ludeansa

Tee-se-itse lutikka ansa – torju itse luteet

Luteista voi yrittää päästä eroon kotikonstein, mutta se ei välttämättä ole kovin tehokasta. Tässä kuitenkin muutama vinkki miten luteista voi yrittää päästä eroon itse.

Ensinnäkin voi kokeilla höyrytystä. Tämä keino on hyvin tehokas luteiden torjunta-keino, sillä luteet eivät kestä kuumuutta. Luteet eivät kestä korkeita lämpötiloja ja ne majailevat mielellään esimerkiksi patjoissa ja peitteissä. Ne voi kuitenkin puhdistaa kätevästi itse käyttämällä höyrytintä. Höyryn tulisi olla vähintään 50 asteista ja sillä tulee käydä läpi kaikki makuuhuoneen tekstiilipinnat sisältäen patjat, lakanat, tyynyt ja verhot. Lutikat eivät pidä myöskään kuumasta auringonvalosta, joten patjat ja muut sänkyvaatteet kannattaa viedä kuumalla kesäpäivällä ulos luonnolliseen lämpökäsittelyyn, jolloin luteet kuolevat niistä.

Lutikoista voi päästä eroon myös kuminalla. Sen sisältämä kurkumiini on mauste, joka estää lutikoiden leviämistä sängyssä. Jauhettu kumina estää lutikoiden hapensaannin, jolloin lutikat joko kuolevat tai siirtyvät pois sängystä. Toinen tehokas mauste lutikoita vastaan on neilikka. Jauhettua neilikkaa tulisi sirotella sängylle ja petivaatteilla ja antaa sen tuoksun vaikuttaa muutaman tunnin, jonka jälkeen sen voi imuroida pois. Myös pelkällä imuroinnilla saa luteiden määrää vähennettyä ja imuria tulisi käyttää huonekalujen lisäksi kodin lattian listoihin ja kaikkiin hankaliin kulmiin, jolloin lutikat saavat kyytiä.

Myös minttu on hyvä luteiden torjunta tapa, sillä sen tuoksu toimii tehokkaasti niitä vastaan. Minttuöljyä voi sivellä esimerkiksi sänkyyn ja patjoihin, jolloin lutikat eivät enää viihdy niissä.

Tee-se-itse lutikka ansa 2

Lutikoiden puremista vastaan voi taistella tekemällä niille itse ludeansatarroja. Ludetarroja kiinnitetään esimerkiksi sängyn jalkoihin, jolloin sängyssä piileskelevät luteet eivät enää pääse kiipeämään niitä pitkin ylös ja puremaan nukkujaa. Ludeansatarroja tulee liimata jokaiseen sängyn jalkaan. Sängyn voi myös säkittää, jolloin siinä olevat luteet eivät pääse enää liikkumaan siinä.

Ludeansatarroja voi käyttää myös kaikissa luteiden kulkureiteissä sekä jokaisessa huoneessa, jossa luteita esiintyy. Niitä voi ostaa edullisesti useista kaupoista. Ludeansatarra ei ole mikä tahansa tarra, vaan sen liimapinnassa on feromonia, joka houkuttelee luteita luokseen. Sen luokse kiiruhtavat kaikki luteen eri kehitysasteet aina toukista aikuisiin luteisiin. Kun lude jää kiinni ansan liimapintaan, sen näkee helposti. Tämän vuoksi näitä tarroja voi käyttää myös silloin, kun kyse on vasta lude-epäilystä, eikä vielä olla täysin varmoja, onko huoneistossa luteita.

Tarroja voi käyttää huonekaluissa esimerkiksi sohvien ja tuolien alusiin ja rakenteisiin, sänkyjen rakenteisiin, yöpöydän läheisyydessä oleviin laatikostoihin ja muihin paikkoihin, joissa luteet tyypillisesti viihtyvät. Tällainen lutikka-ansa on hyvin edullinen ja torjunta-aineeton vaihtoehto luteiden torjuntaan ja lude-epäilyn toteamiseen. Ludetarra-ansoja käyttävät myös ammattilaiset, joten se on todistetusta tehokas tapa osana luteiden torjuntaa. Tarrapakkauksen voi ottaa myös mukaan vaikkapa ulkomaanreissulle, jos pelkona on, että majapaikassa saattaa olla luteita. Kiinnittämällä tarrat sänkyyn saa nukkua yönsä myös hotellissa rauhassa.

Lähteenä: Heat On Oy ja Länsiväylä

kauneus diy sisustus
Kommentit (4)
  1. Levittelin kuminaa parisänkyyn. Vaimo lähti, lutikat kurkki sängyn alta ja nauroivat.

  2. järkyttynyy
    1.9.2021, 15:51

    Toivottavasti kukaan ei näihin puoskarivinkkeihin tuudittaudu, luteet vain jatkavat lisääntymistään ja leviämistään neilikoilla, aurinkokylvyillä ja pölypussiyksiössään.

    Hankkikaa se tuholaistorjuja, edes naapureiden vuoksi.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *