Hernerisottoa ja minipannareita.

Lusikoita kiitos.

Harvoin teen ruokaa resepteistä, tai ainakaan niitä orjallisesti noudattaen. Mutta on tiettyjä ruokia, joihin olen käyttänyt samaa reseptiä jo pitkään. Yksi niistä on hernerisotto. Ruoka, jonka nimen kuullessaan suurin osa hieman yökkii, ja epäilee sen makua. Mutta oi tämä on niin hyvää, sekä yksinään, että lisukkeena! Absolutistina en juo alkoholia lainkaan, mutta muutamiin ruokalajeihin käytän viinejä, kuten risottoihin. 

Kuvaa valmiista ruuasta ei tietenkään ole, pelkästään lähtötilanteesta. Henkilökohtainen avustajani teki päivällä jo kaikki valmistelut, joten minun tehtäväkseni jäi vain itse risoton teko, sekä lisukkeiden valmistus.

HERNERISOTTO (Nigella Lawson: How to Eat) runsas kahden hengen annos 

60 g voita

n. 150 g pakasteherneitä (saa olla enemmänkin, jos pussissa on)

n. 1 litra kasvislientä (1 litra vettä ja n. 1,5 kasvisliemikuutiota)

2 rkl parmesaaniraastetta/murua plus lisää pöytään

muskottipähkinää

mustapippuria

1 pieni tavallinen sipuli tai shalottisipuli

loraus öljyä

200 g risottoriisiä

n. 0,75 dl valkoviiniä tai vermuttia

 Laita n. 1/3 voista kattilaan ja kun se on sulanut, lisää herneet ja kypsennä niitä, välillä sekoittaen, noin 2 minuuttia. Ota pois n. puolet herneistä ja jäljelle jäävään osaan lisää kauhallinen kasvislientä. Laita kattilan päälle kansi ja anna herneiden kypsyä hiljaa kiehuen noin 5 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Muussaa tämä seos sauvasekoittimella ja lisää siihen 1 rkl parmesaania ja voita ja hippunen mustaapippuria ja muskottipähkinää.  Silppua sipuli hienoksi ja sulata ruokalusikallinen voita ja loraus öljyä pannulla. Paista sipulia sekoitellen n. 5 minuutin ajan. Lisää sitten riisi ja kuullota sitä kunnes jokainen jyvänen kiiltelee rasvasta. Lisää viini tai vermutti ja sen jälkeen kauhallinen kuumaa kasvislientä ja sekoittele kunnes liemi on imeytynyt riiseihin. Jatka kasvisliemen lisäämistä kauhallinen kerrallaan n. 10 minuutin ajan ja lisää sitten kokonaiset herneet ja jatka kasvisliemen lisäämistä kauhallinen kerrallaan. N. 8 minuutissa riisien pitäisi olla kypsiä ja risoton kermaista. Tarkista kypsyys ja lisää nestettä jos on tarpeen.  Kun olet tyytyväinen risoton kypsyyteen, lisää herneseos ja sekoita hyvin. Maista, mausta lisää jos on tarpeen ja lisää sitten viimeinen ruokalusikallinen parmesaania ja voita ja sekoita hyvin. Voit halutessasi ripotella päälle vielä sileälehtistä persiljaa, mutta ilmankin pärjää mainiosti. 

Suomalaiset lätyt, letut, räiskäleet, miksi niitä sitten nimittääkin, eivät ole ikinä kuuluneet lempiasioihini. Mielummin laitan suuhuni amerikkalaisen tyylin pancakes-ystäviä. Muutama päivä sitten kokeilimme avustajani kanssa tehdä pancakeseja minimuffinipellillä, ja niistä tulikin erittäin hyviä! Niin hyviä, että ajattelin tehdä mansikka-pancakes-suklaa-vaahtokarkki-vartaita elokuun puolella sukujuhliin, joissa jälkiruoan tulee olla punavalkoista. 

 

Ohje taikinaan täältä.

 

Minipancakes-vartaat

 

Ainekset:

3 Kananmunaa

2 dl Maitoa

1tlk (200g) Kermaviiliä

1/2dl Öljyä

3rkl Sitruunanmehua

1tl Sitruunankuoriraastetta

5dl Vehnäjauhoja

3rkl Sokeria

1tl Leivinjauhetta

1tl Ruokasoodaa

3/4tl Suolaa

 

Vatkaa munat, maito, kermaviili ja rasva keskenään. Mausta sitruunanmehulla ja sitruuna kuoriraasteella. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.

 

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen, voit lämmittää minimuffinipelliä jo alkuun uunissa. Uunin lämmettyä ota pelti uunista, ja öljyä kevyesti muffinikolot. Tipauta taikinaa (pursotinpussi toimii erittäin hyvin tässä hommassa, sillä taikinamäärät niin pieniä) jokaiseen koloon, niin että taikina täyttää noin 1/3 kolosta. Laita pelti uuniin, ja paista kunnes pancakesit ovat kohonneet ja ovat kullanruskeita. Pyöräytä veitsi kolojen sisäreunoilla ja nosta pancakesit pois. Paista seuraava satsi, ja seuraava. (Halutessasi voit laittaa esim. mustikan jokaiseen koloon taikinan kanssa.)

 

Kun pancakesit on paistettu, alkaa vartaiden kasaus. Laita vartaisiin esim. Mansikoita, pensasmustikoita, vaahtokarkkeja, suklaata, mitä sitten haluatkin. Päälle voi heitellä sulaa valkosuklaata, tai sivellä vartaat vaahterasiirapilla.

 

Syö vaikka brunssilla.

 

Kommentoi