Valmistumisen ihanuus?

Valmistuminen on monelle iso asia ja hieno askel kohti aikuisuutta. Todellisuudessa riemu kestää yhden päivän ja sitten tajuaa, että ei se elämä aina mene niin kuin kuvittelee. Haluan kertoa omat kokemukseni ja jakaa omat neuvoni niille, jotka valmistuvat seuraavan vuoden aikana. Mikä on valmistumisen todellisuus, jos sinulla ei ole vielä mitään ajatusta miksi haluat tulla isona? Se yhden päivän suunnittelu, mekkojen valinta ja juhlien järjestäminen ei ole mitään verrattuna siihen mitä tapahtuu, kun pitäisi aloittaa työelämä. Tämä postaus keskittyy siihen, miten voit turvata itsellesi työpaikan jo opintojen aikana.

Enlight74.jpg

 

Vuosi sitten aloitin viimeisen vuoden yliopistossa, olin innoissani. Kohta se vihdoin on ohi ja kovan työn tulos tulee näkymään pankkitilillä. Odotukset tulevasta vuodesta olivat optimistiset. Pieni 10 000 sanan opinnäytetyö ei voi olla liian vaikea saada aikaiseksi. Toisin kävi. Aiheen keksimiseen meni paljon aikaa ja jos olisin miettinyt sen jo kunnolla valmiiksi kesäloman aikana olisi ollut paljon helpompaa. Luettavien artikkelien määrä kasvoi ja kasvoi, mutta samassa minusta tuli aiheeni asiantuntija. Olin innostunut aloittamaan työt omalla alallani, vaikka en edes tiennyt mikä se ala on.

Nyt toivon että olisin kirjoittanut lopputyöni eri aiheesta. Opinnäytetyö on todistus osaamisesta ja sen tekemisen varrella oppii niin paljon uutta. Jos se ei kiinnosta sinua ja liity siihen mitä haluat tulevaisuudessa, siitä ei ole paljoakaan hyötyä työnhaussa. Mutta ei mistään muustakaan oikein ole. Olen ollut tuskissani valmistumisesta asti: Elämäni oli tarkoitus muuttua, mutta mitään ei ole tapahtunut. Toinen toiveeni on että olisin mennyt työharjoitteluun. Täällä kolmas opiskeluvuosi on joko lisää opiskelua tai puolen tai koko vuoden työharjoittelu tai ulkomailla opiskelu. Päätin mennä helpointa reittiä ja vain opiskella lisää. Nyt onkin tosi vaikea löytää töitä, kun ei ole muuta tehnyt kuin kirjoittanut esseitä ja raportteja neljä vuotta.

 

Valmistuminen oli upea saavutus, mutta pian sen jälkeen ymmärsin, että se tutkintotodistus merkitsee hyvin vähän työhaastattelijoille, jotka haluavat tietää mitä oikeasti osaat. Monen Graduate program haun jälkeen totesin etten ikinä tule pääsemään kaikkia monimutkaisia vaadittuja nettitestejä läpi ja aloin hakea erilaisiin työpaikkoihin. Nando’s avasi sisäisen haun vuoropääliköksi ja hain tietysti niin kuin etukäteen olitiin puhuttu muutaman pomon kanssa. Tulosta ei kuitenkaan syntynyt ja työhön valittiin espanjalainen yhden lapsen äiti, jolla ei ollut mitään koulutusta taustalla. Niin kuin sanoin – se tutkintotodistus merkitsee hyvin vähän. Vaikka mahdollisuuksia yrityksessä on, ei ole minun vuoroni vielä tullut – olen luovuttanut, koska en usko haluavani tehdä ravintolapuolen töitä lopun elämääni. Kiinnostusta löytyy niin henkilöstöpuolelle kuin myös digitaaliseen markkinointiin ja niihin töihin olen hakenut. Haastattelukutsuja tuli muutama, mutta siitä huolimatta oikeaa työtä ei tuntunut löytyvän. Useimmiten en kuule mitään takaisin hakemuksestani, mikä todella lannistaa työnhaussa!

 

Tällä hetkellä jatkan työskentelyä Nando’s kanaravintolassa peri perin parissa. Olen Buddy Trainer ja vastaan uuden porukan treenaamisesta, mikä antaa minulle jotakin mihin keskittyä. Olen kuitenkin väsynyt – melkein neljä vuotta samaa työtä, jossa en enää opi mitään uutta. Näin valmistuneena se tuntuu ajan hukalta. Älä ole niin kuin minä ja lue nämä vinkit miten voit olla valmis työnhakuun jo ennen valmistumista!

 

 
Top 10 vinkit valmistumiseen valmistautumiseen

 

  1. Keskustele opinto-ohjaajan kanssa tulevaisuudesta ja luo selkeä suunnitelma missä haluat olla viiden vuoden päästä. Se ei ole kiveen kirjoitettu, mutta antaa sinulle selkeän reitin.
  2. Tee työharjoittelu juuri siinä työssä, jossa haluat olla ja kehittyä tulevaisuudessa. Valitse paras mahdollinen oppimiskokemus, joka valmistaa sinua antaen sinulle kyvyn tehdä työtä käytännössä.

  3. Kirjoita opinnäytetyö, josta voit puhua tulevaisuuden työnantajille ja vakuuttaa heidät tietotaidostasi. Varmista että olet kiinnostunut ja jopa intohimoinen valitsemastasi aiheesta.

  4. Suorita koulun ulkopuolisia kursseja, diploomeja, certifikaatteja, joilla voit todistaa osaamistasi tuleville työnantajille. Tämä näyttää, että olet motivoitunut oppimaan lisää. Microsoft Officen osaaminen on tärkeää melkein missä ammatissa tahansa.

  5. Käy tapahtumissa, verkostoidu ja tutustu alasi johtajiin. Tee hyvä vaikutus ja ehkä sinut muistetaan myöhemmin.

  6. Harrasta. Jokainen harrastus opettaa sinulle uusia pehmeitä taitoja kuten esimerkiksi tiimipelaamista ja järjestelmällisyyttä.

  7. Kehitä persoonallisuuttasi. En sano muutu ihmisenä, mutta tule itsevarmaksi ja tunne itsesi. Mikä tekee sinusta erilaisen? Miksi sinä tuot lisäarvoa työpaikalle? Minkälaiset ihmiset etenevät sinun alallasi parhaiten? Tuo esiin parhaat puolesi ja kontroloi huonot puolesi.

  8. Käytä uraneuvonta palveluja koulussasi. Kysy voivatko he auttaa haastatteluihin valmistautumisessa, CV:n kirjoittamisessa jne.

  9. Lue lisää artikkeleita, lue lisää sanomalehtiä, lue lisää alastasi ja näytä, että sinulla on palava halu tehdä juuri sitä työtä johon haluat. 

  10. Muista, että koulutus on vain minimi vaatimus. Mitä työnantajat haluavat ovat tietotaito ja kyky tehdä. He haluavat palkata oikean ihmisen heidän tiimiinsä ja siinä on aina riskinsä – mitä jos et olekaan se oikea ja hukkaavat resursejaan sinuun?

 

Follow my blog with Bloglovin

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *