5 arjen erikoisuutta Vietnamissa

Jokin aika sitten ulkosuomalaisten blogeissa kirjoiteltiin eri maiden arjen erikoisuuksista ja minäkin päätin tehdä vastaavan postauksen Vietnamista, hieman jälkijunassa. Arki täällä on monella tapaa hyvin erilaista kuin Suomessa, joten yksittäisiä erikoisuuksia oli aluksi lähes vaikea alkaa erittelemään. Tässä kuitenkin muutama!

1. Lattialla syöminen

Vietnamilaisissa kodeissa ei monesti ole lainkaan ruokapöytää, ei myöskään meidän kotonamme. Kaikki ateriat syödään siis lattialla. Ruuat ja astiat kannetaan olohuoneen lattialle isolla tarjottimella ja sen viereen tuodaan riisinkeitin sekä salaattikulho. Ruokailijat istuvat tarjottimen ympärille ja jokainen saa oman riisikupin, mutta muut ruuat otetaan omilla syömäpuikoilla tarjottimelta.

2. Kylpyhuoneiden märät lattiat

Vietnamissa vessa ja suihku ovat lähes aina samassa tilassa, eikä erillisiä suihkukoppeja tai edes suihkuverhoja tunneta. Tästä seuraa se, että kylpyhuoneen lattia on lähes aina märkä. Olen yrittänyt etsiä lattian kuivauslastaa, mutta en ole sellaista löytänyt mistään. Sukkia täällä ei tule käytettyä, joten märät lattiat eivät siinä mielessä haittaa, mutta vesi jää ikävästi kylpyhuoneen nurkkiin, imeytyy seiniin ja rupeaa lopulta homehtumaan ja haisemaan.

3. Vaatteiden kuivaus hengareissa. 

Vietnamissa ei käytetä vaatteidenkuivaustelineitä, vaan vaatteet ripustetaan hengareihin ja nostetaan pitkällä kepillä katon rajassa olevaan tankoon kuivumaan. Tähän hengarishowhun menee paljon enemmän aikaa kuin vaatteiden ripustamiseen telineelle, mutta talot ovat täällä yleensä pieniä ja katon rajassa kuivaus säästää tilaa. 

IMG_4317.JPG

Vietnamilaisen uuden vuoden juhla-ateria

IMG_5059.JPG

IMG_5063.JPG

IMG_5066.JPG

Meidän hurmaava kylppäri

4. Hot Dog onkin vohveli??

Ajelimme eräs ilta Nguyenin kanssa keskustassa, kun sieraamiini kantautui tuttu tuoksu lapsuudesta: Vohveli! Vaadin päästä hajun alkulähteille ja hämmennykseni oli suuri, kun Nguyen vei minut katuruokakojun luo, jonka päällä luki isolla HOT DOG. Mitä yhteistä on vohveleilla ja hot dogeilla? No ei juuri mitään, mutta jostain syystä Vietnamissa kaadetaan voileipäpannulle vohvelitaikinaa, laitetaan täytteeksi hilloa tai juustoa ja makkaraa ja tätä luomusta kutsutaan hot dogiksi. Nimestä huolimatta, nämä vietnamilaiset hot dogit ovat todella hyviä ja erinomainen iltapala. Kuvan hot dogissa on täytteenä lemppariani, mansikkahilloa.

5. Varvassandaalisukat

Vietnamilaisille naisille valkoinen iho on todella tärkeää ja sitä vaalitaan monin tavoin. Parhaiten sen näkee liikenteessä, sillä täällä naiset peittävät itsensä vaatteilla päästä varpaisiin ennen kuin astuvat ulos ovesta. Hauskin suojaava vaatekappale on mielestäni ehdottomasti varvassandaalisukat, eli sukat, joissa isovarvas on erillään muista varpaista. Vähän niinkuin lapaset jaloille! 

Nyt kun näitä erikoisuuksia rupesi miettimään, niin tuli vielä ainakin kymmenen mieleen. Kirjaan siis vielä yhden lisää!

+ 1 Autojen peruutusäänet

Täällä moni tuunaa ajoneuvoaan, niin että esim. peruuttaessa tai suuntavilkkua näyttäessä ajoneuvo pitää jonkin sortin varoitusääntä. Hauskimpia ovat kuitenkin paketti- ja avolava-autot, joiden peruutusäänenä on yleensä joku tunnettu sävelmä sellaisena laulava kortti versiona. Yleisiä sävelmiä on mm. Lambada, Happy Birthday ja We Wish You a Merry Christmas. 

IMG_4714.JPG

Hot dog vietnamilaiseen tyyliin

IMG_5064.JPG

Anopin varvassandaalisukat

 

Kommentit (6)
 1. Odotan innolla aina sun postauksia. Kirjotat ihanasti teidän arjesta.

  Mulla on suuri Vietnam-hype ollut päällä jo kuukausia ja se vaan jatkuu. Siispä kaipaan vaan lisää ja lisää juttuja Vietnamista! Tässäpä postausideioita (tai jos ei ole enempää kirjoiteltavaa, niin otan mieluusti myös kommentin vastauksena):

  1) Turvallisuudentunne Vietnamissa
  Millaista on olla länsimaalaisena Vietnamissa silloin, kun et ole poikaystäväsi kanssa? Pelkäätkö tulevasi ryöstetyksi? Yritetäänkö sinua huijata? Oletko enemmän varuillasi kuin Suomessa? Pelkäätkö liikenteessä?

  2) Paikallisten suhtautuminen sinuun
  Miten paikalliset suhtautuvat sinuun? Pystytkö muodostamaan syviä ystävyyssuhteita vai nähdäänkö sinut vain länkkäri-tyttöystävänä? Ajatellaanko sinun olevan rikas? Pyydetäänkö sinua joskus tarjoamaan sen takia, että olet länkkäri? Mitä ajatellaan länkkärinainen-vietnamilainen mies kombosta? Miten poikaystäväsi suku on suhtautunut sinuun?

  3) Vietnamilainen lomanvietto
  Mitä vietnamilaiset tekevät lomallaan? Matkustavatko hekin Mekong Deltaan ja Halong Baylle kuten ulkomaalaiset turistit?

  4) Vietnamilaisten ajatukset omasta maastaan ja kommunismista
  Mitä vietnamilaiset ajattelevat omasa maastaan? Ovatko he ylpeitä maastaan? Ja en tiedä onko tämä sinulle turvallinen aihe postata taikka saako tästä siellä puhua – mutta entä suhtautuminen kommunismiin? Näkyykö kommunismi siellä?

  Tällaisia olen miettinyt. Kiitos sinulle vielä ihanasta blogista!

  1. Kiitos kivasta kommentista ja hyvistä postausideoista! 

   Turvallisuudesta ja vietnamilaisten lomanvietosta voisin kirjoittaa ihan omat postaukset. Vietnamilainen mies + suomalainen nainen = ??? postauksessa kerroin vähän ajatuksia vietnamilaisen miehen kanssa seurustelusta ja siitä miten meihin on suhtauduttu, mutta tästä aiheesta riittää kyllä paljon kirjoitettavaa! Yleisesti ottaen isommissa ja turistoituneissa kaupungeissa saamme olla rauhassa, mutta juuri eilen päätimme lähteä pienestä pohjois-vietnamilaisesta kylästä pois etuajassa, koska paikallisten utelut kävivät meidän mielestä liian töykeiksi. Tästä on tulossa oma postaus! 

   Vietnamilaisesta kommunismista olen halunnut kirjoittaa monta kertaa, mutta en ole sitten kuitenkaan uskaltanut. Vaikka on hyvin epätodennäköistä, että vietnamin hallitus alkaisi kääntämään ja tutkimaan pientä suomalaista blogia, niin en halua ottaa sitä riskiä, koska kirjoitan tätä kuitenkin omilla (ja poikaystävän) kasvoilla.  

   Lyhyesti sanottuna, maa on hyvin kahtia jakautunut etelä- ja pohjois-Vietnamiin. Ihmiset ovat kyllä ylpeitä maastaan ja sen kulttuurista, mutta eivät hallituksesta ja sen toimista. 

    

 2. Löysin vasta blogisi ja luinkin heti kaikki postaukset. Kiitos mielettömän mielenkiintoisesta ja aidosta blogista! 🙂 Oikein odotan uusia kirjoituksiasi! Etenkin arjen tarinat ovat kiinnostavia. Kaikkea hyvää ja kiitos huippublogista 🙂

  1. Kiitos ihanasta kommentista! Motivoi jatkamaan kirjoittamista! 🙂 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *