Ladataan...

Puhun suomen lisäksi sujuvasti englantia ja espanjaa ja portugalikin sujuu kohtuullisesti vaikka vähän ruosteessa onkin. Varsinkin espanjan ja portugalin opin hyvin kivuttomasti, lähinnä puhumalla ihmisten kanssa. Ajattelin, että oppisin vietnamin kielen samalla tavalla, asunhan maassa, jossa harva puhuu muuta kieltä ja asun vietnamilaisen mieheni vietnamilaisen perheen kanssa. Tammikuussa kuitenkin havahduin siihen, että olen asunut täällä jo lähes kaksi vuotta, mutta kielitaitoni rajoittuu numeroihin, ruokasanastoon ja muutamaan kirosanaan. En halua päätyä expatiksi, joka on asunut maassa useita vuosia oppimatta kieltä lainkaat, joten päätin palkata itselleni opettajan. Olisin mieluiten liittynyt johonkin vietnamin kielen ryhmään, sillä mielestäni kieliä on mukavinta opiskella pienessä porukassa. Tällaista ryhmää ei kuitenkaan Nha Trangista löytynyt, joten päädyin palkkaamaan yksityisen opettajan.

Olen opiskellut opettajani kanssa tammikuun lopusta lähtien , kerran viikossa, kaksi tuntia kerrallaan. Ja voi veljet kuinka vaikeaa vietnamin kieli onkaan! Ensimmäinen kuukausi meni pelkästään aakkosia, konsonanttiyhdistelmien äänteitä ja tooneja opiskellessa. Vietnamissa käytetään latinalaisia aakkosia, mutta vokaaleja on yhteensä 12 (englannissa 6 ja suomessa 9). Vietnam on tonaalinen kieli eli väärä sävelkorko muuttaa sanan merkityksen ja tämä tekee vietnamin kielestä niin vaikean! Eri tooneja on kuusi:

  1. tasainen tooni (ngang tasainen): ei merkintää – esimerkiksi ba = kolme; aalto; isä (murteellinen)
  2. korkea nouseva tooni (sắc terävä): ´ kirjaimen päällä – esimerkiksi bá = kreivi, jaarli, vasallien johtaja
  3. matala (laskeva) tooni (huyền roikkuva): ` kirjaimen päällä – esimerkiksi bà = isoäiti
  4. tipahtava nouseva tooni (hỏi kysyvä): ̉ kirjaimen päällä – esimerkiksi bả = syötti, houkutin
  5. korkea nouseva glottaali tooni (ngã kaatuva): ~ kirjaimen päällä – esimerkiksi bã = jäännös, pohjasakka
  6. matala pysähtyvä tooni (nặng raskas): . kirjaimen alla – esimerkiksi bạ = sattumanvaraisesti

Lähde: Wikipedia

 

Olen oppinut jotenkuten lausumaan kaikki toonit ja pystyn lukemaan kirjoitettua vietnamia ääneen ymmärrettävästi, mutta minulle on osoittautunut vaikeaksi muistaa eri sanojen toonit. Esimerkiksi kananmunia ostaessa en meinaa koskaan muistaa onko muna "truong" korkea vai laskeva tooni. Tämän takia opiskelu vaatii sanojen jatkuvaa toistelua, jotta sävelkorko jäisi mieleen. 

 

Toinen vaikea asia vietnamin kielessä on persoonapronominit ja sukulaistermit. Vietnamin kielessä kohteliaisuus tulee siitä, että puhuttelee jokaista ihmistä oikealla pronominillä tai sukulaistermillä. Eli kun puhun Nguyenin äidille, käytän hänestä sanaa me (äiti), puhuessani minua vanhemmalle miehelle sanon anh, vanhemmalle naiselle chi, nuoremmalle naiselle tai miehelle em, Nguyenin äidin veljelle câu ja isän nuoremmalle veljelle chú. Myös minä-sana muuttuu sen mukaan kenelle puhutaan. Minä on vietnamiksi tôi mutta tätä sanaa voi käyttää itsestään vain lähimpien ystävien kanssa. Kun puhun Nguyenille tai muille itseäni vanhemmille, minun pitää puhua itsestäni sanalla em, oppilailleni olen (opettaja/täti) ja Nguyenin äidille con (tytär). Näitä erilaisia termejä tuntuu olevan loputtomiin ja niiden muistaminen on vaikeaa!

 

Kielen vaikeudesta huolimatta, olen huomannut kehitystä ja pystyn jo tilaamaan ruokaa, tinkimään hinnasta, esittelemään itseni ja perheeni ja kertomaan ammatistani. Joka viikko opin uusia sanoja ja sanontoja ja pystyn ottamaan ne käyttöön arjessa. On todella mielenkiintoista opiskella kieltä, joka on täysin erilainen, kuin aikaisemmin opiskelemani kielet! Tavoitteenani on, että pystyisin häissämme keskustelemaan edes vähän myös niiden vietnamilaisten vieraidemme kanssa, jotka eivät osaa englantia. 

 

Chúc mọi người có một ngày tốt lành! 
(= Mukavaa päivää kaikille!)
 

 

 

Ladataan...

Ladataan...

Pidin yllättäen pitkän blogitauon ihan huomaamatta. Niinkuin otsikko kertoo, avioitumisaikeemme kariutuivat ja se on aiheuttanut paljon turhautumista ja ahdistusta sekä tulevaisuuden suunnitelmien uudelleen miettimistä, eikä ajatuksissa ole ollut tilaa blogille. Tässä kuitenkin päivityspostaus siitä, mitä meidän avioitumisprojektille oikein kuuluu!

Tammikuussa kirjoitin avioitumisaikeistamme sekä meiltä vaadituista mielentilatutkimuksista. Saatuamme terveen paperit, käännätimme Suomesta tuomani esteettömyystodistuksen sekä muut paperit ja innoissamme marssimme paikalliseen virastoon virallistamaan liittomme. Virastosta kuitenkin kerrottiin, että Suomesta tuomani esteettömyystodistus ei ole pätevä, jos sitä ei ole ensin laillistettu Suomessa. Virastostakaan ei osattu oikein kertoa, mitä papereita tarvitsisimme ja mitkä niistä pitäisi vielä käyttää Suomessa. Ilmeisesti kovin monet suomalaiset eivät mene Nha Trangissa naimisiin... 

Saimme onneksi tutun tuttujen kautta selville, että esteettömyystodistus, väestötietorekisteriote sekä passikopio pitäisi laillistaa ensin Suomen ulkoministeriössä Helsingissä ja sitten käännättää ja laillistaa Vietnamin Helsingin suurlähetystössä.  Ei auttanut siis muu, kuin lähettää paperit takaisin Suomeen. Postitus maksoi lähes 40 €, mutta paperit saapuivat hienosti perille ulkoministeriöön vain kolmessa arkipäivässä. Siskoni ystävällisesti kuljetti paperit ulkoministeriöstä Vietnamin suurlähetystöön ja lähetti ne meille takaisin Vietnamiin. Postissa toimitusajaksi luvattiin 6-8 päivää, joten ajattelimme, että paperit ehtisivät hyvin perille ennen kuin esteettömyystodistukseni vanhenisi 13.3. Kirje kuitenkin jäi jumiin jossain päin Vietnamia ja saapui kolme päivää esteettömyystodistuksen vanhemisen jälkeen, joten kaikki hankkimamme paperit ovat nyt hyödyttömiä.

Ei voi kyllä kuin ihmetellä, miten vaikeaa voi olla yksi naimisiinmeno! Ja miten kallista. Meillä upposi kaikkeen tuohon paperisotaan mielentilatutkimuksineen, postituksineen ja laillistamisineen lähes 300 euroa. Jos olisimme nyt aviossa, tuo summa tuntuisi pieneltä, mutta emme ole. Muuten avioitumisella ei olisi niin kiire, mutta olen luultavasti taas menossa Suomeen kesäksi ja toiveenamme oli, että Nguyen voisi myös vihdoin tulla käymään Suomessa kanssani avioliiton turvin. Viisumin saaminen avoparina tuntuu lähes mahdottomuudelta, joten päätimme, että haemme Nguyenille viisumia tai oleskelulupaa vasta kun olemme naimisissa. Suunnitelmanamme on tällä hetkellä viettää kesät eri maissa tehden töitä ja säästäen rahaa häitä varten. Hankin Suomessa ollessani kaikki paperit uudestaan ja yritämme avioitumista sitten kun syksyllä palaan Vietnamiin. 

Iloisiakin uutisia on, nimittäin olemme päättäneet hääpäivän! Häitämme juhlitaan täällä Nha Trangissa 23.2.2019. Tällä hetkellä yritämme valita hääpaikkaa ja olemme käyneet tutustumassa yhteen erittäin lupaavaan paikkaan. Tuntuu ehkä nurinkuriselta päättää ensin hääpäivä ja sitten vasta paikka, mutta Vietnamissa häiden järjestelyyn käytetään yleensä vain muutama kuukausi, joten missään hääpaikassa ei ole varauksia näin melkein vuotta ennen haluamaamme päivää. Halusimme ilmoittaa päivän mahdollisimman ajoissa lähimmille ystäville ja sukulaisille, jotta Suomesta ja muualta kaukaa tulevat pystyvät varautumaan mahdolliseen Vietnamin reissuun. 

Vaikka avioitumishaaveiden kariutuminen tältä keväältä harmittaa edelleen, niin olen todella innoissani häistämme ja niiden suunnittelu on niin kivaa! Blogissa tulossa siis varmasti juttua monikulttuuristen häiden suunnittelusta!

 

Ladataan...

Ladataan...

Saan usein kommentteja ja viestejä Vietnamin matkaa suunnittelevilta, joissa kysellään vinkkejä Vietnamiin ja erityisesti Nha Trangiin. Niinpä päätin aloittaa juttusarjan, missä jaan parhaat vinkkini Vietnamiin matkaaville. Tässä ensimmäisessä osassa käsittelen erilaisia aktiviteetteja Nha Trangissa ja lähiseuduilla. Nykyään yhä useampi länsimaasta tuleva turisti jättää Vietnamin reissullaan Nha Trangin käymättä Kiinan ja Venäjän massaturismin takia. On totta, että erityisesti kiinalaisten turistien määrä täällä on kasvanut räjähdysmäisesti ja se on muuttanut kaupunkia, mutta olen kaikesta huolimatta sitä mieltä, että Nha Trang on mielenkiintoinen matkakohde kenelle tahansa. Ensinnäkin varsinainen turistikeskus on hyvin pieni ja kun vain viitsii lähteä sen ulkopuolelle, löytää aitoa Vietnamia katuruokakojuineen ja temppeleineen. Toiseksi, Nha Trang sijaitsee upealla paikalla ja lähiseuduilta löytyy valtavasti tekemistä ja hienoja paikkoja ja uskon että täältä löytyy jokaiselle jotain. Tässä siis listaus omasta mielestäni kokemisen arvoisista paikoista Nha Trangissa:

1. Nha Trangin ranta

Hiekkarannan vieressä on kävelykatu ja puisto, missä on useita ulkoilmakuntosaleja. Rannan varressa on useita ravintoloita, joista voi vuokrata aurinkotuolin päiväksi (n. 40 000 dongia = 1,4 €) ja tilata ruokaa tai juomia suoraan rannalle. Suosikkini näistä rantaravintoloista on Louisiane, suosittelen maistamaan heidän itsepanemaansa passionhedelmäolutta!

Jos vain aamuherätys ei tunnu liian pahalta, niin suosittelen vahvasti myös käymään rannalla aamulla auringonnousun aikaan. Silloin ranta on kauneimmillaan ja voit nähdä useita paikallisia aamu-uinnilla tai -jumpalla. 

2. Long Son Pagoda

Long Son Pagoda on Nha Trangin isoin temppeli, jonka naapurissa me asumme. Temppeli on mäen juurella ja sen vierestä lähtee portaat mäen huipulle, missä istuu valkoinen 21 metrinen Gautama Buddhan patsas. Mäen huipulta on myös hyvät näköalat koko kaupunkiin. Temppelissa vierailu on ilmaista.

3. I-Resort Mud Bath

Nha Trangissa on useampi mutakylpypaikka, mutta itse olen käynyt vain I-Resortissa, joten sitä uskallan suositella. I-Resort on kylpylä, jonka erikoisuus on mineraalinen mutakylpy. Kylpylään tullessa ensin mennään omaan altaaseen, johon lasketaan kuumaa mutaa. Mudassa lillutaan noin puoli tuntia, minkä jälkeen pääsee allasalueella, mistä löytyy erilämpöisiä uima-altaita sekä hierovia suihkuja ja vesiputouksia. Iho tuntuu ihanalta mutakäsittelyn jälkeen ja kylpylässä saa helposti kulutettua puoli päivää rentoutuen. Jos lomalle sattuu pilvisempi ja viileämpi päivä, kannattaa se viettää täällä, sillä muta on todella kuumaa! Peruslippu, jolla pääsee mutakylpyyn ja muihin altaisiin maksaa 230 000 - 300 000 dongia ryhmän koosta riippuen (n. 8 - 11 €)

4. Dam market

Nha Trangin isoimmalta markkina-alueelta löytyy kaikkea! Vaikka mitään ei aikoisikaan ostaa, niin paikka on näkemisen arvoinen. Jos haluat ostaa jotain, niin muista tinkiä hinnasta! Iltapäivällä markkinoiden ulkopuolella myydään katuruokia, joita kannattaa maistaa.  

5. Long Beach

Long Beach eli vietnamiksi Bai Dai (lausutaan Bai Jai) on Nha Trangista n. 20 kilometriä etelässä sijaitseva nimensä mukaisesti pitkä ranta. Ajomatka rannalle on hieno merinäköaloineen ja long beach on rennompi ja rauhallisempi kuin Nha Trangin ranta. Rannalla on useita ravintoloita aivan vesirajassa. Oma suosikkini on The Shack, josta voi vuokrata myös paddleboardeja, surffilautoja ja muita välineitä vesileikkeihin. Long beachille pääsee kätevimmin vuokraamalla skootterin, isommalla porukalla tekemällä taksikuskin kanssa sopimuksen edestakaisesta kuljetuksesta. Taksimatka long beachille ja takaisin maksaa noin 500 000 dongia (n. 18 €).

Nha Trangin ranta

Ranta auringonlaskun aikaan

Long Son Pagodan Buddhapatsas

Long Beach

6. Ba Ho vesiputoukset

Ba Ho on myös kauniin ajomatkan päässä Nha Trangista pohjoiseen. Ba Ho:ssa kävellään kivikkoista polkua vuorilta tulevan joen vierellä vesiputoukselle asti. Polku on vaikeakulkuinen, joten kannattaa valita hyvät kengät jalkaan! Joessa voi myös uida ja siihen voi hyppiä kallioilta. Todella kaunis paikka! Sisäänpääsy alueelle maksaa 50 000 dongia / henkilö (alle 2 €). Tännekin pääsee taksilla tai vuokraamalla skootterin. 

7. Sukeltaminen tai snorklaus Mun saaren mertensuojelualueella

Mun saari on suojeltu alue n. 45 minuutin venematkan päässä Nha Trangin satamasta. Sukelluspaikat täällä kalpenevat ehkä Filippiinien ja Indonesian rinnalla, mutta Mun saari on silti mielestäni kokemisen arvoinen. Maisemat matkalla saarella on hieno ja sukeltaessa tai snorklatessa pääsee näkemään esim. hienoja koralleja, riuttakaloja ja barracudaparvia. Oma suosikkisaittini on Madonna Rock, johon pääsee maaliskuusta lokakuuhun. Siellä on pieniä luolia, joiden läpi pääsee sukeltamaan. Nha Trangissa on todella monta eri sukellusliikettä ja retkeä varatessa kannattaa ottaa selvää minkälaisesta puljusta on kyse. Jotkut firmat esim. tekevät lähinnä vain kiinalaisten sukelluskokeiluja ja harvalla työntekijällä on varsinaista ammattitason sukelluskoulutusta. Nguyen työskentelee Angel Dive nimisessä liikkeessä, jonka kaikki työntekijät ovat koulutettuja ja englanninkielentaitoisia ammattilaisia ja asiakaskunta suurimmaksi osaksi länsimaista. Puolipäiväretki kahdella sukelluksella maksaa Angel Divessa  60 dollaria sisältäen matkat, varusteet, oppaan ja lounaan. Ensikertalaisten sukelluskokeilu on 80 dollaria ja snorkalausretki 25 dollaria. 

8. Maaseutu

Nha Trangia ympäröi upea maaseutu vuorineen, riisipeltoineen ja vesibuffeleineen. Lyhyen ajomatkan päässä on myös muita kauniita temppeleitä ja luonnonsuojelualueita, jotka eivät juurikaan ole turistien tiedossa. Jos päiväretki Nha Trangin maaseudulle kiinnostaa, niin minuun voi olla blogin kautta yhteydessä. 

+ Vinpearl Land

Nha Trangissa käydessä ei voi olla huomaamatta VinPearl Landia, joka sijaitsee saarella aivan Nha Trangin edustalla. Vinpearl on valtava huvipuisto, jossa on mm. vesipuisto, eläintarha, vuoristoratoja, akvaario sekä delfiini-, hylje- ja merenneitoesityksiä. Päivälippu alueelle maksaa n. 800 000 dongia (alle 30 €). En ole itse vielä käynyt täällä, mutta etenkin monet lapsiperheet ovat kehuneet paikkaa. 

Ba Ho

Mun-saari

Pieni luonnonsuojelualue Nha Trangin maaseudulla

Riisipeltoa

Ladataan...

Pages