Bataattikeitto.
On tiettyjä reseptejäni, joita ystäväni ovat alkaneet vuosien saatossa pyytämään, että olisi tarjolla kun olen kutsunut heitä syömään luokseni. Yksi näistä on bataattikeitto, jota voi helposti varioida lisäämällä joukkoon esimerkiksi kurpitsaa.
- 2 pientä bataattia
- pieniä (makeita) sipuleita
- valkosipulia
- oliiviöljyä
- suolaa
- vettä
- inkivääriä
- chiliä
- lime
- kaurakermaa 2pkt
- Rucolaa
- pinjansiemeniä
- raejuustoa
Keiton voi hyvin tehdä useammassa eri vaiheessa pitkin päivää.
1. Kuori bataatit ja pilko suht suuriksi lohkoiksi, ei ole niin tarkkaa. Kuori sipulit ja leikkaa ne kahteen tai neljään osaan koosta riippuen. Murskaa 1-2 valkosipulin kynttä. Heitä kasvikset uunipellille, ja lorauta päälle oliiviöljyä. Ripottele päälle hieman suolaa ja mustapippuria. Kääntele. Paahda kasviksia uunissa 225 asteessa, kunnes ovat hieman tummuneet ja haarukka menee helposti bataatista läpi. Paahtaminen karamellisoi hieman makua ja paahtamisen voi tehdä jo vaikka aamulla.
2. Heitä kypsyneet kasvikset joko tehosekoittimeen, tai kattilaan sauvasekoittimen kanssa. Soseuta sileäksi. Lisää vettä niin, että soseesta tulee hieman juoksevampaa. Pilko chiliä (laitan usein puolikkaan punaisen chilin, välillä kokonaisen) riippuen halutusta tulisuudesta. Raasta kuorittua inkivääriä noin peukalon kokoinen pala (voit käyttää myös noin 2tl valmista inkiväärimurskaa). Heitä chili ja inkivääri soseen joukkoon. Voit tehdä soseen jo valmiiksi, ja illalla vaan lämmittää ja tehdä loput viilaukset.
3. Laita sose kattilaan. Lisää joukkoon kaurakermaa ja lämmitä kattilassa. Keitä hetken aikaa miedolla lämmöllä, ja purista joukkoon puolikkaan limen mehu. Keiton lämmetessä paahda paistinpannulla pinjansiemeniä. Lisää keittoon tarvittaessa kaurakermaa, suolaa, mustapippuria ja inkivääriä.
4. Tarjoa keitto raejuuston, rucolan ja paahdettujen pinjansiementen kera.