HELPPO & SOKERITON BANAANI-SUKLAALEIPÄ

Laitoin eilen Instagram storyyni kuvan leipomastani banaanileivästä, ja parin uteliaan direct-viestin jälkeen heitin ilmoille kysymyksen, josko jengi haluaisi reseptin yleiseen jakoon asti. Koska tilastot näyttivät niin positiivisilta, niin tässä hela hässäkän resepti nyt tulee! ♥ 

 

DSC_5088.JPG

 

Banaanileipä suklaasattumilla

4-6 hyvin kypsää banaania (& nyt ei haittaa, vaikka kuoretkin olisivat jo tumman puhuvat! muista säästää yksi viimeistelyyn)

25-50 gr tummaa suklaata

25-50 gr valkosuklaata

3 dl kaurahiutaleita

2 dl vehnäjauhoja

6 rkl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

0,5 tl kardemummaa

puolikas vaniljatanko

hippunen suolaa

1 kananmuna

50 gr leivontamargariinia + vähän vuoan voiteluun

*Halutessasi voit lisätä päälle vielä myös 1-2 kourallista suolattuja maapähkinöitä. 

 

1. Sekoita kuivat aineet keskenään valmiiksi omassa kipossaan. 

2. Jos et ollut fiksumpi kuin minä ja ostanut kaupasta jo valmista suklaarouhetta, nappaa suklaalevyistä muutama rivi ja leikkaa ne melko karkeaksi rouheeksi. Hiput saavat jäädä taikinaan sattumina!

3. Sulata leivontamargariini ja sekoita siihen puolikkaan vaniljatangon sisus.

4. Kuori ja pilko banaanit muutamaan osaan, ja muussaa ne sileäksi sähkövatkaimen tai sauvasekottimen avulla. 

5. Lisää banaanimassan mukaan kuivat aineet muutamassa erässä, jottei taikinaan jää jauhosattumia. Ennen viimeisiä eriä riko massaan yksi kananmuna ja kaada joukkoon vaniljalla maustettu leivontamargariini. Kun olet sekoittanut taikinan huolellisesti, lisää joukkoon vielä suklaahippuset ja kääntele muutaman kerran. (PS. taikinasta tulee melko paksua, ja niin kuuluukin!)

6.  Ennen banaanileivän uuniin iskemistä vuokaan kaadettu taikina viimeistellään jemmaan jätetyn banaanin avulla. Leikkaa banaani halki pituussuunnassa ja asettele puolikkaat nätisti taikinan päälle leikkauspinta ylöspäin. Halutessasi voit ripotella päälle vielä kourallisen tai pari suolattuja maapähkinöitä tuomaan makean kahvileivän makuun kontrastia! Banaanileipää paistetaan 200 asteessa noin 30-45 minuuttia, riippuen käytätkö kiertoilmaa vai tasalämpöä (itse käytin kiertoilmaa). & tsadaa – leipä on valmista tarjottavaksi välittömästi hetken jäähtymisen jälkeen!

 

DSC_5094.JPG

 

Musta on kuoriutunut prepin aikana oikea keittiövelho ja olisinkin mielelläni koko ajan hääräämässä jonkin uuden mieleen pilkahtaneen reseptin parissa, vaikka maistelu on tällä hetkellä jätettävä muille. Vilkas mielikuvitukseni ei kuitenkaan oo säästänyt mua jatkuvalta päässäni tapahtuvalta kokkailuprosessilta, ja välillä taitojaan (tai taidottomuuttaan…) on vain pakko päästä kokeilemaan keittiön puolella. Vaikka sitten vain jo ihan mielen rauhan saamiseksi! Mitä siitäkin tulis, jos olisi pää täynnä kaikkia kiinnostavia reseptejä, ja siellä ne vaan patoutuisi yhdeksi mytyksi jossain ajatusten perimmäisessä nurkassa… mä en ainakaan ota enää yhtäkään ylimääräistä riskiä rikkoa astioita tai tiputella kattiloita pitkin poikin keittiön lattiaa- Koska let me say, liian kauan pantatut jauhonäpit ovat valloilleen päästessään kaikkea muuta kuin hallittu kaaos. Been there, done that. Siksi taikinaterapia on kaikille leipomisesta tai ruuan laittamisesta vähääkään innostuneille toisinaan enemmän kuin paikallaan! 

Tiimikaverini heittikin mulle jo uuden haasteen tämän banaanileivän innoittamana, ja niinpä lupasin, että ensi tiimipäivään tuon tästä herkusta dieettiversion. Sinänsä astetta terveellisempää versiota banaanileivästä ei ole vaikea lähteä kehittelemään, koska tässä alkuperäisessäkään reseptissä ei tarvita ripaustakaan sokeria. Banaanit hoitavat makeuttamisen tehokkaasti, eikä leipä kaipaa edes todellakin makeasta diggaavan äitini mielestä extramakeutusta! Vehnäjauhot voi helposti korvata esimerkiksi kaurajauhoilla ja leivontamargariinin hieman pienemmällä määrällä kookos- tai rypsiöljyä. Mitä suklaaseen tulee, voi sen korvata vaikkapa protsupatukoiden hipuilla! Kuten sanottua, vain mielikuvitus on rajana.  

 

Ihania kahvihetkiä! 

xx Lotta

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen Höpsöä