Sisustustärpit
Kysymys: Ostimme hiljattain uuden asunnon ja aloitamme siellä remontoinnin. On aika valita kaakelit, värit ja muut… Olemme ihan pihalla. Mitkä ovat varmat sisustustärpit, joilla ei mene vikaan ja jotka ovat ajattomia ja kivan näköiset vielä 5 vuoden päästäkin?
Tähän on tosi vaikea antaa kovin valistunutta vastausta tuntematta tapausta tarkemmin, koska rakennuksen tyyli ja aikakausi vaikuttavat pintamateriaalien, värien ja sisustuksen tyylin valintaan niin olennaisesti. MUTTA toki on jotain nyrkkisääntöjä, jotka saattavat helpottaa valintaa.
Jos perehtyy hieman siihen mitä pintamateriaaleja talon rakennusvuotena käytettiin, ei voi mennä vikaan. Tämä ei tarkoita sitä, että pitäisi luoda kotimuseo, jossa kaikki on autenttista 30-lukua, mutta ei kuitenkaan kannata luoda viktoriaanista idylliä 70-luvun elementtitaloon tai 60-luvun retrotunnelmaa jugendlinnaan. Kuulin hiljattain rintamamiestalosta, joka oli sisustettu marokkolaistyylliin – A P U A. Historiallisia vaikutteita ei tarvi ottaa suorina lainoina, vaan ne voivat inspiroida pikemminkin ajatustasolla. Esimerkiksi 60-luvulla rakennettuun taloon sopivat voimakkaat värit, mutta pelkistetyt muodot. Ystäväni sanoi kerran, että suunnittelijana hänellä ei ole mitään omaa tyyliä, koska kaikki kohteet on niin erilaisia. On voitava sopeutua erilaisiin tilanteisiin. Alla olevat esimerkit ovat molemmat kaakeleista, joita rakastan, mutta ne tuskin sopisivat samaan kohteeseen. Ylempi on Belgialainen Emery et Cie, alempi hollantilainen Dtile.
On kuitenkin olemassa joitain tärppejä, jotka ainakin minun mielestäni sopivat melkein tilanteeseen kuin tilanteeseen. Valkoinen kiiltävä 15 x 15 laatta sopii melkein mihin vaan. Se on vähän niin kuin laatan arkkityyppi. Tällainen on esimerkiksi Pukkilan harmony-sarjan laatta, jota olen itse käyttänyt omissa kodeissani tiililadottuna, mutta nyt on alkanut taas tuo ihan perus gridi houkuttelemaan.
Lattiaan voisi vastaavanlainen varma valinta olla vaalea tai tiilienpunainen matta puristelaatta joko neliskulmaisena tai kuusikulmaisena. Kuvan laatat ovat Rakennusapteekista (ihan mahtava perinnerakentamiseen erikoistunut liike Billnäsissä), mutta vastaavia saa myös Pukkilasta.
Lattiamateriaaleista parketti sopii useimpiin paikkoihin. Useimmat valitsevat helposti itse asennettavan lukkoponttiparketin, mutta jos on yhtään budjetissa varaa ja jos tietää asuvansa kodissa pitkään, kannattaa satsata oikeaan parkettiin – sellaiseen, joka liimataan paikalleen. Suurin ero näiden kahden välillä on että oikea parketti vanhenee kauniisti ja kestää vuosikymmeniä. Se on oikeastaan kauniimpi parinkymmenen vuoden kuluttua kuin uutena. Lukkoponttiparketissa puu on ohuempaa ja vaikka se kestääkin yhden hionnan, alkaa puu väistämättä elää, jolloin sauvojen väliin tulee raot. Meillä itsellä on kotona lukkoponttiparketti (koska muuhun ei ollut varaa) ja se on neljän vuoden jälkeen oikein hyvässä kunnossa, mutta ei se ikuinen ole. Kuvassa kaunis kalanruotoparketti, jossa jokainen puuosa on liimattu paikoilleen erikseen ja siksi puun eläminen ei haittaa.
Maaleja valittaessa nyrkkisääntö on että katto kannattaa olla puhtaan valkoinen ja matta ja ikkunasyvennykset puhtaan valkoiset ja kiiltävät. Itse olen sitä mieltä, että puhtaan valkoiset seinät sopivat loft-henkiseen teollisuustilaan, mutta muualle kannattaa valita sävytetty maali. Hieman sävytetty valkoinen näyttää silti läheltä valkoiselta, mutta se on hieman pehmeämpi ja luonnollisempi useimpiin tiloihin. Alla on pari sävyä, joita olen itse käyttänyt.
Tapetteihin pätee sama kuin muihin valintoihin, eli kannattaa valita sellainen, joka puhuu samaa kieltä talon arkkitehtuurin kanssa. Joka kerta kun käyn Tapettitalossa (Helsinkiläinen tapettilegenda) löydän jonkun uuden tapetin, koska jokainen asunto on niin erilainen, että ei ole olemassa mallia, joka sopisi mihin vaan.
Ja lopuksi: muistakaa, että jos vanhassa asunnossa on alkuperäinen keittiö, SEN PURKAMINEN ON VÄÄRIN. Don’t do it! Vanhat kokopuiset keittiöt ovat selvinneet 2000-luvulle siksi koska ne on hyvin tehty hyvistä materiaaleista. Niitä voi korjata ja muokata ja esimerkiksi korottaa jos vuosisadan alun mitoitus nyppii. Nykyään melkein kaikki keittiöt, kalliitkin, tehdään pinnoitetusta levystä, ja ovat elinkaarensa päässä siinä vaiheessa kun 50-luvun keittiö kaipaa ehkä uutta maalia pintaan.
Heippa Elina!
Tosi kivalta vaikuttaa tämä viikon demoblogi! Seuraan mielelläni ja innostuin niin paljon, että sormeni vain naputtelivat tekstiä ja tadaa!, blogiin tuli juttu. 🙂 Linkki ohessa.
http://whitefresh.blogspot.com/2012/01/vinkki-sisustusneuvoja-lippakioskista.html
Totta kai jokainen voi tehdä omasta kodistaan juuri sellaisen kun haluaa. Tässä olikin tarkoitus vastata kysymykseen, että mikä on varma valinta jos ei itse ehdi tai osaa valita. Ja maalarinvalkoinen on minunkin mielestä ikävä sävy, se on aika kylmä, enkä oikein ymmärrä miksi sitä niin usein käytetään.
Ammattilaista kannattaa pyytää avuksi jos on sellainen tilanne että ei itse ehdi tai osaa miettiä vaihtoehtoa – se maksaa itsensä takaisin säästetyssä ajassa. Ja sisustusarkkitehti ei yleensä ole tv:n sisustusohjelmien kaltainen diktaattori joka tulee ja tekee oman mielensä mukaan. Yleensä suunnitelmaa viedään asukkaan kanssa keskukstellen eteenpäin.
Emery et cie:n laatat eivät ole edullisia, mutta eivät mitään ihan sikakalliitakaan. Hintaan vaikuttaa kuitenkin se että kun ne pitää tilata Belgiasta, hinta helposti tuplaantuu kuljetuskustannusten takia. Mutta Brysselin liikkeessä kannattaa ehdottomasti käydä jos siellä päin käy, ihan tunnelman takia.
Pääasia että vanha keittiö meni kiertoon. Huuto.net on ihan ykkönen.