Fysioterapia ja kuntoutus 2018

Yhteistyössä Fysioterapia ja kuntoutus messujen kanssa

 

Viime viikolla järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa ensimmäistä kertaa Fysioterapia ja kuntoutus messut, joiden yhteydessä oli myös Hyvä ikä tapahtuma. Messut pitivät sisällään näytteilleasettajia erilaisista näkökulmista fysioterapian ja kuntoutuksen saralta, mutta mitä antia tapahtumalla oli palveluiden asiakkaille? Lähdin selvittämään miltä messut vaikuttivat minusta, henkilönä jolle kuntoutukset ovat lähes työtä asiakkaana. Ilokseni huomasin, että tapahtuman olivat löytäneet hyvin monet kuntoutuspalveluiden asiakkaista. Paikalla ei ollut vain ammattilaisia ammentamassa uutta tietoa omaan työhönsä, vaan läsnä oli ihmisiä monista eri taustoista.

fysiomessut1.jpg

fysiomessut2.jpg

 

Paljon kokeilemisen arvoisia uusia innovatiiveja pitivät molemmat messupäivät sisällään. Vaikka jos jonkinmoista kuntoutusmuotoa kokeilleena oli ilahduttavaa nähdä, kuinka paljon uutta myös itse näin ja koin. Oli mielenkiintoista nähdä myös se, kuinka fysioterapeutit ja muut alan ammattilaiset itse kokeilivat näytteilleasettajien tuotteita, sillä usein on itse tottunut siihen, että he ovat vain ohjaajan roolissa. Alan opiskelijoille oli järjestetty myös demonstraatioita mm. Liikkumisen apuvälineillä liikkuvien avustamiseen. Kallisarvoisia oppeja, joita ei itse kokeilemalla voi kunnolla ymmärtää. 

 

Kuntoutuspuolella pystyin kokeilemaan ja saamaan uutta tietoa sellaisista laitteista, mistä minulle voisi olla hyötyä niin kuntoutuspaikoissani, kuin myös kotona itsehoitona. Vaikka käynkin paljon erilaisissa kuntoutuksissa, on kotonakin tehtävä töitä niiden eteen. Messuilta vien varmastikin terveisiä myös ystävilleni, jotka voisivat hyötyä samanlaisista innovaatioista, kuin mistä itse innostuin.

 

fysiomessut3.jpg

fysiomessut4.jpg

 

Monenlaiset pienapuvälineet herättivät usean mielenkiinnon, ja hyvään ergonomiaan tähtäävät huonekalut. Kun saman katon alle on kerätty usean eri yrityksen tuotteet, on helpompi kokeilla ja tutkia mikä olisikaan juuri itselle se oikea apu arkipäivään. 

 

Itseäni kiinnosti myös kolmannen sektorin tarjoamat palvelut ja erilaiset hankkeet. Oli ilahduttavaa nähdä, kuinka kulttuuri otetaan enenevissä määrin mukaan myös heidän arkeensa, joiden toimintakyvyn lasku hankaloittaa kulttuuripalveluiden käyttöä. On myös paljon palveluita, jotka eivät ole vielä täysin löytäneet käyttäjiään, mutta jotka voivat tällaisessa tapahtumassa esittäytyä potentiaalisille asiakkaille. Useat järjestöt ja yhdistykset tarjoavat myös paljon apua asiakkailleen niin yksilö- kuin valtakunnallisellakin tasolla. Oli mielenkiintoista saada lisää tietoa, mitä kaikkia tähtäimiä heillä onkaan, jotta tulevaisuus olisi kaikille tasa-arvoisempi.

 

fysiomessut5.jpg

Messualueiden lisäksi löytyi alueelta useampia puhujalavoja joilla käytiin mielenkiintoisia keskusteluja ja esitelmiä. Teemu Arinan puheenvuoro biohakkeroinnista piti sisällään tietoa siitä, mitä kaikkea hyötyä biohakkeroinnista voikaan jo nyt ja tulevaisuudessa olla. Hänen ydinajatuksensa oli yksinkertainen, ja sellainen jonka varmasti useimmat voisivat allekirjoittaa: ”Investoi hyvinvointiin tänään kun olet terve, eikä vasta silloin kun olet jo sairas”. Hän antoi paljon esimerkkejä millaisilla erilaisilla laitteilla voidaan päästä biohakkeroinnissa syvemmälle, jotta saataisiin mahdollisimman paljon tietoa kehosta, ja siitä mitä se tarvitsee. Vaikka biohakkerointi saattaisi aluksi vaikuttaa asialta, joka on vain täynnä toinen toistaan monimutkaisempia teknologiavempaimia, on kyse kuitenkin pitkälti perusasioista. Nykyteknologian laitteet saattavat antaa sellaista palautetta ja ohjausta, mitä pienet lapset saavat aikuisilta ympäri vuorokauden mm. taukojen pitämisestä, laadukkaista yöunista. Biohakkeroinnin kentältä löytyisi varmastikin jokaiselle omat vempaimet, joilla saisi paitsi tietoa oman kehonsa voinnista, myös palautetta ja ohjausta sen optimointiin.

 

Jari ja Sanna Mönkkösen puheenvuorossa oli useita kohtia, jolloin pystyin vain nyökkäämään, asiat todellakin ovat juuri niin kuin hekin sanoivat. Kokemusperäinen tieto on kuntoutuksen alalla erittäin tärkeää, sillä juuri sen avulla voidaan asioita kehittää kohti parempaa. Monelle ei tulisi välttämättä heti mieleen, että esimerkiksi fysioterapeutista voikin tulla kuntoutujan henkireikä, mutta usein tämä voi pitää täysin paikkaansa. Olisi äärimmäisen raskasta mikäli fysioterapia pitäisi sisällään vain mekaanisia liikeharjoitteita päivä toisensa perään, ilman että fysioterapeutti ja kuntoutuja kohtaisivat aidosti. Ne pienet sisäpiirin vitsit, tai myös jaksamisesta keskustelu, ne voivat olla toisinaan jopa tärkeimpiä, kuin se tuleeko tehtyä juuri oikea määrä tiettyä harjoitetta. Ammattilaisten tulee hallita ihmisen hoitaminen kokonaisuutena varsinkin suuren ja elämää rajusti muuttavan vamman jälkeen. Jarin ja Sannan puheenvuoroa kuunnellessa välittyi katsomoon saakka heidän lämpönsä, ja se kuinka he ovat kaikista vastoinkäymisistä huolimatta kiitollisia siitä, että ovat vielä siinä elämän kulkiessa eteenpäin. He nostivat esiin epäkohtia, mutta kertoivat myös miten heidän mielestään olisi voinut toimia toisin. Kaiken tämän he tekivät toisiaan käsistä pitäen. 

fysiomessut6.jpg

fysiomessut7.jpg

 

Seuraavan kerran Fysioterapia ja kuntoutus messut järjestetään 30.9-1.10.2019!

hyvinvointi terveys hyva-olo ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *