”Sen pitäisi itse saada tuntea.”

Olen törmännyt siihen usein. Sanoihin ja lauseisiin, joissa toivotaan, että joku toinen tuntisi edes hetken miltä se tuntuu. Miltä kipu oikeasti tuntuu. On ymmärrettävää, että väärinymmärretty ja kaltoinkohtelun kohteeksi joutunut henkilö haluaisi toisen tietävän miltä kipu hänestä rehellisesti tuntuu, ja pyytää tarkastelemaan toimiaan sitten uudelleen. Mutta emme me kaikki näin halua, ei. 

 

Jos vain voisin, ottaisin kaikkien minulle tärkeiden henkilöiden kivut itselleni. Minulla on niitä jo paljon, ympäri kehoani ripoteltuna, kovuudeltaan invalidisoivia, miksi ei siis lisää? Jos voisin omaa kipumäärääni lisäämällä suojata läheisimpiäni kivulta, tekisin sen heti. Välittömästi. Tänne vain, anti tulla. En ole pyhimys, en sinne päinkään, kyse ei ole siitä. En vain halua kenenkään joutuvan kokemaan pahaa.

Minulta on kysytty, enkö haluaisi antaa kipujani vaikka päiväksi jollekin toiselle henkilölle, vaikka minua satuttaneelle? En. Vaikka henkilölle, joka ei tilanteitani ymmärrä? En. Kipu on jo tarpeeksi paha ja hankala minulle, miksi levittäisin sitä tuntemusta jollekin toiselle. Siksi minä kerron. Kerron miltä kipu tuntuu, mitä sen kanssa eläminen on. Siksi minä kuvaan. Näytän miltä se tuntuu, mitä sen kanssa eläminen on. Mikäli toinen haluaa yrittää ymmärtää, hän kuuntelee ja katsoo. Mikäli toinen sulkee korvansa, ja kääntää katseensa pois, voin vain toivoa ettei hän tee jonkun toisen kohdalla samoin. 

 

Minä en halua, että kukaan tätä tuntisi. Kun tapaan henkilön, joka kertoo tietävänsä miltä nämä kivut tuntuvat, en voi olla vain helpottunut kohdatessani samanlaisen ihmisen. Olen surullinen ja harmistunut, että joku toinenkin tietää. Joku toinenkin tuntee, joutuu tuntemaan kivun.

image.jpeg

 

Mikäli et kykene ymmärtämään toisen kipua, tuntemuksia, vaikeuksia, kysy. Kysy ja yritä ymmärtää. Mikäli toinen ei halua vastata tai selittää, ei hänellä ole mitään velvollisuutta siihen. Mutta sinä voit etsiä tietoa, yrittää ymmärtää.

 

Kipu on aina täysin subjektiivinen kokemus, mutta ihminen on itse oman itsensä paras asiantuntija. Aina.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *