KASVISPULLAT, YES PLEASE! / RUOKA, VEGE, FITNESSPREPPI

Heeiips!

Vietin viime viikonloppua maalla vanhempieni luona Äitienpäivän kunniaksi, ja viikonlopun aikana mut yllätti ihan jäätävä ruokainspis! Niinpä samalla, kun koeajoin vanhempieni terassille ilmestynyttä uutta sohvaryhmää, pläräsin läpi äitini tilaamia ruokalehtiä, ja etsin ideoita vähän erilaisempaan ruokaan, kuin mihin arkena aivan liian helposti jumittuu. Vaikka lajini on fitness ja tälläkin hetkellä prepillä olen, ei kiinnostukseni ruokaa kohtaan rajoitu ainoastaan eri makro-, mikro- ja hivenravintoaineiden merkitysten ja tehtävien ymmärtämiseen ja tutkimiseen, vaan asiaa vähän arkisemmin lähestyttynä se ulottuu myös eri makuihin, mielekkäiden kokonaisuuksien rakentamiseen, ja kulloiseenkin tilanteeseen sopivien raaka-aineiden ja kokonaisuuksien löytämiseen. Joskus sitä nimittäin on hiiskatin moinen kiire, joskus aikaa yllin kyllin, joskus tekee mieli suolaista ja joskus makeaa, ja niinpä näihin ja kaikkiin muihinkin erilaisiin tilanteisiin olisi ihanaa löytää oikeasti maistuvia, ja omalla kohdallani myös juuri tällä hetkellä piirun verran tarkempaan ruokavalioon istuvia, ratkaisuja! 

 

Niin kuin olen ennenkin älähtänyt, ei mun mielestä fitnesslajinkaan harrastajan ruokavalion tarvitse olla tylsä ja yksipuolinen. Tai noh, ainakin itse tahdon sapuskan olevan hyvää pilkun viilaamisesta (tai ehkä juuri siksi!) huolimatta! Siksi olenkin oman ruokavalioni makrojakaumaa tarkasteltuani ja hiilarien, proteiinien ja rasvojen määrää ynnäiltyäni ja miinusteltuani koonnut muutamia tämän hetken kisatavoitteitanikin tukevia reseptejä, joista yhden halusin jakaa heti myös teidän kanssanne. Ja hei, tämä resepti sopii myös kasvisruokailijoille ja vegaaneille, sillä tässä ei ole käytetty mitään eläinperäisiä tuotteita!

 

_DSC3043.JPG

 

KASVISPYÖRYKÄT UUNISSA 

3-4:lle hengelle

Ravintosisältö per annos (3 annoksen mukaan): kcal. 167,4 / pr. 21,7gr / hh. 18,8 gr / r. 1,3 gr

 

100 gr Soyappétit tummaa soijarouhetta

380/230gr Pirkka kidneypapuja suolaliemessä

pätkä kesäkurpitsaa raastettuna

1 keskikokoinen sipuli

1 porkkana

mausteita oman maun mukaan (itse käytin mm. suolaa, 1 rkl tomaattipuretta, 5-pippuria, 1 tl paprikajauhetta ja 1 tl kurkumaa)

 

 

Ja homma menee näin: raasta kesäkurpitsan pätkä ja porkkana, ja pilko sipuli pieneksi kuutioksi. Sujauta tehosekoittimeen tai blenderiin n. 3 desissä vettä turvonnut soijarouhe sekä kidneypavut, ja surauta muutaman kerran, jotta seoksesta tulee hieman pehmeämpää. Lisää soijarouheen ja papujen sekaan kesäkurpitsa- ja porkkanaraaste, sipuli, sekä mausteet, ja laita keittiövempeeli hetkeksi laulamaan. Kun seoksesta tulee enemmän ”massamaista”, voi siitä alkaa pyöritellä palleroita! (Itse asettelin pyörykät siistiin riviin uunipellin ja leivinpaperin päälle kahden teelusikan avulla.) Paista kasvispyöryköitä kiertoilmalla 200 asteessa noin 20-25 minuuttia, riippuen hieman siitä, kuinka rapean pinnan niihin haluat. Pallosten kaveriksi keitin riisiä.

 

32349658_1806264816099454_7622917663013994496_n.jpg

 

Tämä resepti taittuu nopeasti valmiiksi blenderin tai tehosekoittimen (tai miksei sauvasekoittimenkin!) avulla, ja maistuvat oikeasti hyviltä! Pyöryköiden ohje on myös siitä kiva ja helppo, että mausteita hieman muuttamalla voi saada aikaan ihan erilaisia makuja – vain mielikuvitus on rajana. Omassa arjessani tämä sapuska on saanut ihan vakipaikan ja tuo ihanaa vaihtelua niihin kiireessä kyhättyihin paistetun broilerin ja peruna -kombon lomaan! Toivottavasti tekin innostutte testaamaan näitä. 

 

xx Lotta

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Vastuullisuus