Somen vähäpukeiset naiset

Nainen on kuvassa tiukoissa vaatteissa, selkä kaarella ja kasvoillaan tyhjä ilme, huulet hieman rakosellaan. Nainen ei ole malli, vaan ihan tavallinen ihminen, joka lataa itsestään seksiä tihkuvia kuvia sosiaaliseen mediaan. Hän voisi olla kuka tahansa.

Olen mieltynyt Instagram-kuvapalveluun. Instagram on aivan mahtava palvelu minun kaltaiselleni taiteen kuluttajalle. Gallerioihin ja museoihin ei arkena ehdi, eikä niiden tarjonta kotipaikkakunnallani ole mitenkään valtava. Instagram kiilaa tähän väliin: se pystyy tyydyttämään pahimman taiteennälän missä tahansa ja mihin kellonaikaan tahansa. Ja mikä parasta, palvelussa taiteilijoiden määrä ja repertuaari on aivan valtava! Teen siellä lähes päivittäin uusia ihania löytöjä. Somen parhaita puolia onkin se, että kuka vain kynnelle kykenevä pystyy julkaisemaan töitään kaiken kansan nähtäväksi.

Instagrammailuani hämärtää kuitenkin juuri tämä sama ominaisuus. Kuka tahansa voi julkaista siellä ihan mitä vaan. Hakusyötteeni ei täyty vain taiteilijoiden kuvista, vaan suurissa määrin myös vähäpukeisista naisista. Miksi? En ikinä tykkäile töröhuuli-selfieistä, belfieistä tai muista vastaavista kuvista.

Olen kiinnittänyt huomiota näihin naisten ja tyttöjen lataamiin kuviin, koska ne häiritsevät minua. Ei pelkästään siksi, että mielummin katselisin esimerkiksi kauniita maisemakuvia, vaan myös siksi, että ne ovat hyvin samankaltaisia. Suuri joukko naisia haluaa esittää itsensä julkisesti seksiobjekteina. Tätä en ymmärrä, sillä itselleni ei tulisi mieleenkään julkaista itsestäni tissit-perse-huulet -kuvia missään julkisesti.

Karkea johtopäätös näistä kuvista on se, että moni nainen ja tyttö näkee itsensä lähinnä seksuaalisuutensa ja ulkokuorensa kautta. Tällä tavalla naiset on toki nähty jo vaikka miten monta vuosisataa. Naiskuvan murros on kuitenkin ollut käynnissä useamman vuosikymmenen, ja itse olen kasvanut ympäristössä, joka arvostaa pääasiassa ihmisen taitoja ja älykkyyttä ulkonäön ja sukupuolen sijaan. Ehkä juuri siksi nämä kuvat häiritsevätkin minua niin paljon: oma maailmani poikkeaa niistä merkittävästi.

Olen tietenkin tietoinen siitä, että perinteiset sukupuoliroolit ovat tiukassa vielä monissa piireissä tässäkin maassa. Seksiä tihkuvissa selfieissä minua kuitenkin ihmetyttää se, että naiset haluavat vapaaehtoisesti esittää itsensä näin. Miksi, en tiedä. Löyhästi olen liittänyt kuvat muihin mediassa näkyviin kuviin naisista: muotibrändien mainoksissa malleilla on yhtä tyhjät ilmeet ja epämääräiset asennot. Ehkä kyse on myös huomionhakuisuudesta, hyväksynnän etsimisestä, itsetunto-ongelmista.

Toivoisin, että kuvien naiset ja tytöt harkitsisivat enemmän, mitä kuvia lataavat itsestään nettiin. Mielestäni seksi ja seksuaalisuus ovat hyvin yksityisiä asioita. Nyt kuitenkin ihan tavalliset ihmiset haluavat esitellä itsensä julkisesti koko maailmalle juuri näiden asioiden kautta. Nettiin kerran laitettua kuvaa ei sieltä pois saa, joten monet saattavat kaivaa itselleen nyt kuoppaa tulevaisuuden suhteen. Kuinka vakavasti vaikka tuleva työnantaja voi ottaa ihmisen, jonka nimen googletuksen tuloksena on lähinnä pehmopornoa? Ellei työnantaja sitten satu olemaan aikuisviihdealalla.

Naiskuvan muutoksen eteen tulee edelleen tehdä töitä. On harmi, että osa naisista tekee töitä päinvastaisen eteen. Tällä en tietenkään tarkoita sitä, että kaikkien naisten tulisi olla samalla lailla ajattelevia. Ehkä ideaalia olisi, että naiset ymmärtäisivät, että he eivät ole yhtä kuin ulkonäkönsä. Että selfieitä ottaessa olisi varaa valita, näyttääkö itsestään töröhuulet ja avonaisen pääntien vai itsensä vaikka rullalautailemassa. Ja kyllähän periaatteessa sitä valinnanvaraa on. Mutta kumpi kuva kerää enemmän tykkäyksiä, töröhuulet vai rullalauta?

Kommentit (2)
  1. En usko että kenellekään ihmiselle itsensä kauppaaminen tai hyväksynnän hakeminen on vierasta. Joku hakee itsearvostusta urheilusuorituksilla, toinen akateemisella pätemisellään, kolmas ulkonäöllään.

    Sukupuolten välinen flirtti taas lienee ihmisen biologiaan kirjoitettu. Olemme selviytyneet evoluutiossa eteenpäin mm. lisääntymisviettimme ansiosta. Seksuaalissävytteiset kuvat ovat yksi osa tätä lisääntymisvietin ilmaisua samaan tapaan kuin on monien miesten taipumus auttaa korostaen naisia.

    Rajat sitten ovat missä ovat. Joskus erehdyin jollain foorumilla vastustamaan kauneusleikkauksia, mistä sain feministien vihat päälleni. Itsenäisellä naisella kun on oikeus omiin valintoihinsa, eikä se kuulu kenellekään ulkopuoliselle, mitä kropallaan tekee.

    1. Joo, totta. Ehkä se julkisuus on se asia, joka minua hämmentää näissä kuvissa. Flirttailussa ei ole mitään pahaa, mutta jotenkin koko maailmalle julkisesti flirttailu tuntuu omituiselta. 

      Totta kai jokaisella on itsemääräämisoikeus omaan kroppaansa. Keskustelua sen ei silti tulisi rajoittaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *