Ajatuksia Suomen ja Espanjan väliltä

Ihanaa itsenäisyyspäivää kaikille <3

Ajattelin koota teille ajatuksia tämän juhlapäivän kunniaksi, mitä ikävöin Suomesta ja mitä havaintoja olen tehnyt Suomen ja Espanjan välillä. Tämä päivä on myös Espanjassa vapaapäivä, sillä täällä juhlitaan maan perustuslakia.

ikävöin:

koulutusta ja yliopistoa Tämän on vaan pakko olla listassani nro1. Väitän, että en ole ikinä ollut Suomessa oppitunnilla/luennolla, että olisin sen jälkeen tosissani ”tätä en tarvitse ikinä elämässäni”. Voin kertoa, että Espanjassa olen sitä vähän väliä. Suomessa opetetaan selkeitä johdonmukaisia kokonaisuuksia laaja-alaisesti. Opettajat ovat motivoituneita ja opettajat käyttävät usein monenlaisia oppimistapoja (ryhmät, itsenäinen työskentely yms.) Suomessa on myös ihan uskomatonta, että ei ole väliä opiskeletko Kainuussa vai Pirkanmaalla, niin silti koulutus on hyvää ja kouluja ei liikaa vertailla keskenään. 

kahvia  Ihan mieletön ikävä. Paras tunne ikinä, kun menee vanhemmille/isovanhemmille ja siellä on aina kahvipannu kuumana. Niin ihana kulttuuri, että kahvia juodaan pitkin päivää ja istutaan alas pöydän ääreen porukalla ja juodaan kahvia :D. Meillä ei ole täällä kahvinkeitintä ja juon kahvia vain muutaman kupin viikon aikana, jotka ostan kahvilasta. 

kouluruokaa  Tulen varmaan olemaan taivaassa kun pääsen pitkästä aikaa yliopiston ruokalaan. Tuntuu nyt ihan uskomattomalta, että siellä on joka päivä eri ruokaa monessa eri ravintolassa hintaan 2,6e! Täällä on joka päivä samaa ruokaa suht kalliiseen hintaan, enkä käy siellä ikinä. Joten tätä ikävä <3 helpottaa myös arkea, kun ei tarvitse itse keksiä mitä syö.

lämpimiä taloja  Suomessa voi aina mennä ulkoa sisälle lämmittelemään. Talot ovat niin hyvin rakennettuja! Täällä tilanne on sisällä melkein pahempi kuin ulkona.

 
IMG_20180228_152339_1.jpg

hanavettä Miten helppoa ja ihanaa, että kotona hanasta tulevaa vettä voi juoda ja se on hyvää! Unohdan täällä liian usein ostaa vettä ja sitten kotona ollaan suu kuivana.

täsmällisyyttä Naurettiin veljeni kanssa, että kun Suomessa opiskellaan vieraita kieliä niin ensimmäisen viikon aikana on jo opetettu ”Anteeksi, että olen myöhässä”. Ihmiset ovat niin täsmällisiä ja aikatauluihin voi luottaa. Tavallaan kuitenkin olen alkanut tykkäämään myös siitä espanjalaisten huolettomuudesta tämän suhteen.. hmmm 😀

saunaa Parasta mennä syksyllä ja talvella saunaan lämmittelemään <3. Täällä on nyt ”talvella” jatkuva syväjää päällä, joten olisi ihanaa päästä saunaan. Kaverini ovat ihan ihmeissään kun kerroin, että Suomessa melkein kaikissa kodeissa/taloyhtiöissä on sauna ja se on monille ehto ostaessa asuntoa. He olivat myös siitä huvittuneita kun kerroin, että viimeinen asia mitä halusin tehdä Suomessa oli päästä mökille saunaan. Tätä ei ehkä voi oikein muut tosissaan ymmärtää kuin suomalaiset. Ja mitä muuta saunaan liittyy niin onhan se hauskaa, että järjestetään saunailtoja ja saunominen on ohjelmanumero jouluna ja juhannuksena. 😀

 

IMG_20180727_231044.jpg

 

muut havainnot Suomesta verrattuna Espanjaan:

vuodenajat Oikeasti niin ihanaa, kun huomaa ulkona missä vuodenajassa mennään. Syyskuu tuntuu syyskuulta ja helmikuu helmikuulta. Täällä oli ihan just äsken kesä ja pian on jo joulu! Ei voi ymmärtää. Joulufiilistä saa hakea ihan keinotekoisesti :D. Kuitenkin yksi syy miksi olen Sevillassa on lämmin ilmasto, joten en voi valittaa esim lämpimästä joulukuusta <3

aamuelämä En keksinyt tälle mitään hyvää sanaa, mutta tarkoitan sellaista aamuista kulttuuria mikä Suomessa on. Koulu ja työt alkavat usein klo 8 ja on ihan ok ainakin omalla työpaikallani mennä sinne jo klo 6. Kahvilat aukeavat Suomessa varmaan 7-7:30 aikaan suurin osa ja aamut käynnistyvät suht. aikaisin. Espanjassa ensimmäiset kahvilat availevat 9 jälkeen ja oppitunnit alkavat aikaisintaan klo 9.

liikenne Tämä mielestäni toimii Suomessa ihan eri systeemillä kuin täällä. Tööttiä painetaan kun on oikeasti joku ongelma, ei parkkeerata miten sattuu, ei jäädä huutelemaan/riitelemään toisille kuskeille keskelle katua jos on ongelma, bussit kulkevat aikatauluissa jne.

pukeutuminen Täällä pukeudutaan paljon tyylikkäämmin kuin Suomessa. Suomessa on ihan ok mennä tuulipuvussa yliopistolle tai Sokokselle, mutta täällä en ole nähnyt sellaista.

äänenkäyttö Vitsit mikä meteli lähtee lapsista kun ne on välitunnilla, ihmisistä kun ne on metrossa, naapureistani jne. Täällä normaalin puheen desibelit kohoavat paljon korkeammalle kuin Suomessa. Ikinä ei tarvitse sanoa, että puhuisitko kovempaa :D!

IMG_20180228_153417.jpg

 

Tässä muutamia ajatuksia. Loppujen lopuksi ne asiat mitä itse kaipaan tietty ihmisten lisäksi, ovat aivan perusasioita. Ei normaalisti arjessa edes huomaa, miten onnelliseksi ihan perusjutut tekevät. Se, että voi juoda hanavettä tai että ei tarvitse laittaa kaasua päälle ennen suihkua, helpottavat oikeasti elämää aika paljon.

On ihanaa olla suomalainen ja puhua niinkin harvinaista kieltä kuin suomi. Ainoana suomalaisena yritän pitää lipun korkealla täällä. Monesti joku on tullut kysymään tapahtumissa että ’ootko sää se ainut joka on Suomesta?’ tai ’onko Suomessa oikeasti oma kieli, luulin että puhutte vain englantia’. Siitähän vasta iloa saadaankin, kun alan sitten puhumaan sitä harvinaista kieltä. Näihin olettamuksiin ja hauskoihin ajatuksiin Suomesta olenkin törmännyt monesti ja niistä voisin kirjoittaa kokonaisen kirjan. 

Näihin ajatuksiin, hyvää itsenäisyyspäivää Suomi 101v <3

 
IMG_20180505_155225.jpg

 

IMG_20180609_202605.jpgIMG_20180331_201756.jpg

IMG_20170722_110753.jpg

 

Tässä vielä lyriikkaa joululaulusta, josta tullut niin tärkeä tänä jouluna <3

”Miss’ sypressit tuoksuu nyt talvellakin, istun oksalla uljaimman puun, miss’ siintääpi veet, viini on vaahtovin ja sää aina kuin toukokuun. Ja Etnanpa kaukaa mä kauniina nään, ah, tää kaikki hurmaa ja huumaapi pään, ja laulelmat lempeesti lehdoissa soi, sen runsaammat riemut ken kertoilla voi!

Sä tähdistä kirkkain nyt loisteesi luo sinne Suomeeni kaukaisehen! Ja sitten kun sammuu sun tuikkeesi tuo, sa siunaa se maa muistojen! Sen vertaista toista en mistään ma saa, on armain ja kallein mull’ ain Suomenmaa! Ja kiitosta sen laulu soi Sylvian ja soi aina lauluista sointuisimman.”

 

 
 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *