ABC – Onnellisuuden aakkoset

 

Alkaneen vuoden kunniaksi kirjoitan asioista, jotka saavat itseni tuntemaan iloa, inspiraatiota ja  kiitollisuutta. Vastaavia ABC-listoja ovat somet ja blogit pullollaan, joten en osaa sanoa, mistä tarkalleen sain tähän kimmokkeen. Päätin listata sellaisia asioita, jotka ovat juuri itselleni merkityksellisiä (suoraan tai jonkin aasinsillan kautta) ja tuovat mielekkyyttä elämääni – muiden mielipiteistä välittämättä. Osa näistä on aika pieniä juttuja, osa puolestaan hyvinkin tärkeitä. Yhteinen tekijä kuitenkin on, että niiden merkitys itselleni on positiivinen.

Auringonvalo 

Lisääntynyt valo saa mielen pirteämmäksi ja tuo helpotusta kaamoksen aiheuttamiin oireisiin. Kevät ja varsinkin kesä ovat suosikkivuodenaikojani valoisuuden vuoksi. Auringonvalon määrä tuntuu korreloivan suoraan pirteyteni ja energiamääräni kanssa, joten olenkin epäillyt latautuvani auringosta. Jos auringonvaloa voisi säilöä purkkiin, minulla olisi sitä säilössä varaston täydeltä.

Batman 

En ole kovin kiinnostunut sarjakuvista tai supersankarielokuvista, mutta Batmanista pidän kovasti. Batman on suosikkini juuri siksi, ettei hänellä ole supervoimia. Rikollisia vastaan taistellessaan hän käyttää älykkyyttään, teknologiaa sekä treenaamalla hankittua voimaa ja taitoja. Pidän ajatuksesta, että supersankarina voi olla ilman ylimaallisia supervoimia. Yön ritari (2008) on mielestäni yksi parhaista elokuvista.

Coffee

Kahvi on elämäni eliksiiri, jota ilman päiväni eivät lähde käyntiin. Kyse ei ole niinkään kahvin piristävästä vaikutuksesta (epäilen olevani liki immuuni kofeiinin vaikutuksille), vaan kahvin keittäminen ja mukillisen juominen itsekseni ovat ennemminkin kuin pieni rituaali ja rauhoittumisen hetki.

Daalia 

Daalian juurakoiden saapuminen myyntiin verkkokauppoihin alkuvuodesta on minulle kuin lupaus saapuvasta keväästä ja kesästä. Pidän daalioista erittäin paljon ja niitä kertyykin vuosi vuodelta vain enemmän. Daalioiden huolellinen esikasvatus (osa tosin pitää istuttaa nykyään suoraan ulos tilanpuutteen vuoksi) ja hoito palkitsevat kesällä kukinnallaan.

Esteettisyys

Huomaan päivittäin monia kauniita asioita ympärilläni. Kauneuden kokemista on vaikea selittää toiselle ihmiselle, sillä kyse on niin vahvasti kauneuden kokemisen tunteesta. Voin nähdä ja tuntea kauneutta maiseman ja sisustusratkaisujen lisäksi esimerkiksi valaistuksessa, musiikissa ja arjen pienissä asioissa. Esteettisyys saa tuntemaan rauhallisuutta ja iloa.

Fair play

Tämä ei ole termi, joka pyörisi itsellä usein mielessä, mutta pyrin noudattamaan Fair play -periaatteita päivittäin sekä työelämässä että arjessa. Urheiluun liittyvä termi ”urheiluhenki” tarkoittaa pelaamista sääntöjen mukaan sekä toisten reilua, hyväntahtoista ja kunnioittavaa kohtelua. Toisin sanoen kyseessä on tasa-arvoinen ja suvaitsevainen kohtelu kanssaihmisiä kohtaan.

Galaksi

A long time ago in a galaxy far, far away… Niin kauan kuin muistan olen fanittanut Star Warsia. Alkuperäinen trilogia on ehdottomasti suosikkini!

Huumori

Olen kaikkea muuta kuin tosikko – paremminkin nauruherkkä. Vaikka elämä potkii joskus päähän, pystyn suhtautumaan monesti vaikeisiinkin asioihin huumorilla. Huumori on toiminut usein elämässäni kuin suojapanssarina vaikeiden ja kipeiden asioiden käsittelyssä. Liki kaikelle muulle pystyn nauramaan (tilanteesta ja jutusta riippuen), paitsi vitsiksi naamioiduille ilkeämielisille toisten tai itsen loukkauksille.

Intuitio

Käytän usein aikaa päättelyyn ja harkintaan, vaikka intuitiivisesti tietäisin jo ratkaisun. Silloin kun uskallan luottaa intuitiooni, huomaan usein olevani tyytyväinen päätökseeni. Kannattaisi siis vain uskaltaa luottaa useammin intuitioonsa. Jos intuitio tuntuu joskus pelkältä huuhaalta, kannattaa muistuttaa itseään intuition tärkeydestä, josta esimerkiksi Maarit Seeling on kirjoittanut (Intuitio on mielen supertietokone).

Joutilaisuus

Kun voi vain olla, eikä ole pakko tehdä mitään. Joutilaisuus on tervettä itsekkyyttä, elämästä nautiskelua, rauhallisuutta ja kiireettömyyttä. Tärkeää vastapainoa tehokkuudelle, suorittamiselle ja kiireentunnulle.

Koira

Koirani elää mukana niin iloissa kuin suruissa. Se on omistautunut, uskollinen ja ehdoitta rakastava perheenjäsen. Tunnen kelpaavani koiralleni juuri sellaisena kuin olen. Koiranomistajana tulee lähdettyä päivittäin ulos kävelylle – säässä kuin säässä (en varmasti lähtisi ilman koiraa kävelylle räntäsateeseen!). On mukava tulla kotiin, kun aina on joku ylitepursuavan iloisena odottamassa ovella.

Leipominen

Kyllä sielu lepää, kun vaivaa taikinaa. Yleensä tämä touhu ei ole ihan niin raivokasta kuin Viivillä tässä stripissä, mutta joskus on ihan hyvä päästellä höyryjä leipomalla.

Metsä

Päivittäinen kävely metsässä auttaa lataamaan henkisiä akkujani. Huomaan olevani joka kerta edes hieman pirteämpi ja vähemmän stressaantunut, kun saan kävellä itsekseni omassa rauhassa.

Neulominen 

Kuten leipoessa, myös neuloessa on palkitsevaa nähdä kättensä jälki. Välillä iskee pahanlaatuinen neuloosi, johon ainoa hoitokeino on uuden neulontaprojektin aloitus. Rentouttavaa ajanvietettä, ellei päädy yrittämään jotain reilusti omat taidot ylittävää tekelettä.

Oma koti

Ehdottomasti tärkein ja itselle rakkain paikka on oma koti. Koti on paikka, jossa tunnen voivani olla täysin oma itseni ja jossa voin rentoutua sekä toteuttaa itseäni. Koti on minulle kuin oma turvasatamani, jonne pääsevät vain harvat ja valitut.

Puutarha

Keväästä syksyyn voin toteuttaa itseäni puutarhassani, talvisin teen suunnitelmia seuraavalle kesälle. Pieni pihani muuttuu hiljalleen yhä kauniimmaksi ja monimuotoisemmaksi puutarhaksi perennoineen, ruusuineen ja monine muine kasveineen. Tavoitteenani on saada puutarhani kukkimaan vuosittain mahdollisimman pitkään.

Quidditch

Milleniaalina olen käynyt peruskoulun taikamaailman siivittämänä eli Harry Potter -kirjoja lukemalla ja -elokuvia katsomalla. Tähän fantasiasarjaan palaaminen tuo mieleen mukavia muistoja lapsuudesta. Nykyään olen jo päässyt yli siitä, ettei kirjettä Tylypahkaan koskaan kuulunut – minne lie kirjettä kantanut pöllö mahtanut matkan varrella kadota…

Raha

Raha ei tee onnelliseksi, mutta rahan puute voi hyvinkin tehdä onnettomaksi. Olen onnellinen, että suuria rahahuolia ei ole, eikä tarvitse esimerkiksi miettiä, kuinka saisin talven sähkölaskut maksettua. Sopiva määrä rahaa normaaliin elämään vähentää stressiä. Omakohtainen kokemus työttömyydestä saa muistamaan, että jatkuva huoli rahojen riittävyydestä pelkästään laskujen maksuun ei ainakaan lisännyt onnellisuutta.

Sauna 

Rauhoittumisen ja rentoutumisen tyyssija. Mitäpä tuohon lisäämään.

Terapia

Olen todella kiitollinen ja onnekas, että olen löytänyt itselle sopivan terapeutin ja terapiasuuntauksen. Kaikilla ei ole mahdollisuutta terapiaan, vaikka sinne haluaisi tai kaikki eivät löydä itselleen sopivaa terapeuttia. Terapiassa käyminen on ehdottomasti saanut minut onnellisemmaksi. Se on paikka, jossa olen voinut käsitellä toisen ihmisen kanssa itselle kipeitä ja vaikeita asioita.

Urheilu

Eniten iloa minulle tuottaa kun voin liikkua ilman suorituspaineita tai arvostelua, mutta kuitenkin kokea onnistumisen elämyksiä. Myös penkkiurheilu tuottaa iloa. Tykkään katsoa erilaisia lajeja jalkapallosta rytmiseen voimisteluun.

Vahva

What doesn’t kill you, makes you stronger. Muistutus itselleni, että olen selvinnyt tosi hankalista ja vaikeista elämäntilanteista ja ne ovat tehneet minusta vahvemman. Tai vähintään kokemusta rikkaamman.

Wednesday

”Älykäs, sarkastinen ja sisältä hieman kuollut” alkaa Netflixin kuvaus Tim Burtonin ohjaamasta Wednesday-sarjasta – juuri minun vinksahtaneelle mielelle sopivan kuuloista viihdettä. Kyseinen sarja on viimeisin, jonka olen suoratoistopalveluista katsonut. Sarjojen ja elokuvien parissa voi joskus viettää koko illan sohvan nurkkaan ja peittoon käpertyneenä.

Missä X (eli karkit)

Makeat, kirpeät, kovat, pehmeät, hedelmäkarkit, salmiakit. Suosikkikarkit vaihtelevat usein, joten suuntaan yleensä irtokarkkihyllylle. Aikuisuuden parhaimpiin puoliin kuuluu ehdottomasti se, että voi itse päättää milloin on karkkipäivä. 😉

Yksinolo

Introvertin elinehto on mahdollisuus olla itsekseen ilman muita ihmisiä. Yksinolo ja yksinäisyys ovat eri asioita – yksinolosta nautin suuresti ja se lataa henkisiä akkujani.

ZZzzz… (eli uni)

Nukkumisen kanssa ollut joskus todella pahoja vaikeuksia, joten osaan arvostaa unta ja nukkumista todella paljon.

Å…? 

Tämä onkin aika vaikea, joten mietin tämän mutkien kautta. Å-kirjain aakkosissa on muistutus siitä, Suomi on kaksikielinen maa. Ja vaikkei Suomi maana olekaan täydellinen, olen kuitenkin onnellinen asuessani täällä.

Äänikirjat

Olen nykyään todella laiska lukemaan. Äänikirjat tarjoavat minulle mahdollisuuden kuunnella kirjoja milloin ja missä (vireystasossa) vain. Kuuntelen useita kirjoja kuukaudessa monista eri kategorioista – kevyestä hömpästä tietokirjallisuuteen. Hyvä ja mukaansatempaava tarina saa arjen huolet ja murheet unohtumaan.

Ö-mappi

Mielen roskakori, jonne on hyvä laittaa täysin turhat (ärsyttävät) asiat, jotka muuten jäävät ajatuksiin pyörimään. Ö-mappini käyttö vaatii säännöllistä harjoittelua, mutta toimiessaan lisää ehdottomasti onnellisuutta ja tyytyväisyyttä.

Harmauden ja melankolian keskellä elämän positiiviset seikat helposti unohtuvat, joten yritän muistuttaa näistä aina tarvittaessa itseäni. Aakkoseni voivat myös muuttua ajan kuluessa ja se on täysin ok – elämä on täynnä muutoksia. Siksi onkin hyvä pysähtyä silloin tällöin miettimään, mikä elämässä on juuri sillä hetkellä itselle mielekästä ja iloa tuottavaa.

Kuvat järjestyksessä (linkki lähteeseen kuvissa):

ARTEM DA PICTURES/ Pixabay, Pexels / Pixabay, Pexels / Pixabay, Jill Wellington / Pixabay, Mikko Oja / Pixabay, Daria Yakovleva / Pixaday, Jill Wellington / Pixabay

hyvinvointi oma-elama hyva-olo hopsoa
Kommentit (1)
  1. Wau!😀 Aivan upeita asioita sinusta, paljon samankaltaisuuttakin ,
    Herkkä ihminen näkee enemmän kauneutta, tuntee vahvemmin ilmapiirin herkin tuntosarvin, minusta maailma olisi parempi paikka jos herkkiä olisi vielä paljon enemmän. Itsekäs, jyräävä , suorittava , ahne maailma ei minusta ole tavoittelemisen arvoista. Herkkä on se batman,sillä erolla että erityislahjat kuormittavat herkkiä, se pään nollaus ei onnistukkaan missään reivibileissä vaan noin kuin luottelitkin, luonnossa ja ihan omien aakareiden parissa itsekseen.
    Minulle kahvi maistuu edelleen vaikka olen vähentänyt paljonkin kahvin juontia, nukahtamista kahvi ei ole vaikeuttanut, mutta huomasin herääväni kolmen nurkilla yöllä kuin hälytyksen saaneena ja loppu yö menikin torkkuessa ja mielen myllerlyksessä, nyt juon enään aamulla mukin kahvia ja iltapäivästä toisen, joskus vain yksi muki tai kolmaskin muki. Välillä muutamien viikkojen nenän valkasu viikkoja. Nyt nukun paremmin ja harvoin on nukahtamis vaikeuksia, joskus harvoin alkaa asiat pyöriin päässä etten pysty nukahtaan, silloin on paras ottaa sarjakuva lehti luettavaksi, tarpeeksi nolla luettavaa mutta ihan mukavaa. Tämä rauhottaa ajatukseni , nukkuen loppu yön .

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa