Melanzane alla parmigiana – klassikolla mennään

IMG_0780 (1).jpg

Jatketaanpa täältä alkutalven pimeydestä helppojen suosikkiohjeiden kanssa! 

Rakastan kaikkea suuhunpantavaa, mikä on kuorrutettu lämpimällä tomaattikastikkeella ja sulaneella juustolla. Tai en kaikkea, mutta jätetään hävyttömyydet sikseen. Tiedän tomaatin ja juuston olevan intohimon kohteina varsin geneeriset, mutta en oikeastaan välitä. Rakastan niitä. Tässä ohjeessa pääraaka-aineena toimii niiden lisäksi munakoiso, josta myös olisi yksi tuhma vitsi varastossa, mutta blogi on niin alussa, että tasoa on vielä pakko pitää yllä.

Ennen ohjeen jakoa puhutaan hetki päivän polttavasta kysymyksestä: pitääkö munakoisot itkettää?
Nykyiset munakoisolajikkeet eivät ole enää kovinkaan kitkeriä, joten maun vuoksi ei. Rakennetta itketys kuitenkin parantaa – viipaleet pysyvät timakampina eivätkä ime itseensä öljyä niin paljon. Muistisääntönä voinee pitää, että jos jotakuta haluaa keittiössään itkettää, niin munakoisoa sitten.

Melanzane alla parmigiana

2 pientä (luomu)munakoisoa
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 purkkia mutti-tomaattimurskaa
2 mozzarellaa
hyvä pala parmesaania
ruukku tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
1 rkl sokeria
suolaa
mustapippuria

Tee ensin tomaattikastike. Silppua sipulit ja kuullota niitä pannussa öljyssä viitisen minuuttia. Lisää puolet tomaattimurskasta sekä sokeri ja anna hautua 10 minuuttia. Sitten voit heittää joukkoon lopun tomaattimurskasta ja jatkaa hauduttamista vielä toiset 10 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Hautumisen aikana ehdit viipaloida munakoisot vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ja itkettää tai jättää itkettämättä. Kun saat hellalle tilaa, voit alkaa paistella munakoisoviipaleita pannulla tilkassa öljyä. Ne saavat ottaa vähän väriä ja toki pehmentyä.

Viipaloi mozzarella ja raasta parmesaani. Sitten pääsetkin miellyttävimpään vaiheeseen: kokoamiseen. Kaada uunivuoan pohjalle tilkka kastiketta, asettele sen päälle munakoisoviipaleita, sitten tomaattikastiketta, mozzarellaviipaleita, parmesaania ja basilikanlehtiä. Toista niin pitkään, että vuoka tai ainekset loppuvat kesken. Jätä päällimmäiseksi tomaattikastike-juustokerros.

Paista 200-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia. Uunista oton jälkeen kannattaa maistamista malttaa ainakin 10 minuuttia eli pidempään kuin minä, jonka kieli on edelleen palanut.

IMG_0784.jpg

IMG_0810 (2).jpg

Ruoka sai jälleen kerran yleisön hyväksynnän, joten tuskin olen tämän rakkauteni kanssa yksin. Tai jos olen, niin en ainakaan onneton.

Kati

koti ruoka-ja-juoma

Onks soppaa?

*Tuotteet saatu blogin kautta.

No on! Ja paljon.

Aloitan reseptien tuputtamisen teille yhdelle lempiraaka-aineistani syvään kumartavalla ohjeella – kurpitsakeitolla.

Ylistän ensin hetken talvikurpitsaa. Tyylikkään ja ajattoman ulkomuotonsa lisäksi talvikurpitsa on äärettömän kärsivällinen kaveri. Se jaksaa kasvaa pitkälle syksyyn ja säilyy poimimisensa jälkeen jopa kuukausia odottelemassa innokasta kokkia. Moni tuskin pystyisi samaan – en edes lähde vertaamaan kurpitsan pitkää pinnaa omaani. Joka on siis uskomattoman lyhyt.

Talvikurpitsan kotimainen sesonki sijoittuu syys-lokakuulle, joten viimeiset hetket viettää aikaa tämän ihastuttavan herrasmiehen kanssa alkavat olla käsillä. Sen kanssa voi tehdä vaikka mitä: viedä pataruokiin, makeisiin leivonnaisiin tai hilloihin; käyttää mausteöljyllä siveltyinä lohkoina sellaisenaan uunissa tai tutustuttaa esimerkiksi puuron sekaan. Tänään herran kanssa tehdään kuitenkin soppaa – tosin hieman erilaisella twistillä kuin ennen. Perinteinen tuore timjami uupui tällä kertaa työtasolta, joten päätin sovittaa keiton joukkoon klassisen suomalaisen luonnonyrtin nokkosen vahvaa sekä helposti metsistämme löytyvän suppilovahveron makeaa makua. Toimi mainiosti.

IMG_0161.jpg

IMG_0168.jpg

IMG_0186.jpg

Kurpitsasoppa

1 suuri kurpitsa
2 dl kaura- tai kuohukermaa
n. 8 dl kasvislientä
2 salottisipulia
3 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
nokkosyrttiöljyä*
voita
nokkosvahverosuolaa*
ripaus muskottipähkinää
mustapippuria

Sipaise uuni lämpenemään 180 asteeseen. Puolita kurpitsa ja leikkaa se lohkoiksi. Riipaise kurpitsan sisältä samalla siemenet sivuun odottelemaan, palataan niihin myöhemmin.

Asettele kurpitsalohkot levälleen pellille. Lorauta niiden päälle oliiviöljyä ja iske uuniin paahtumaan noin 40 minuutiksi. Putsaa sillä aikaa siemenet. Irrota siemenistä enimmät rihmat käsin ennen kuin huuhdot ne siivilässä. Kuivaa sen jälkeen siemenet huolellisesti niin, että ne eivät jää limaisiksi, sillä kukaan, varsinkaan paistinpannu, ei pidä limaisuudesta. Paahda siemenet kuivalla pannulla ja siirrä kippoon. Tipauta perään muutama pisara nokkosyrttiöljyä sekä pari rouhaisua nokkosvahverosuolaa, sekoita ja jätä jäähtymään.

Silppua salotti- ja valkosipulit. Pohdi, Olisivatko kurpitsat nyt valmiita tulemaan ulos uunista. Jos eivät, ota lasi viiniä odottelun tueksi. Jos ovat, ota ne ulos ja riipaise niistä veitsellä kuoret irti ja lohko pienemmiksi paloiksi, jos siltä tuntuu. Kuullota sipulisilppua kattilassa voin kera viitisen minuuttia ja heitä sen jälkeen niiden kanssa muhinoimaan kurpitsapalat vielä muutamaksi minuutiksi. Lisää sen jälkeen kasvisliemi ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella, lisää kerma ja mausta nokkosvahverosuolalla, muskottipähkinällä ja mustapippurilla. Kuumenna ja ole tyytyväinen itseesi. Myhäillen voitkin sitten siirtää keiton lautaselle ja ripotella sen päälle siemeniä. Ja jos oikein villiksi heittäydyt, esimerkiksi aloittaa syömään.

IMG_0170.jpg

IMG_0176.jpg

Nokkosyrttiöljy ja nokkosvahverosuola ovat muuten molemmat Helsinki Wildfoodsin käsialaa. Tuotteita myy Helsingissä ainakin Stockmann, osa K-marketeista, Punnitse & Säästä sekä Ruohonjuuri. Suosittelen vesikielellä lisäämään nämä tuotteet kuivakaapin keskeisimmän hyllyn etunokkaan, sillä ne eivät ole ainakaan tässä keittiössä jääneet yhden, kahden tai edes kymmenen reseptin ihmeiksi. Voin luvata, että niitä tullaan täällä blogin puolella hyödyntämään jatkossakin. Istuvat omaan ideologiaani nimittäin sen verran mukavasti.

IMG_0175.JPG

IMG_0185.JPG

Eipä sitten muuta. Pus pus ihana kurpitsa ja Helsinki Wildfoods!

Kati

Ps. Tarkkasilmäisimmät saattoivat huomata, että tykkään vähän paksummasta keitosta. Jos sinä et, se on ok, kaikki eivät ole yhtä rajuja. Voit siis halutessasi pistää sopan joukkoon kasvislientä muutaman desin enemmän.

koti ruoka-ja-juoma