”Ymmärräthän mahdolliset riskit?”

Tein tänään jälleen päätöksen, päätöksen jota pohdin yhdessä asiantuntijan kanssa, mutta jonka tein lopulta itse. Syy miksi päätöstä ei puolestani tehty, olivat riskit. Riskit siitä, että toivottua lopputulosta ei saavutettaisi, tai että tilanteet saattaisivatkin kallistua huonompaan. Olin valmis ottamaan riskin, sillä en oikeastaan usko, että tilanteen pahenemisella olisi enää tässä vaiheessa niin paljoa väliä. Mikäli en olisi riskien pelossa suostunut tehtävään toimenpiteeseen, en olisi myöskään voinut saada mahdollisuutta siihen, että toimenpide toisikin jotain hyvää. On myös mahdollista, että mitään ei tapahdukaan, ei hyvää tai huonoa, mutta ainakin sen sitten tietäisin. Jos ei ota riskiä, ei ole mahdollisuuttakaan.

 

En ollut tänään ensimmäistä kertaa kyseisessä tilanteessa, siinä missä viimeisen sanan kaikista faktoista tietoisena itse sanon. Kuitenkin niissä on oman kehoni kohdalla aina kolme vaihtoehtoa:

1. Toivottu lopputulos

2. Mitään ei tapahdu

3. Tilani menee huonompaan 

Mutta, enhän voi tietää, jos vain jossittelen. Välillä on turvallisempaa ottaa riski, jolloin voi ainakin sanoa katsoneensa kaikki korttinsa.

IMG_1411.JPG

Kuva: Kaisa Saarinen

Hoito- ja kuntoutustilanteissa tulisi mielestäni aina pyrkiä tekemään yhteistyötä potilaan kanssa. Kuten eräs fysioterapeuttinikin kerran sanoi, ei saavuteta mitään, mikäli potilas on vain kohde. 

Vaikka tänään kyseessä oli vain pieni toimenpide, ei se minun sairauksillani sitä ole, vaan riskit ovat huomattavasti suuremmat. Minun tuli tiedostaa kaikki riskit, ja vaikka toimenpiteeseen ei olisi ryhdytty mikäli ei olisi mitään mahdollisuutta paremmasta, tuli pohtia tarkkaan ovatko riskit suuremmat, kuin mahdollinen hyvä lopputulos. Olen kuitenkin kokenut kehoni kanssa niin paljon, etten oikeastaan jaksa edes kovasti kahlata riskien aallokossa. Oma terveydentilani saattaisi heikentyä, vaikka minut käärittäisiin pumpuliin ja hoidettaisiin, kuin pesästä pudonnutta linnunpoikasta konsanaan. Joten minä toivotan mahdollisuudet tervetulleiksi, mikäli ne vain ovat sellaisia, että taustoihini perustelleet asiantuntijat niitä suosittelevat. 

On tärkeää olla tietoinen riskeistä, koska välillä helpolta tai turvalliseltakin vaikuttavat asiat saattavat aiheuttaa vahinkoa. Mutta minä tein päätöksen tänään:

”Ymmärrän kyllä kaikki mahdolliset riskit, niistä huolimatta olen valmis.”

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *