun jälkeen? Realistinen asennoituminen yrittäjyyteen on paikallaan, mutta turhan pessimistisiä ajatuksia ei kannata päästää omien unelmien tielle. Ryhdy siis sinäkin rohkeasti tuumasta toimeen! Tästä artikkelista löydät 10 pohdinnan arvoista vinkkiä alkuun pääsemiseen ja menestymiseen.
1. Tee sitä, mitä rakastat
Yrittäjän on todella pureuduttava oman alansa kiemuroihin, ja yritykselle on etenkin sen alkutaipaleella uhrattava roimasti aikaa ja työpanosta. Tämä sujuu tietysti tuskattomimmin silloin, kun valittu ala on todella lähellä sydäntä. Rakkaudella tehty työ näkyy myös lopputuloksessa
2. Älä pelkää epäonnistumista
Virheillä ja epäonnistumisilla on ikävä kyllä tapana kiusata naisia suuremmissa määrissä kuin miehiä, ja mokat voivat jäädä vaivaamaan pitkäksikin aikaa itseluottamusta vahingoittaen. Aloittelevan yrittäjän olisi kuitenkin syytä pyrkiä kovettamaan kuorensa tällä saralla, koska epäonnistumisia on varmasti luvassa. Ne kuuluvat asiaan ja ovat ainoa tie onnistuneeseen lopputulokseen ja menestyvään yritykseen. Uskalla siis rohkeasti poistua omalta mukavuusalueeltasi äläkä pelkää virheitä tai epäonnistumisia – ne ovat parhaita mahdollisia oppitunteja ja kuuluvat jokaisen yrittäjän elämään.
3. Pidä järki päässä, mutta uskalla myös ottaa riskejä
Naisia on yrittäjinä huomattavasti miehiä vähemmän, ja naisjohtoisia yrityksiä leimaa usein tietynlainen varovaisuus – esimerkiksi raha-asioissa. Tämä on tietysti usein pelkästään hyvä juttu, mutta liika varovaisuus ei ole yrittäjälle aina hyväksi. Uskalla siis unelmoida isosti, asettaa kunnianhimoisiakin tavoitteita ja myös ottaa riskejä silloin, kun se on paikallaan. Holtittomaksi hurjapääksi ei tietenkään tarvitse tai kannatakaan ryhtyä, vaan harkinta ja perustellut päätökset kannattavat aina.
4. Ota avuksi konsulttiyritys
Aloitteleva yrittäjä, jolla ei ehkä vielä ole edes työntekijöitä, joutuu vastaamaan todella monesta eri asiasta. Kaikki niistä eivät välttämättä ole sitä ominta aluetta – eikä tarvitsekaan olla. Palkkaa parhaat konsulttipalvelut ratkaisemaan monimutkaisia ongelmia, niin voit keskittyä itse tekemään sitä, minkä osaat parhaiten.Kuinka saada yritys menestymään? 10 vinkkiä aloittelevalle naisyrittäjälle!
Konsultteja on tarjolla joka lähtöön, oli haussa sitten uuden yrityksen perustamisen yksityiskohtiin erikoistunut asiantuntija tai prosessiosaaja. Omaan tarpeeseen löytyvää apua löytyy siis varmasti, eikä olekaan mikään ihme, että konsulttipalveluiden käyttö kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Yhä useampi yrittäjä antaa esimerkiksi markkinoinnin suunnittelun ja toteutuksen yrityksen ulkopuolisen osaajan vastuulle. Digitalisaation aikakautena myös IT-ulkoistaminen voi olla hyvä idea, jotta yritykselle elintärkeä tietotekniikkapuoli tulee varmasti hoidettua parhaalla mahdollisella tavalla.
Konsultin hyödyntäminen ei ole vain suurten yritysten luksusta, vaan siitä hyötyy myös pieni ja toimintaansa vasta aloitteleva yritys. Uusia näkökulmia saa vaikkapa liikeidean kehittelyyn, kun taas myöhemmässä vaiheessa hyötyä voi tuoda konsultin johdolla tehtävä projektityö.
5. Verkostoidu ja ylläpidä suhteitasi
Verkostoitumisen tärkeyttä työelämässä painotetaan vuosi vuodelta enemmän, mutta perinteiseen suomalaiseen minäkuvaan verkostoitumistaidot eivät useinkaan istu. Aloittelevan yrittäjän ei kuitenkaan kannata suhtautua verkostoitumiseen pelottavana asiana tai ahdistavana pakkona, vaan antoisana mahdollisuutena. Mieti, ketä jo tunnet, ja hankkiudu sen lisäksi rohkeasti paikkoihin, joissa verkostoitumista voi tapahtua – verkostoon voi kuulua niin entisiä työ- ja opiskelukavereita kuin lasten harrastusten kautta tuttuja ihmisiäkin. Myös sosiaalinen media, etenkin LinkedIn, on loistava väline verkostoitumiseen ja olemassa olevien suhteiden ylläpitämiseen.
6. Aseta selkeitä tavoitteita ja seuraa niiden toteutumista
Jos yrittäjä ei ole määritellyt, millaisia tuloksia toivoo tietyllä aikavälillä tai missä haluaa yrityksensä olevan jonkin tietyn ajan kuluttua, voi oikeaan suuntaan lähteminen tuntua haastavalta. Jotta tavoitteita kohti voisi määrätietoisesti pyrkiä, on niitä ensin asetettava itselleen ja yritykselleen. Tavoitteiden on hyvä olla selkeitä ja mitattavia, jotta niitä on helppo seurata. Näet, kuinka yrityksesi kehittyy ja tiedät nokan olevan kohti oikeaa suuntaa – tärkeää ja motivoivaa!
7. Brändää yrityksen lisäksi myös itsesi
Brändi on yrityksen kuva ja vaatii onnistuneena paitsi luomista, myös hoitamista, kehittämistä ja kasvattamista. Kertaalleen mietitty brändi ei riitä, vaan sen kanssa on tehtävä töitä jatkuvasti. Brändin tulisi näkyä kaikkialla yrityksen olemassaolossa ja toiminnassa.
Etenkin pienemmän yrityksen brändiin tarvitaan mukaan yrittäjä itse. Onnistunut brändi on inhimillinen, samaistuttava ja pidettävä – parhaimmillaan voit olla kuin oman yrityksesi kävelevä mainos!
8. Ota tuki ja apu vastaan
Naisyrittäjän arki ei aina ole helppoa, eikä kaikkea uuteen ja kenties haastavaankin elämänvaiheeseen liittyvää tarvitse kantaa vain omilla harteillaan. Aloitteleville yrittäjille on saatavilla monenlaista apua ja tukea, eikä näitä mahdollisuuksia kannata jättää hyödyntämättä. Asiantuntija-avun lisäksi myös läheisten tuki on aina tarpeen, joten ihmissuhteita ei kannata laittaa täysin jäähylle kiireen keskelläkään. Perheen kanssa vietetty aika antaa energiaa, ja myös eri alalla työskentelevät ystävät voivat olla kullanarvoisia keskustelukumppaneita, joilta saa paitsi tukea myös uutta näkökulmaa ja tuoreita ajatuksia omiin ideoihin ja mahdollisiin ongelmiin liittyen.
9. Usko itseesi ja yritykseesi
Niin sanottu huijarisyndrooma on yleinen ajatusvääristymä erityisesti korkeasti koulutettujen naisten keskuudessa. Siitä kärsivä uskoo saavutustensa olevan hyvästä onnesta ja oikeasta ajoituksesta johtuvia, eikä omaa osaamista pidetä kummoisena. Jos tällaiset ajatukset tuntuvat tutuilta, yritystä perustaessa on korkea aika antaa niille satikutia.
Ole rohkeasti itsevarma, luota omaan osaamiseesi ja arvosta saavutuksiasi. Älä vähättele yritystäsi, vaan seiso selkä suorassa sen takana. Osaat mitä luultavimmin enemmän kuin kuvittelet osaavasi.
10. Älä unohda vapaa-aikaa
Itsenäisellä yrittäjällä ei ole ylhäältäpäin määrättyjä työaikoja, mikä on monelle yksi houkuttelevimmista syistä oman yrityksen perustamiselle. Kolikolla on kuitenkin kääntöpuolensa, sillä monen yrittäjän työpäivät venyvät helposti hurjasti yli perinteisen työajan. Asioita ei yksinkertaisesti voi jättää puolitiehen, sammuttaa tietokonetta ja lähteä vihellellen kesäpäivää viettämään – yrittäjällä on vastuu yrityksensä asioiden hoitamisesta. Yhtä lailla yrittäjällä on kuitenkin myös vastuu pitää huoli omasta jaksamisestaan ja inhimillisistä työskentelyajoista. Äärimmilleen viety puurtaminen polttaa nopeasti loppuun ja vie kaupan päälle maun koko yrittämisestä.
Vapaa-aika antaa energiaa, ja hyvinvoiva yrittäjä saa taatusti aikaan parempaa jälkeä kuin hermoromahduksen partaalla puurtava stressaaja. Muista siis tehdä riittävästi myös työn ulkopuolisia asioita, levätä ja viettää aikaa läheistesi kanssa. Silloin tällöin turhan pitkiksi venähtävistä työpäivistä ei kuitenkaan ole syytä potea huonoa omaatuntoa, sillä nekin kuuluvat yrittäjän arkeen. Seuraavana päivänä voi sitten panostaa vapaa-aikaan!
Rohkeasti liikkeelle!
Moni nainen kuvittelee oman yrityksen perustamisen olevan vaivalloinen ja kallis prosessi, vaikka todellisuudessa alkuun voi monissa tapauksissa päästä hyvinkin kivuttomasti. Aloittaa voi vaikka perustamalla toiminimen oman päivätyön oheen ja hoitamalla sitä kautta pienimuotoista liiketoimintaa. Toiminimen perustaminen ei ole hankala homma ja apuakin on saatavilla.
Pieni yritys ei välttämättä tarvitse edes kirjanpitäjää – joskin sellaisesta voi olla apua suunnittelussa jo ennen toiminnan aloittamista. Tärkeintä on kuitenkin ottaa rohkeasti se ensimmäinen askel, ja usein hommat lähtevätkin sen jälkeen rullaamaan kuin omalla painollaan, jos vain kiinnostusta riittää.
Naisyrittäjien määrä on jatkuvassa kasvussa, mutta heitä tarvitaan tähän maailmaan edelleen rutkasti lisää. Jos sinulla on kiinnostava ja mieleinen liikeidea, anna sille mahdollisuus toteutua!