Bologna – la dotta, la grassa, la rossa

Näin sanotaan Bolognasta, joka sijaitsee Pohjois-Italiassa Emilia-Romangan alueella ja jota pidetään yhtenä ruokakulttuurin keskittymistä. Vapaasti käännettynä la dotta viittaa oppineeseen sillä Bolognasta löytyy maailman vanhin yliopisto (v. 1088), la grassa vastaavasti rasvaiseen/ lihavaan johtuen loistokkaasta ruuasta sekä la rossa, jolla viitataan politiikkaan, sillä Bologna on ollut antifasistinen toisesta maailman sodasta lähtien sekä kaupungin punatiilestä rakennettuihin kattoihin.

Vietimme Bolognassa kolme kokonaista päivää, su-ti. Roomasta Bolognaan pääsee helposti junalla, matka n. 2,5 h ja liput saa parilla kympillä per suunta. Koska olimme kaupungissa ensimmäistä kertaa, päivät kuluivat nähtävyyksiä ja kaupunkia katsellen sekä tietenkin syöden.

Nähtävyydet
Hotellimme oli Nuovo Porto Hotel, josta oli n. 1 km keskusaukiolle Piazza Maggiorelle. Kyseisellä piazzalla on myös Fontana del Nettuno -suihkulähde sekä maailman viidenneksi suurin basilikakirkko San Petronio. Läheisyydestä löytyi myös ”kaksi tornia” Le Due Torri sekä kirjasto Salaborsa, joka on rakennettu jo vuonna 189 eK., mutta muutettu kirjastoksi 2001.

  
Markkinapaikat ja kauppahallit

Suosittelen lämpimästi vierailemaan, Bolognassa näitä oli useampia, mutta kävimme kahdella eniten mainostetuimmalla. Piazza Maggioren läheisyydestä alkaa alue nimeltä Quadrilatero, jonka kapeiden kujien lomasta löytyy ravintoloita ja myymälöitä joka lähtöön. Alue on toiminut keskiajoilta lähtien kauppapaikkana ja sen keskeisin paikka on nimeltään ”mercato di mezzo”, nykyään via Rizzoli. Ravintoloita löytyy vaikka kuinka, mutta et tule olemaan alueella yksin eli pöydän saaminen voi olla haaste. Onneksi vaihtuvuus on melko suurta eikä meidän tälläkään kerralla tarvinnut nälkää nähdä.

Lisäksi vierailimme Mercato delle Erbe nimisessä kauppahallissa, jossa piti vain pyörähtää, mutta loistavan palvelun, ilmaisen naposteltavan ja ennen kaikkea ilmaisen extralasin proseccoa, istuimmekin hetken ravintolassa nimeltä Quaranta100 – Sapori Bolognesi.

 ’


Ravintolat

Quadrilateron alueelta löytyy myös Bolognan vanhin pubi, Osteria Dal Sole, joka ollut samassa paikassa vuodesta 1465. Vaikka paikan nimessä on mainittu osteria, ei sieltä saa ruokaa, mutta BYOF meiningillä toimitaan eli ”bring your own food”. Ylipäätään Bolognassa paikallisena erikoisuutena voi pitää valkoviiniä, jossa hieman kuohua, nimeltään pignetto. Kyseinen paikka tarjoillut sitä aina ja tänäkin päivänä sitä sai 2 e lasi. Paikka on vaikea löytää, sillä se sijaitsee pienistä kujista melkein pienimmällä eikä se itseään mainosta. Paikan tunnistaa oven yläpuolella olevasta kyltistä ,jossa lukee Vino = viini.

        

Ensimmäisenä iltana söimme hotellin lähellä olevassa ravintolassa Ristorante Il Moro ja maistoin ensimmäisen kerran tortellineja ricotta-pinaattitäytteellä, gorgonzola-kastikkeella saksanpähkinöiden kera ja voi jumpe oli hyvää! Alkupalalautanen Bolognassa sisältää lähtökohtaisesti lihaa, joista heidän oma erikoisuutensa on mortadella eli persuhenkisesti esiteltynä lauantaimakkara.

  

Seuraavana päivänä saimme maittavan illallisen ravintolassa Osteria De’Poeti ja ymmärrän miksi paikka löytyi yhdeltä paikallisten suosikkilistalta, sillä ravintolaan ei olisi oikein sattumalta voinut löytää. Hyvin perinteinen ravintola ja maukasta, runsasta ruokaa. Alkupaloiksi tietenkin antipasti misto eli sekoitus lihoja ja juustoja, pääruuaksi mieheni otti lasagna verde al ragu ja minä paikan erikoisuuden, mozzarellajuustolla täytetty kalkkuna, jonka päälle kääritty prosciutto-kinkku. Jälkiruuaksi grapan kanssa tietenkin pannacotta.

  

Viimeisenä iltana ystäväni saapui Suomesta ja kävimme syömässä ravintolassa Trattoria del Rosso. Mahat saatiin täyteen tälläkin kertaa ja kokeilin paikallista herkkua”tortelloni in broth” eli lihatortellineja liemessä. Huuhtelin sopan alas tietenkin milläs muulla kuin pignetto-viinillä.

Seuraavana päivänä mieheni palasi Roomaan ja itse jatkoin matkaa ystäväni kanssa autoillen kohti Riccionea. Olimme reissussa ke-la ja ehdimme vaikka ja mitä, tästä kooste luvassa myöhemmin. Nyt nokka kohti kaikkien kehumaa Firenzeä <3

kulttuuri matkat ruoka-ja-juoma
Kommentit (1)
  1. Mrs Suvanto
    23.3.2019, 09:54

    Ihanaa Firenzeä teille! Nälkä tulee sun ruokakuvia katsellessa. Pikku oikaisu; me oltiin matkassa ke-su.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *