Vammaiskortilla helppoutta tavalliseen arkeen?

Yhteistyössä Vammaiskortti-hankkeen kanssa

 

Vaikka kuinka haluaisin kertoa Suomen olevan esteetön ja kaikille yhdenvertainen maa, en valitettavasti tällaista väitettä voisi allekirjoittaa. Tulevaisuudessa ehkäpä, näin haluan ainakin toivoa. Liikuntarajoitteisena ja vaikeastivammaisena nuorena naisena törmään arjessani jatkuvasti esteisiin, jotka eivät muille välttämättä ole asioita, joihin edes kiinnittää huomiota. Tämä tuo juuri vaikeutta niihin esteisiin, miten niitä pääsisi kiertämään, jos niiden olemassa oloa ei edes tiedosteta? Mitä minä nyt oikein tällä sepustuksellani tarkoitan, esimerkiksi seuraavanlaisia tilanteita:

 

Haluan osallistua konserttiin, joka järjestetään suurella areenalla. Ennenkuin voin ostaa liput kyseiseen tapahtumaan, tulee minun selvittää erikseen useampia yksityiskohtia. Onko tapahtumaan esteetön sisäänpääsy, pääsenkö ylipäänsä kyseiseen rakennukseen pyörätuolilla? Onko tapahtumassa pyörätuolikatsomoa erikseen, mikäli kyllä, vaikuttaako ratkaisu toimivalta? Tarvitsen tapahtumaan mukaan avustajan, mikä on kyseisen tapahtumajärjestäjän periaate avustajiin? Pääseekö avustaja maksutta mukaani? Miten minun tulee todistaa vaikeavammaisuuteni ja tarpeeni avustajaan? Kykenenkö ostamaan lipun konserttiin edes internetistä tai puhelinpalvelusta, vai tuleeko minun käydä myyntipisteellä henkilökohtaisesti? Kuka näihin kaikkii kysymyksiin tietää vastauksen ja tuleeko vastaus minulle tarpeeksi ajoissa, vai ovatko liput konserttiin loppuneet kysymysrumbaa tanssiessani?

 

Tämän tyylisiä tilanteita on usein, aivan liian usein. Ongelmana on usein se, että kukaan ei tunnu tietävän kuka olisi se joku, joka tietää  vastauksia kysymyksiin. Turhan usein asioita ryhdytään selvittelemään vasta sitten, kun niihin pitäisi jo reagoida. Mutta voisiko tilanne olla tulevaisuudessa jotain toista? Voisinko jotenkin helpommin selvittää paikkojen esteettömyyttä, sekä osoittaa tarpeeni henkilökohtaiseen avustajaan? 

potretti_1.jpg

Kuva: Matti Härö

 

Minulla on oikeus elää aktiivista elämääni ja osallistua juuri niihin tapahtumiin, kuin itse haluan. Vammaisuuteni ei pitäisi olla esteenä sille. Vaikka jonkun mielestä saattaa vaikuttaa jopa hassulta, mitä kaikkia kysymyksiä mielessäni käykään ennen jotain tapahtumaa, on kyse minun ja monen monen muun arjesta. Mikä sitten olisi ratkaisuna näihin haasteisiin? Yhtenä vastauksena tulevaisuudessa tulee olemaan Vammaiskortti.

 

Euroopan komissio haluaa edistää vammaisten ihmisten yhdenvertaisuutta, osallisuutta ja liikkuvuutta Euroopassa. Komissio on myöntänyt rahoituksen EU:n Vammaiskortin (EU Disability Card) toimeenpanemiseksi Suomessa vuosina 2016-2017. Vammaiskortti tulee Suomessa käyttöön vuonna 2018.

Yhtenäisellä Vammaiskortilla vammaiset ihmiset voivat Suomessa ja muissa EU-maissa todentaa vaivattomasti vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla ja osallistuessaan vaikkapa liikunta- ja kulttuuritapahtumiin. Vammaiskortti on vapaaehtoinen eikä sillä saa sosiaalietuuksia. Kortin käyttöönoton yhteydessä peritään nimellinen maksu.

Palveluntarjoajille yhtenäinen kortti mahdollistaa palveluiden kehittämisen. Vammaiset ihmiset voidaan huomioida jatkossa paremmin.

Vammaiskortti on samanlainen kaikissa niissä Euroopan maissa, joissa se tulee käyttöön. Siinä on kortinhaltijan valokuva, pistekirjoitusta sekä hologrammitunniste. Kortin tekstit ovat suomeksi ja englanniksi. Vammaiskortissa voi olla joissain tapauksissa myös A-merkintä, jonka saavat sellaiset henkilöt, joilla on usein avustaja mukanaan.

Lähde: Mikä on vammaiskortti?

 

Jonkun mielestä saattaa kuullostaa karskilta, että minun tulisi todistaa vammaisuuteni kortin avulla, mutta itse koen tämän käytänteitä yhtenäistävänä asiana. Vammaisuus tai tarve henkilökohtaiseen avustajaan kun ei aina näy päälle päin, ehei. Korttia vilauttamalla voidaan tilanteista purjehtia suoremmin, kuin että jossain tapahtuman porteilla täytyisi alkaa henkilökohtaista palvelusuunnitelmaa tuntemattoman järjestyksenvalvojan kanssa läpikäymään. 

 

Tulevaisuudessa eri palveluntarjoajat voivat tallentaa tietojaan Vammaiskorttikohteiden nettisivuille, joista käyttäjät voivat helposti muutamalla klikkauksella löytää paikat, joihin he voivat osallistua aivan muiden henkilöiden tavoin. Kun tiedot ovat helposti saatavilla, mahdollistetaan kaikkien osallistuminen ilman, että jokaisen tulisi yksittäin selvittää tarvittavat tiedot palveluntarjoajalta.

 

Kuka sitten on oikeutettu vammaiskorttiin, tuleehan siihen olla jonkinlaiset kriteerit? Alkuvaiheessa kortti voidaan myöntää, mikäli tietty tai tietyt kriteerit täyttyvät henkilön osalta. Vielä vammaiskorttia ei Suomessa voi hakea, mutta ohjeistukset kortin hakemiseen tulevat yleisön tietoon vielä tämän vuoden puolella. Voit jo nyt käydä katsastamassa, olisitko juuri sinä oikeutettu vammaiskorttiin?

 

Miten Lusikoita kiitos. ja minä liitymme tähän hankkeeseen? Olen mielenkiinnolla seurannut projektin kulkua, mutta tiistaina 4.12 järjestettävässä lanseeraustilaisuudessa käyn myös henkilökohtaisesti kertomassa, miksi juuri minun mielestäni tälle pienelle kortille on niin suuri tarve. THL:ssä järjestettävä tilaisuus on valitettavasti jo täynnä, mutta tapahtumaa voi seurata omalta kotisohvaltaan webinaarina. Tietoa tästä löydät lähempänä ajankohtaa.

hyvinvointi mieli suosittelen uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *