Kymmenen yllätystä vaihdossa

Moi <3

Haluaisin kirjoittaa teille erityisesti tuleville vaihtareille siitä, mitä yllätyksiä olen kohdannut täällä, mistä olisi voinut tietää jo etukäteen. Toki jokainen kohtaa eri ”ongelmia” eri maissa, sillä minun haasteeni täällä eivät välttämättä ole ongelmia esim. Saksassa tai Jenkeissä. Myös jokainen kohtaa erilaisia ongelmia, sillä ongelmat toisille, eivät ole välttämättä ongelmia toisille. Tässä alla listattuna minun näkemyksiäni. 🙂

1. siivous

Tämän tavallaan tiedostin etukäteen, että ulkomailla ei esim. tiskata tiskiharjalla, vaan pesusienellä. Otin Suomesta mukaan tiskiharjan (Aino-merkkisen tietty 😉 ) , mutta olisi pitänyt ottaa myös rättejä. Jatkuvasti minua ärsyttää pestä keittiötä pesusienellä, joka on imaissut jo moneen kertaan kaiken lian itseensä. Meillä ei ole kotona täällä imuria ja lattiat lakaistaan luudalla ja pestään moppaamalla. Likaa on myös jatkuvasti lattialla, sillä ollaan kengät jalassa kotona. Voin kertoa, että rannalla vietetyt päivät näkyvät myös kotona :). Myös siivouksesta kannattaa sopia kämppisten kanssa, sillä eri kulttuureissa arvostetaan siivousta myös eri tavalla.

2. ruoanlaitto

Tämä liittyy pitkälti edelliseen. Meillä on keittiö joka on likainen, vaikka sen pesisi millä myrkyillä. Paljon pinttynyttä likaa ja hajuja, joita ei saa pois. Tämän vuoksi en voi kokata mitä tahansa keittiössä. Esimerkiksi en halua käyttää uunia ollenkaan. Ruuanlaitto on rajoittunut pitkälti liesiruokiin ja syön paljon ruokaa, jota ei tarvitse juurikaan kypsentää (esim. avokadopastaa, salmorejoa yms..). Espanjassa on halpaa ruokaa, joten syön ulkona myös monta kertaa viikossa. Halvimmillaan tapasravintolassa selviän noin kolmella-neljällä eurolla. Se myös saa minut entistä vähemmän tekemään ruokaa kotona :D.

2. ötökät, torakat

Itse en ole ollut ikinä ötökkävihaaja eikä mua ole ne haitanneet koskaan. Täällä olen löytänyt itsestäni ötökkävihaajan, sillä torakat ovat niin ällöttäviä, varsinkin kun niitä on kotona. Niitä ei myöskään saa tappaa tallomalla yms, sillä silloin ne lisääntyy entisestään. Meillä on myrkkyä kotona, jota ruiskutetaan torakkaan kohti ja sitten torakka pitää hävittää jotenkin perusteellisesti. Kuinka ällöä!! Aluksi jopa vähän pelkäsin myrkyttää niitä, sillä ne ilmeisesti osaavat myös lentää ja ovat todella sitkeitä otuksia. 😀

4. tyynyliina

Otin Suomesta lakanat mukaan, ettei tarvinnut heti ensimmäisenä iltana lähteä lakanakaupoille. Otin mukaan perus tyynyliinan, mutta Espanjassa kaikki nukkumatyynyt ovat pitkiä, eivätkä ”perus”mallisia. Pieni juttu, mutta yllätys.

5. käteinen, pankkiautomaatit

Ruokakaupoissa voi maksaa yleensä kortilla vasta yli 6euron ostokset, joten käteistä pitää olla aina. Menemme myös usein syömään tapaksia porukalla, jolloin lasku pitää jakaa omatoimisesti ja tässäkin käteinen on kätevin. Mulla ei ole Suomessa melkein ikinä juuri yhtään käteistä, mutta täällä pitää olla aina jonkun verran. Käteiseen liittyen vielä sekin, että kaikilta automaateilta ei voi nostaa ulkomaalaisella kortilla rahaa. Kerran oltiin tapaksilla ja jouduttiin lähtemään mun kaverin kanssa melko kauas etsimään pankkiautomaattia, sillä ei saatu nostettua rahaa mistään.

6. lukujärjestys

Tämä on tuottanut ongelmia toosi monelle vaihtarille täällä. Vaikka kurssit piti valita minun yliopistooni etukäteen, meni päällekkäisyyksistä johtuen melkein koko lukkari uusiks. Täällä Espanjassa asiat ratkeavat vasta pitkän säätämisen jälkeen. Yksi ystäväni hyväksyttiin opiskelemaan kauppatiedettä Sevillan yliopistoon, mutta lopulta joutui vaihtamaan yliopistoa samaan, jossa minä olen. Myöhemmin selvisi, ettei hän saa opiskella kauppaa vaan lakia, eikä mahdu englanninkielen kursseille. Eli lopputulos on, että hän opiskelee lakia espanjaksi ja kurssien alkaessa osasi tilata espanjaksi vain oluen :). 

7. vesi

Suomessa en ole tottunut siihen, että ostaisin kaiken juomaveden kaupasta. Täällä (erityisesti alueella jossa asun) juomavesi on juomakelvotonta. Vettä tulee myös ostettua todella paljon, sillä näin kuumalla säällä, sitä on vaan juotava. Onneksi asun noin 50metriä Lidlistä, että jaksan kantaa ruoat ja vedet kotiin. Joillakin ystävillä on aina päivän treeni käydä kaupassa ja ostaa 10litraa vettä ja kantaa ne kotiin :D. Vedestä myös sen verran, että kuumalla säällä kaipaa päästä veteen viilentymään, mutta se ei ole Sevillassa ihan yksinkertainen temppu. Täällä ei ole merta/järveä, ja joessa ei voi uida. Olen yrittänyt etsiä maauimalaa, mutta ilmeisesti sinne pääsee vain harrastajat.

 

8. ilmoittautuminen poliisille

Meille sanottiin, että jos viettää yli kolme kuukautta samassa paikassa, pitää käydä tekemässä ilmoitus poliisille asiasta. Sitä tehdessä pitää olla mukana kaikenmaailman asiakirjoja, tulostettuja vakuutustodistuksia, todistus siitä että on vaihto-oppilas yms.. Itse olen nyt päättänyt, että en sitä tee, sillä poistun täältä Espanjasta kuitenkin rajojen toiselle puolelle välillä. Lähden Suomeen jouluksi, joten olen täällä kaikkineen vain neljä kuukautta, joten en koe sitä tarpeelliseksi. Olen ilmoittanut itsestäni Suomen Madridin lähetystöön, että olen täällä tämän ajan. Mielestäni ilmoittautuminen poliisille vaatii niin suuren paperityön, että en jaksa yksinkertaisesti nähdä vaivaa sen eteen. Juttelin asiasta ystäväni kanssa joka asuu ulkomailla, että olen opiskelijana Espanjan vaivattomin maahanmuuttaja, joten päädyttiin siihen, että en tee tätä. 😀 

9. juhlat

Tiesin, että espanjalaiset syövät illallisen myöhään, mutta en ajatellut että myös juhlat alkaisivat tosi myöhään. Yleensä jos menemme juhlimaan, menemme syömään noin klo 21, joka kestää muutaman tunnin. Klubeille pääsee ilmaiseksi yleensä kahteen mennessä ja vasta sen jälkeen voi sanoa, että on hyvä meininki klubilla. Yleensä vielä klo 01 on ihan kuollutta ja vain muutama ihminen tanssimassa. Tämän vuoksi juhlat kestävät Espanjassa 6-7. Itse olen niiin aamuihminen, että tämä on ollut vaikeaa, enkä sopeudu varmaan ikinä tähän kulttuuriin :D. 

10. poskipusut

Tämäkään ei sinällään ollut mikään uusi juttu, mutta en ajatellut että poskipussaillaan ihan kenen kanssa hyvänsä. Olin yllättynyt, kun menin ensimmäistä kertaa zumbatunnille ja muut tunnilla olevat tulivat antamaan poskipusuja mulle. En ollut nähnyt ketään aiemmin, eikä kukaan tuntenut minua. Myös välillä kun poistuu taksinkyydistä, annetaan poskisuudelma. Täällä ollaan paljon läheisemmissä tunnelmissa alusta asti vs. Suomessa. 

42092461_1909904655712875_3064877907827490816_o.jpg

42146088_1909904125712928_322642418631442432_o.jpg

42193629_1912216162148391_6854794257119576064_o.jpg

 

 

 

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *