NEJ!

Överlevde sockerbelastningen, det var inte så farligt och tiden gick konstigt snabbt! Drickan var nog ändå det äkligaste jag någonsin druckit, tror att det som äcklade mig mest var att det såg ut som vatten men sen smakade så annorlunda än man förväntade sig av färgen..Sista halvtimmen fick jag ligga ner i ett rum då jag mådde lite illa. Efteråt blev det lunch med Karin på Fontana, var nog gott med mat efter att inte ätit något sen igår på eftermidagen!

Men sen kom domen. De ringde från rådgivningen att mina provsvar redan hade kommit, och två av tre värden var upp åt skogen. Okej, inte upp åt skogen men lite förhöjda, tillräckligt mycket för att komma över gränsen. Så nu har jag troligen graviditetsdiabetes…Vad det nu sen innebär. Ska på fredag till rådgivningen IGEN för att få en blodsockermätare, och sedan blir det att följa med hemma. Skulle också få en remiss till någon läkare som sedan följer upp mina värden. Jaja, inte är det väl så farligt. Det värsta är att pappa och faffa har diabetes och risken för att få diabetes senare i livet är större om man en gång insjuknat i graviditetsdiabetes. Och det vill jag verkligen inte ha, så nu blir det att börja röra på mig massor och äta lite och ofta. Dessutom får man det oftast efter vecka 20, och jag som bara är i vecka 17! Men det är ju bra att de kollar upp det iallafall då jag en gång var i riskgruppen då vi har det inom familjen.

Så här står det om graviditetsdiabetes på internet:

”Under graviditeten ökar behovet av insulin dramatiskt men i de flesta fall kan kvinnan kompensera detta med att öka produktionen. Vid graviditetsdiabetes har insulinbristen blivit för stor, kroppens sockeromsättning blir störd och blodsockret för högt.
Graviditetsdiabetes drabbar mellan två och tre procent av alla gravida och sjukdomen innebär en ökad risk för komplikationer vid förlossningen.

Tillfällig insulinbrist

Drygt 2000 kvinnor om året får graviditetsdiabetes. Sjukdomen försvinner efter förlossningen men kvinnan har högre risk att senare i livet insjukna i vanlig diabetes.
Hormonella förändringar under graviditeten, ökade halter av bland annat progesteron och östrogen från moderkakan, gör att känsligheten för insulin minskar. Detta leder till att kroppen måste producera två till tre gånger mer insulin än normalt för att blodsockret ska hållas inom normala gränser.

Det är när behovet är större än vad kvinnan förmår producera som graviditetsdiabetes bryter ut. Sjukdomen kan komma när som helst men vanligen händer det efter 20:e graviditetsveckan. Det finns två varianter, dels en mildare form som kallas för nedsatt glukostolerans, dels en klar form av diabetes.”

”Graviditetsdiabetes drabbar 2-3 % av alla gravida”…..Just så ja, skulle gärna hört till de 97 övriga procenten. 

Hyvinvointi Terveys Raskaus ja synnytys