Ladataan...
lindakarlsson

Måste bara skriva ett inlägg om mina tänder! Bara för att det inte är ofta som jag kommer nöjd ut från tandläkaren. Har genom årens lopp blivit pinad där hur mycket som helst. De ungefär 10 senaste åren har jag sprungit hos tandläkaren i medeltal säkert en gång i månaden. Detta springande beror på att man då jag gick i lågstadiet märkte att det, som det för min mamma och bror också gör, fattas bestående tänder. Alltså en ärftlig grej, men mamma och min bror har turen att bara ha en tand som så att säga fattas, och det har gått lätt att fixa så ingendera har någon glugg. Men åt mig fattades det 5 bestående tänder. Plus visdomständer. Då man märkte det hade jag ännu mjölktänderna kvar. Det märktes på en röntgen som min mamma tjatat till mig för att hon visste att det var en ärftlig grej och tänkte att det är bäst att börja på med tandställning i tidig ålder ifall det fattas någon tand. På röntgen syntes det alltså att under fem mjöktänder inte fanns något anlag? till bestående tänder. 

Det bestämdes att jag skulle få ett tandimplantat. Men det kunde man göra först då käken växt färdigt som brukar vara vid 20-års ålder. Så såhär länge har jag sprungit där. Haft tandställning, fixat till bettet. Sprungit hos specialläkare för att få klartecken eftersom man också måste flytta på min bihåla som satt lågt ner. Och det värsta var nog operationen som måste göras för att det inte fanns någon benbyggnad att fästa implantatet i, så man måste göra en bentransplantation från hakan. Det var hemskt, minns känslan då jag vaknade från att ha varit nersövd och hela ansiktet kändes mörbultat. Levde på flytande mat någon vecka och hakan var öm flera månader efteråt. Sedan operation nummer två som jag ännu får obehag av att tänka på. Jag var så stor på mig och sa att jag klarar mig utan att bli nersövd, men ångrade mig nog med gråten i halsen då de stack ca 10 bedövningssprutor i mig. Och sedan fick jag äntligen tandkronan på plats. Och sedan blev den lös lite mindre än ett år senare. Nu har den dock varit slutgiltigt på plats i ett halvår ungefär. Det var meningen att man ännu skulle justera bettet, men jag sa ifrån att nu får det räcka. Så de kom på en annan lösning, att "bygga ut" mina tänder med en slags massa. I två etapper har jag gått till tandläkaren för att fylla igen mina gluggar i nedre käken, och nu när allt är färdigt måste jag bara visa hur nöjd jag är. Hade aldrig ens vågat drömma om såhär fina tänder! Eller fina och fina, men vilken skillnad från utgångsläget. Jag är så glad att jag gått igenom allt detta.

Då jag visar före och efter bilderna åt vännerna är de helt chockade. De har aldrig märkt att jag skulle haft så eländiga tänder. Bra är ju det, jag blev van att hålla nedre läppen för tänderna då jag hade tandställning.

Före:

Och efter första etappen:

 

Det slutgiltiga resultatet:

 

 

 

Ladataan...

Ladataan...
lindakarlsson

Jag har såååå mycket att skriva om men måste ta mig själv i kragen och börja ge bloggen mer tid. Har en lång lista i telefonen med bloggrubriker eftersom jag alltid skriver ner dem då jag kommer på något så jag inte sedan glömmer. Förlossningsberättelse, onödiga köp vs bra köp, vår vardag, dopplanering, Mollys utveckling, babykläder, babyfotograferingen, BB-väskans innehåll, min viktresa, håret jag gick och klippte kort och att vi köpt hus. Det händer mycket nu, försöker studera på sidan om mammaledigheten, försöker njuta av mammaledigheten och att få spendera dagarna med världens finasta Molly, och så är det dop, renovering och flytt på kommande. Så istället för att bara ta tag i saken direkt och skriva om något av de ovannämnda har jag stjält en blogglista av Sandra.

 

  • 10 saker jag gör varje dag

dricker kaffe, borstar tänderna, kokar tuttflaskor, kollar instagram lite för ofta, pussar Molly, pussar Mats, byter blöjor, matar Molly, äter, "plockar undan"

Min finaste! Fotograf: Sandra Vaihela.

  • 9 senaste meningarna från fb-chatten

Haha, från klassens gruppchatt; 

Juha skrev: Bestäm er nu
Dana skickade en bild.
Juha skrev: Var e dedär?
Dana skrev: Keramikverkstaden
Dana skickade en bild.
Dana skrev: Fina vyer
Juha skrev: Aldri vari där
Läraren skrev: Visst där det piper
Sebastian skrev: Ja e lite typ utlåst...Kan ni öppna dörren
Juha skrev: juu
Sebastian skrev: Har vi någonting ännu idag

  • 8 smeknamn jag haft genom tiderna

Har alltid bara kallats för Linda. Utom Mats som ibland säger älskling, och min lillabror som kallade mig för surskorpan då jag hade lite humörsvängningar i puberteten :D Och själv kallar jag mig för mamma då jag pratar med Molly, talar om mig själv i tredje person, "kom till mamma", "ska mamma ge mat" "mammas favorit" :D Då jag var yngre ville jag sååå mcyket ha ett smeknamn som min bästa kompis Jeanette hade,  så Nette försökte kalla mig för Linn, men det var ju ingen logik bakom det så vi slutade ganska fort med det! 

  • 7 serier jag sett

OC, Gossip Girl, Paradise Hotel, jaa jag kommer nog på inga villkor upp till 7! Är inte alls någon tv/serie-människa! Och Salkkarit förstås!

  • 6 vänner jag tänker på ofta men talar med mer sällan

Nette, Ida, Maiju, Fia, Kekki, Johanna

  • 5 saker jag gjort på fyllan

Gått och simmat mitt under barkvällen på en plats där man sjösätter båtar och sedan återvänt till baren
Smygätit mat ur en undanplockad texmexbuffet i bakrummet på en restaurang
Fått en fix idé att hälla vatten på en killes huvud vilket resulterade i sur kille som hällde öl över hela mig, fräsch doft att vakna upp till dagen efter.
Hittat på att det är efterfest hemma hos en kompis och bjudit dit alla för att jag inte ville att kvällen skulle sluta riktigt ännu. Kompisen skulle ju på jobb följande dag och var inte så glad över att få huset fullt med kalasglada gäster...
Stannat okänd bild och fått skjuts hem

  • 4 husdjur jag haft

Kaninen Puppe
Katten Findus
Katten Vilda
Mina pappersakvariefiskar :D

  • 3 gånger jag ångrat något jag gjort

Alltså jag ångrar så mycket saker helatiden! Allt från att jag inte valde pasta istället för pizza då man är ute och äter till att man valt "fel kläder" på morgonen. Måste sluta fokusera på så små obetydliga saker! Men saker jag påriktigt ångrar är att jag kastade bort ett år på att studera formgivning, att jag gick och klippte kort hår och att jag gick och simmade i havet i lördags för nu har flunssan kommit på besök.

  • 2 senaste gåvorna jag fått

en massa kläder och saker åt Molly
en skjorta

  • 1 sak jag älskar att göra

Äta lunch ute. Okej den var kanske lite ytlig, hmmmm. Inreda. Vara på sjön. Eller spendera tid med Molly och Mats.

 

 

Ladataan...

Ladataan...
lindakarlsson

Oj vad tiden går nu igen! Sedan senaste gång jag skrivit har det hänt grejer. Har världens bästa bebis som idag är 2 veckor och 3 dagar gammal. Hon kom till världen 9.7.2015 kl. 19.36, var 49 cm lång och vägde 3400 gram. Blev igångsatt på det beräknade datumet på grund av jättehögt blodtryck, fick sedan vänta i nästan 2 dagar på att slippa ner till förlossningen då det var fullsatt, men förövrigt gick allt jättebra och även om jag just då inte tänkte det så hade jag en riktigt drömförlossning. En trevlig barnmorska och inga komplikationer, visst var det det värsta och absolut hemskaste jag gjort i mitt liv men också det absolut häftigaste. Skulle aldrig i världen ha vågat göra det om jag skulle vetat hur ont det gör, men nu efteråt skulle jag göra om det 10 gånger om för att få träffa vår älskade Molly. Skall skriva ner min förlossningsberättelse senare, bara jag har tid. Vardagen rullar på och vi har nog fått världens snällaste bebis, fastän det hinner ändra ännu. Njuter för tillfället av semester på stugan, Mats har ännu en vecka ledigt så jag passar på att mysa med lilla familjen istället för att blogga. 

Ladataan...

Pages