Melanzane alla parmigiana – klassikolla mennään

IMG_0780 (1).jpg

Jatketaanpa täältä alkutalven pimeydestä helppojen suosikkiohjeiden kanssa! 

Rakastan kaikkea suuhunpantavaa, mikä on kuorrutettu lämpimällä tomaattikastikkeella ja sulaneella juustolla. Tai en kaikkea, mutta jätetään hävyttömyydet sikseen. Tiedän tomaatin ja juuston olevan intohimon kohteina varsin geneeriset, mutta en oikeastaan välitä. Rakastan niitä. Tässä ohjeessa pääraaka-aineena toimii niiden lisäksi munakoiso, josta myös olisi yksi tuhma vitsi varastossa, mutta blogi on niin alussa, että tasoa on vielä pakko pitää yllä.

Ennen ohjeen jakoa puhutaan hetki päivän polttavasta kysymyksestä: pitääkö munakoisot itkettää?
Nykyiset munakoisolajikkeet eivät ole enää kovinkaan kitkeriä, joten maun vuoksi ei. Rakennetta itketys kuitenkin parantaa – viipaleet pysyvät timakampina eivätkä ime itseensä öljyä niin paljon. Muistisääntönä voinee pitää, että jos jotakuta haluaa keittiössään itkettää, niin munakoisoa sitten.

Melanzane alla parmigiana

2 pientä (luomu)munakoisoa
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 purkkia mutti-tomaattimurskaa
2 mozzarellaa
hyvä pala parmesaania
ruukku tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
1 rkl sokeria
suolaa
mustapippuria

Tee ensin tomaattikastike. Silppua sipulit ja kuullota niitä pannussa öljyssä viitisen minuuttia. Lisää puolet tomaattimurskasta sekä sokeri ja anna hautua 10 minuuttia. Sitten voit heittää joukkoon lopun tomaattimurskasta ja jatkaa hauduttamista vielä toiset 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Hautumisen aikana ehdit viipaloida munakoisot vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ja itkettää tai jättää itkettämättä. Kun saat hellalle tilaa, voit alkaa paistella munakoisoviipaleita pannulla tilkassa öljyä. Ne saavat ottaa vähän väriä ja toki pehmentyä.

Viipaloi mozzarella ja raasta parmesaani. Sitten pääsetkin miellyttävimpään vaiheeseen: kokoamiseen. Kaada uunivuoan pohjalle tilkka kastiketta, asettele sen päälle munakoisoviipaleita, sitten tomaattikastiketta, mozzarellaviipaleita, parmesaania ja basilikanlehtiä. Toista niin pitkään, että vuoka tai ainekset loppuvat kesken. Jätä päällimmäiseksi tomaattikastike-juustokerros.

Paista 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Uunista oton jälkeen kannattaa maistamista malttaa ainakin 10 minuuttia eli pidempään kuin minä, jonka kieli on edelleen palanut.

IMG_0784.jpg

IMG_0810 (2).jpg

Ruoka sai jälleen kerran yleisön hyväksynnän, joten tuskin olen tämän rakkauteni kanssa yksin. Tai jos olen, niin en ainakaan onneton.

Kati

koti ruoka-ja-juoma