Lohtua kylmään ja pimeään
Pad Thai on helppo ja nopea lohturuoka. Aina yhtä luotettava! Tulimme Katin kanssa yksi ilta täysin luita myöten jäässä nälkäisinä meille. Mielemme teki jotain nopeaa ja lämmittävää ruokaa, joka lohduttaisi tässä loputtomassa pimeydessä. Mitäpä muuta se olisikaan ollut kuin luotto Pad Thai!
Pad Thain onnistumisen kannalta tärkeintä on hyvät esivalmistelut ja oikea ajoitus. Ota kädenulottuville kaikki tarvittavat aineet ja tee kaikki mahdollinen esivalmistelu ennen kuin laitat lieden tulille, sillä ruoka valmistuu sen jälkeen yllättävän nopeasti. Ruoka on helppo, mutta vaatii todennäköisesti vierailun aasialaiseen markettiin. Voin kuitenkin luvata, että kun kerran ostat ainekset tähän, teet tätä niistä vielä monesti. Omasta ruokakomerostani ohjeen kastikkeet löytyvät aina.
Pad Thaista saa helposti myös täysin vegaanisen version jättämällä kananmunan pois ja käyttämällä kalakastikkeen sijasta soijakastiketta. Tämä on myös laktoositon ja gluteeniton (kunhan muistat tarkistaa kaikkien aineiden gluteenittomuuden, esim soijakastike sisältää usein gluteenia!).
Pad Thai
Kastike:
4 rkl tamarinditahnaa
3 rkl palmusokeria (tai tavallista sokeria)
3 rkl kalakastiketta (tai vaaleaa soijakastiketta)
1rkl Srirachaa
3rkl vettä
100 g litteitä riisinuudeleita
n. 300 g maustamatonta tofua
2 salottisipulia
3 valkosipulin kynttä
chilihiutaleita oman maun mukaan
n. 1 dl säilöttyä makeaa valkoretikkaa (Paketissa pitäisi lukea “sweet preserved daikon radish”. Tämän kanssa on oltava tarkkana, että ostaa juuri tuota makeaa versiota, sillä se toinen on todella suolaista! Jos et kuitenkaan tätä löydä, ei huolta, onnistuu ilmankin.)
tilkka öljyä
vettä
2 kananmunaa
200g mungpavun ituja
muutama kevätsipulin varsi
n. 1 dl suolapähkinöitä
1 lime
Laita nuudelit likoamaan kylmään veteen hyvissä ajoin. Niiden on liottava vähintään tunti, kunnes ne muuttuvat veteliksi. Ei haittaa vaikka ne unohtuisivat veteen vähän pidemmäksikin aikaa.
Sekoita kaikki kastikkeen aineet pieneen kulhoon. Jos tuntuu että sokeri ei sula seokseen, voi sitä mikrottaa hetken. Voit maistaa kastiketta. Siinä pitäisi olla tasapainossa makeus, suolaisuus ja happamuus. Kuutio sipuli, valkosipuli ja tofu pieniksi kuutioiksi. Valkoretikka on usein valmiina suikaleina, mutta jos ei, kuutioi se myös. Huuhtele idut kylmällä vedellä. Leikkaa kevätsipulit 3 sentin mittaisiksi paloiksi, ja rouhi suolapähkinät pieneksi muruiksi. Riko kananmunat pieneen kulhoon ja vatkaa kevyesti haarukalla rakenne rikki.
Kun kaikki esivalmistelut on tehty, on aika laittaa wok-pannu kuumenemaan. Suosittelen valmistamaan Pad Thain mahdollisimman isossa wok-pannussa. Itse teen usein niin suuren määrän, että pannun reunat meinaavat loppua kesken. Kaada pannuun tilkka öljyä. Kun se on kuumentunut, lisää salottisipuli, valkosipuli, tofu, valkoretikka ja chilihiutaleet. Paista kunnes sipulit ovat kuultavia ja tofu saanut vähän väriä pintaan. Kaada pannuun valutetut nuudelit ja kastike. Hauduta, kunnes nuudelit ovat imeneet kaiken nesteen. Testaa nuudeleiden kypsyys. Lisää vettä vähän kerrallaan tarvittaessa.
Työnnä nuudeliseos pannun nurkkaan ja kaada tilkka öljyä tyhjään nurkkaan. Kaada kananmunat pannuun, mutta pidä ne erillään nuudeleista. Sekoita kananmunia kevyesti niin, että niistä tulee isohkoa kokkelia. Kun munat ovat lähes kypsiä sekoita ne nuudeleiden joukkoon. Lisää idut ja jatka wokkausta hetki. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon kevätsipulit ja suolapähkinärouhe. Kevätsipulista ja pähkinöistä voit jättää osan koristelua varten. Kokoa annos lautaselle, purista limelohkosta mehut päälle ja nauti!
Suvi